Ηλεία

Ζήνα Βραχάτη: Η γυναίκα που δεν θα ξεχάσει το Καρδιακαύτι

Ακούστε το άρθρο

Το Σάββατο 3/4/2021, όπως γράφει ο Κώστας Λούρμπας έφυγε από τη ζωή η Ζήνα Βραχάτη, σύζυγος του άλλοτε επιχειρηματία Γεωργίου Βραχάτη, με ρίζες καταγωγής στη Μάνη, η οικογένεια των οποίων εδώ και αρκετά χρόνια διέμενε στου Καρδιακαύτη, σε ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο ιδιόκτητο χώρο.

Η γνωριμία μου με την οικογένεια Βραχάτη έγινε στην προσπάθειά μου να βρω τις ρίζες της οικογένειας Λούρμπα στην περιοχή καταγωγής της, τη Μάνη, όπου με βοήθησαν με πληροφορίες και μετά από τρία συνεχή ερευνητικά ταξίδια, να βρω στην Αρεόπολη την οικογενειακή εκκλησία των Λουρμπαίων, την Αγία Κυριακή, καθώς και στο κοιμητήριο τον οικογενειακό τάφο Λούρμπα, ακριβώς δίπλα στον τάφο της οικογένειας Βραχάτη.

Η Ζήνα Βραχάτη ήταν μια έξυπνη και δραστήρια γυναίκα, η οποία επιχείρησε να κάνει του Καρδιακαύτη κοσμοπολίτικο χωριό, οργανώνοντας ένα είδος ΚΑΠΗ, το ‘’ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ’’, μέσα από το οποίο έγιναν ποικίλες και αξιόλογες πολιτιστικές δραστηριότητες, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και από το χωριό και από αλλού. Θυμάμαι το συλλεκτικό ημερολόγιο Καρδιακαύτη του 2005. Πέτυχε να ζωντανέψει πραγματικά την περιοχή. Μέχρι και μικρό λεωφορείο της διαθέσαμε, για την μετακίνηση επισκεπτών, αλλά και την μεταφορά γερόντων προς την λαϊκή αγορά της Γαστούνης κάθε Πέμπτη.

Αλλά οι αγκυλώσεις, οι ζηλοφθονίες και οι κατινίστικες συμπεριφορές μερικών ανθρώπων στις μικρές κοινωνίες, που το μόνο που χαίρονται είναι να προκαλούν ζημιές σε αυτά που δεν μπορούν να προσφέρουν από ανικανότητα οι ίδιοι, απογοήτευσαν και κούρασαν τη Ζήνα Βραχάτη, τόσο, που αναγκάσθηκε να αποσυρθεί και το σπουδαίο ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ να σταματήσει!!!

Τώρα, εδώ και πολύ καιρό, όλοι κλαίνε επί των ‘’ερειπίων’’…

Η δικαίωση της προσπάθειάς της, που προερχόταν από την αγάπη της για το χωριό, θα είναι η επαναλειτουργία στο ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ και το ξαναζωντάνεμα του χωριού, κάτι που θα αποτελέσει και τιμή στη μνήμη της.

Όλη η επικαιρότητα