Ηλεία Πολιτισμός

Ηλίας Ανδριόπουλος: Ο μοναδικός, ο αθόρυβος, ο Ηλειολάτρης μουσικοσυνθέτης και λογοτέχνης…

Του Γιώργου Ευθυμίου, Εκπ/κού

Κλείνουμε, φίλοι μου, την αναφορά μας στο μεγάλο αυτό συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη και διανοούμενο με όσα είπε σε κάποιον για την Ηλεία μας, που την υπεραγαπά και γι’ αυτό δεν παραλείπει να την επισκέπτεται τακτικά και να μένει σ’ αυτήν μακρό χρονικό διάστημα.:

«Η Ηλεία, του είπε, πριν από κάποια χρόνια, παρότι πανέμορφη και προικισμένη από τη φύση, μοιάζει να βιώνει μια παρατεταμένη παρακμή. Κι όμως την αγαπώ, του είπε. Την αγαπώ, έστω και μ’ εκείνα τα άσχημα που καμιά φορά με απογοητεύουν και με στεναχωρούν, όπως οι χρόνιες στοίβες σκουπιδιών σε δρόμους και σε πλατείες, ο πνευματικός και πολιτιστικός της μαρασμός ( ο γράφων βέβαια, προσθέτει και την Ολυμπία οδό, την οδό εφιάλτη-καρμανιόλα: Πάτρας – Πύργου).

Τα προσπερνώ όμως όλα αυτά τα δυσάρεστα, του είπε, γιατί αντικρίζω τα πράγματα με αισιοδοξία. Γιατί εδώ στην Ηλεία ζωντανεύουν τα Ελληνικά καλοκαίρια, οι φεγγαρόφωτες νυχτιές, οι εικόνες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα αρώματα του πεύκου και της ψημένης σταφίδας, οι ανταμώσεις αγαπημένων φίλων και ό,τι συνθέτει ένα πανόραμα αισθημάτων και αναμνήσεων από τα χρόνια της εφηβείας μου έως σήμερα».

Άλλη αδιάψευστη απόδειξη της αγάπης του για την Ηλεία αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, το ότι πρωτοστάτησε στην κατασκευή ενός Ανοιχτού θεάτρου στο ποντικόστρατο του Αγίου Ανδρέα, γιατί, όπως έλεγε, ο τόπος μας έχει ανάγκη από κάποιες ανάσες τέχνης και πολιτισμού, που θα μας σηκώσουν λίγο ψηλότερα, αφού τους θερινούς μήνες το φιλότεχνο κοινό, οι κάτοικοι, οι παραθεριστές, οι επισκέπτες, οι τουρίστες, κλπ. Θα έχουν την καλή τύχη να παρακολουθούν συναυλίες καλής Ελληνικής και ξένης μουσικής»

Τι έγινε όμως και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το όραμά του, που το προσυπογράφουμε όλος ο Ηλειακός λαός, δεν το ξέρουμε..

Όλη η επικαιρότητα