WEB tv Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Ανησυχία και εκνευρισμός στους παραγωγούς από την πρωτοφανή διαδικασία καταβολής της εξόφλησης και των λοιπών επιδοτήσεων

Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους παραγωγούς η πρωτοφανής διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της εξόφλησης και των υπολοίπων των επιδοτήσεων που είχε ως κύριο χαρακτηριστική την τμηματική πίστωση των λογαριασμών τους…

Μάλιστα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή όλων των ενισχύσεων που δικαιούνται ενώ το χάος που έχει δημιουργηθεί με την τακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση οι αγρότες να γνωρίζουν τι έχουν πάρει και τι ακόμα πρέπει να πάρουν…

“Ένα πράγμα που δυσκόλεψε τον κόσμο και δεν μπορούσε να καταλάβει σε σχέση με πληρωμές που είχαν γίνει παλαιότερα αν έπαιρνε λιγότερα, αν έπαιρνε περισσότερα, αν είναι να πάρει και άλλα. Επικρατεί  ένα χάος. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι οι παραγωγοί που δεν ήσαν στην τράπεζα  Πειραιώς ακόμα δεν έχουν μπει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Ξαναγυρίσαμε δηλαδή εκεί που οι παραγωγοί είναι σε άλλες τράπεζες κάνουν δύο με τρεις μέρες για να δουν τα χρήματά τους”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα.

Αποκλεισμένοι και οι πιστοποιημένοι φορείς

Αποκλεισμένοι και οι πιστοποιημένοι φορείς από τον πίνακα με την εξατομίκευση των πληρωμών με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ενημερώσουν τους παραγωγούς για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι χρήματα έχουν πάρει.

“Δυστυχώς οι πιστοποιημένοι φορείς αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση στην εξατομίκευση, δηλαδή στις πληρωμές προκειμένου να μπορούμε και εμείς να ενημερώνουμε με ακρίβεια τον παραγωγό για το τι έχει πάρει και το τι πρόκειται να πάρει.  Με αυτό το πράγμα που είναι και αυτό πρωτόγνωρο δεν γνωρίζουμε τι πληρωμές θα γίνουν, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου πάντα ξέραμε τι είχε πάρει ο κάθε παραγωγός και τι αναμένεται να πάρει. Μάλιστα δεν είναι μόνο να ξέρεις το ποσό αλλά και σε τι αντιστοιχεί το ποσό που έχει πιστωθεί στο λογαριασμό σου , προκειμένου να ξέρεις αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν προβλήματα προκειμένου να κάνει μία σωστή ενημέρωση. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κανένας πιστοποιημένος φορέας δεν βλέπει τις πληρωμές που έχουν γίνει για να ενημερώσει έγκαιρα και υπεύθυνα τους παραγωγούς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναγκάζονται να πηγαίνουν δύο και τρεις φορές στα ΑΤΜ με αποτέλεσμα να παρατηρείται συμφόρηση και συγχρωτισμός που αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για την εξάπλωση της πανδημίας”, τόνισε ο κ Κωνσταντόπουλος.

Παράλληλα δεν έχουν εξεταστεί διοικητικές πράξεις που αφορούν την διόρθωση λαθών και προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί στη προκαταβολή με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αυτοί να μην πληρωθούν τώρα όπως έπρεπε αλλά Γενάρη με Φεβρουάριο.

” Και είναι η πρώτη φορά που γίνεται πληρωμή  και δεν έχουν εξεταστεί οι λεγόμενες  διοικητικές  πράξεις. Δηλαδή  κάποια προβλήματα που μπορεί να εντοπίστηκαν  στη προκαταβολή διορθώθηκαν με κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες και περίμεναν οι παραγωγοί που τους αφορούν αυτές οι διοικητικές πράξεις να πληρωθούν τώρα μαζί με τους υπόλοιπους. Μέχρι και σήμερα όμως πουθενά στην Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διοικητικές πράξεις με αποτέλεσμα παραγωγοί  που είχαν με απλά προβλήματα και τώρα θα  πληρωνόντουσαν κανονικά δεν θα πάρουν τα χρήματά τους, κάτι που θα γίνει όπως λένε πληροφορίες τέλος Γενάρη με αρχές Φεβρουαρίου”, υποστηρίζει ο υπεύθυνος του Γραφείου ΚΕΑ στον Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα