Ηλεία Πολιτική

Ηλεία-Δημοτικές Εκλογές 2023: Πολλοί οι «μνηστήρες» για τους δήμους

Γράφουν οι: Παναγιώτης Παυλόπουλος, Παναγιώτης Πεντάζος, Γιώργος Γουβιάς, Κώστας Ζαφειρίου, Χρήστος Κανελλόπουλος

Δύο χρόνια απομένουν μέχρι τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και στις τοπικές κοινωνίες έχει αρχίσει η συζήτηση για το πως διαμορφώνεται το τοπίο σε σχέση με τους διεκδικητές των τοπικών ηγεσιών. Ονόματα ακούγονται, προθέσεις καταγράφονται, κινήσεις εμφανίζονται αλλά η τελική ευθεία που αναδεικνύει τον νικητή ακόμα αργεί. Η ζύμωση όμως που υπάρχει δίνει το έναυσμα ότι άτυπα και σιγά-σιγά μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου οι εκλογές θα είναι αντικείμενο ενασχόλησης όλων όσων εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η εφ. «Πατρίς»προχώρησε σε μία έρευνα καταγραφή των προθέσεων που σε κάθε τοπική κοινωνία εκφράζονται σε σχέση με την διεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου.

Δήμος Πύργου Πέντε υποψήφιοι το πολύ…

Αν κάτι θεωρείται σίγουρο τη δεδομένη χρονική στιγμή, όσον αφορά τους υποψήφιους δήμαρχους Πύργου στις εκλογές του 2023, αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι δεν θα έχουμε τον ίδιο αριθμό συμμετεχόντων, όπως συνέβη στις εκλογές του 2019. Θυμίζουμε πως τότε ήταν οκτώ συνολικά οι παρατάξεις που συμμετείχαν εκλέγοντας -και οι οκτώ- δημοτικούς συμβούλους…

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου – και το όριο του 3%- είναι σίγουρο πως θα βάλει σε δεύτερες σκέψεις τις «μικρότερες» παρατάξεις καθώς θα είναι αρκετά δύσκολη η εκλογή δημοτικού συμβούλου. Αυτό ίσως ωθήσει σε (γενικότερες) συνεργασίες που (στο τέλος) θα έχει ως αποτέλεσμα την συμμετοχή λιγότερων παρατάξεων, με αρκετά πιθανό αριθμό το πέντε… Έστω κι έτσι όμως θεωρείται πολύ δύσκολο να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή αφού θα πρέπει να συγκεντρώσει το -απαιτούμενο πλέον- 43%+1 των ψήφων.

Έως ότου φτάσουμε όμως στην ανακοίνωση των παρατάξεων που θα συμμετάσχουν και τους επικεφαλής τους είναι σίγουρο ότι θα έχουμε… «παρέλαση» υποψηφίων.

Στα καθημερινά «πηγαδάκια» που στήνονται στη πόλη του Πύργου συζητιούνται πολλά ονόματα κι ακόμα περισσότερα … σενάρια. Η κατάσταση γενικότερα είναι πολύ ρευστή, απόρροια του τι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή που επηρεάζει και τις κινήσεις των αυτοδιοικητικών α’ βαθμού..

Ακόμα κι έτσι όμως ορισμένα πράγματα θεωρούνται δεδομένα κι αυτά είναι τα εξής:

– Ο νυν δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος θεωρείται σίγουρο πως θα θελήσει να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου για μια ακόμα θητεία (που ας μην ξεχνάμε αυτή τη φορά θα είναι 5ετής)…

– «Σίγουρος» υποψήφιος φαίνεται πως θα είναι και ο Στάθης Καννής…

– Δύσκολη φαίνεται μια εκ νέου υποψηφιότητα του Κώστα Νικολούτσου… η παράταξη του όμως μπορεί να έχει συνέχεια, με επικεφαλής τον Γιώργο Ανδριόλα.

– Σίγουρη θεωρείται και η συμμετοχή παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης». – Είναι πολύ πιθανή και η αυτόνομη κάθοδος παράταξης της πατριωτικής δεξιάς με «φαβορί» τον Χάρη Μιχαλακόπουλο…

Από εκεί και πέρα θεωρείται ως σίγουρο ότι από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο δεν θα συμμετάσχουν ως αρχηγοί παράταξης οι Αντώνης Καράμπελας, Γιάννης Αργυρόπουλος και Λάμπης Αριστειδόπουλος. Πληροφορίες και ενδείξεις για «εμπλοκή» στις δημοτικές εκλογές του 2023 υπάρχουν για 2-3 ακόμα υποψήφιους «μνηστήρες», νεότερης ηλικίας (κάτω των 50 ετών) που, όμως, ακόμα δεν έχουν εκφραστεί επίσημα. Συζητήσεις γίνονται και για πιθανότητα δημιουργίας παράταξης με σαφές Πράσινο-Οικολογικό πρόσημο. Χρόνος υπάρχει για όλους, προς το παρόν…

Δήμος Ήλιδας

Όσο μπορεί να θεωρούνται ξεκαθαρισμένα κάποια πράγματα στον δήμο Ήλιδας, θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει και όχι… σίγουρα, ως προς τους συσχετισμούς, μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου….

Γιάννης Λυμπέρης: «Να συνεχίσει και να κάνει… ρεκόρ τετραετιών!» Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, όχι μόνο όπως δείχνουν τα πράγματα, αλλά γιατί το έχει δηλώσει σε… ανύποπτη φάση. Η τρέχουσα τετραετία αποτελεί μια δύσκολη καμπή για την Αυτοδιοίκηση, ζητήματα που έχουν τεθεί παραμένουν σε εκκρεμότητα και άλλα όπως πανεπιστημιακή σχολή και ενίσχυση νοσοκομείου σε δεινή θέση και το «στοίχημα» της… ιδιοσυγκρασίας Λυμπέρη, είναι να καταφέρει να… «ρεφάρει» έστω και στο μέλλον.

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος: «Να ξαναεκλεγεί δήμαρχος παίρνοντας την… ρεβάνς» Σίγουρα υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο θα είναι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Για τον ίδιο και την παράταξή του, η ήττα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και πλέον αυτό που στοχεύει είναι η συσπείρωση των δυνάμεων εκείνων που θα του δώσουν την νίκη και την επάνοδο στην δημαρχία για δεύτερη τετραετία.

Άγγελος Κολόσακας: «Δοκιμασμένη συνταγή, μαχητική παρουσία» Πιθανότερος και πάλι υποψήφιος από την Λαϊκή Συσπείρωση, αναμένεται να είναι ο Άγγελος Κολόσακας. Αξιοπρεπής και μαχητική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα είναι ξανά υποψήφιος, αν και οι διεργασίες πριν τις ανακοινώσεις είναι συλλογικές.

Δημήτρης Κράλλης ή Γιώργος Κράλλης;: «Πατέρας ή γιός το… ερώτημα;» Ο Δημήτρης Κράλλης είναι επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας και ο γιος του Γιώργος ήδη δημοτικός σύμβουλος σε αυτή την τετραετία και έχουν άτυπη στήριξη από μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ. Πατέρας και γιός δεν έχουν ανοίξει τα «χαρτιά» τους, ωστόσο οι κινήσεις του Γιώργου Κράλλη με την Πρωτοβουλία Πολιτών, αλλά και η… «φρεσκάδα» που μπορεί να προσδώσει σε έναν συνδυασμό, είναι στα «συν» ώστε να ηγηθεί ενός συνδυασμού, με τις «ευλογίες» του πατέρα του, ενός πρώην δημάρχου και έμπειρου πολιτικού στην Αυτοδιοίκηση.

 Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Άφθαρτος που τα… χώνει;» «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…», λέει η παροιμία και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες την προεκλογική περίοδο για την διεκδίκηση της δημαρχίας. Είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην προηγούμενη τετραετία με την παράταξη Χριστοδουλόπουλου και είχε ανεξαρτητοποιηθεί από κάποια στιγμή και ύστερα. Θεωρείται άφθαρτος και λέγεται ότι διεκδικεί με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο…

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Δρομολογούνται εξελίξεις….

Πολλά θα εξαρτηθούν για το πως θα διαμορφωθεί το εκλογικό τοπίο στον Δήμο Ανδρίτσαινας -Κρεστένων από το αν θα είναι και πάλι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος που είναι ο μακροβιότερος από τους εν ενεργεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην περίπτωση που τελικά δεν κατέβει ο κ. Μπαλιούκος ακούγεται το όνομα του Δημοτικού Συμβούλου και προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Τάσου Καρνάρου. Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Τάκης Δημητρουλόπουλος με μακρά παρουσία κυρίως στο Δεύτερο Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ είχε διατελέσει και βουλευτής με βάσει τα όσα λένε πληροφορίες θα διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο ενώ και ο Νίκος Γκότσης θα είναι υποψήφιος.

Δήμος Ολυμπίας Χωρίς έκπληξη

Η μάχη για τον Δήμο Ολυμπίας με τα ως σήμερα δεδομένα μάλλον δεν θα έχει καμία έκπληξη αφού φαίνεται ότι η μονομαχία θα είναι ανάμεσα στους διεκδικητές και το 2019. Βέβαια δεν αποκλείεται να υπάρξει σύμπραξη δυνάμεων ανάμεσα στις υπάρχουσες σήμερα παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα είναι έντονη η φημολογία πως είναι πιθανόν από τις υπάρχουσες παρατάξεις να γεννηθεί μία νέα δύναμη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Γ.Γεωργιόπουλος: Και δεύτερη τετραετία Ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος θα είναι διεκδικήσει τον Δήμο και για δεύτερη τετραετία όπως όλα δείχνουν τα πράγματα, ενώ ήδη φροντίζει ώστε το πρόγραμμα του να γίνεται αποδεκτό σε μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας από αυτό που στις προηγούμενες εκλογές τον ψήφισε με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει κόσμο από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Θ. Κοντζάς: Άγνωστες οι προθέσεις του Ο Θ. Κοντζάς επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος πληροφορίες τον θέλουν να είναι και πάλι υποψήφιος αν και ο ίδιος δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Υπάρχει ένας προβληματισμός λόγω του ότι η παράταξή του αντλεί την δύναμή της από τον ίδιο περίπου χώρο με του Δημάρχου Γ. Γεωργιόπουλου. Αναμένεται έως το επόμενο καλοκαίρι να έχει αποσαφηνίσει την θέση του.

Γ. Αηδόνης: Θα διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργος Αηδόνης θα διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο ενώ όπως είναι γνωστό έχει διατελέσει Δήμαρχος πριν από την Θητεία του κ.Κοτζά. Συσπειρώνει γύρω του δυνάμεις κυρίως από τον κεντροδεξιό χώρο.

Γ. Γεωργούλης: Θα δώσει το παρών…. Θα δώσει το παρών και στις προσεχείς εκλογές με την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Γιώργος Γεωργούλης αντλώντας δύναμη από τον χώρο της παραδοσιακής αριστεράς. Αυτό προκύπτει από τα έως σήμερα δεδομένα.

Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης Μάχη από τα παλιά…

Σ το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης για την ώρα στο κάδρο των υποψηφίων είναι όλοι όσοι βρίσκονται ως επικεφαλής παρατάξεων στην αίθουσα του ΔΣ. Έτσι ο σημερινός δήμαρχος κ. Γιάννης Λέντζας θα διεκδικήσει και πάλι τη θέση του δημάρχου. Απέναντί του θα είναι ο σημερινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Δ. Μάλιαρης, η δικαστική περιπέτεια του οποίου τελειώνει το επόμενο διάστημα. Υποψήφιος φέρεται να είναι και ο τέως δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ, αν και υπάρχουν πληροφορίες τον θέλουν να ενδιαφέρεται για την κεντρική πολιτική σκηνή. Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Επίσης φημολογείται ότι οι δύο τελευταίοι, Μάλιαρης και Ναμπίλ, θα ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους απέναντι στην παράταξη του κ. Γ. Λέντζα. Την πρόθεση τους να διεκδικήσουν τον Δήμο είναι ο ακαδημαϊκός κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος με μεγάλη θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδίως στο δεύτερο βαθμό και ο κ. Οδυσσέας Μανιάς.

Δήμος Πηνειού Πληθώρα υποψηφίων

Στο Δήμο Πηνειού, οι υποψήφιοι για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αρκετοί. Το αξίωμα του Δημάρχου θα διεκδικήσει όπως άλλωστε το έχει δηλώσει ο νυν δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος . Απέναντί του θα είναι ο κ. Δ. Γεωργόπουλος σημερινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο κ. Π. Θεοδωρακόπουλος ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος σήμερα και ο κ. Α. Τσαουσάκης με την «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιος θα είναι και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θ. Θεοδόσης ο οποίος όμως κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Επίσης δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα κάνει ο πρ. δήμαρχος ο κ. Α.Καστρινός. Θα είναι υποψήφιος βουλευτής, θα είναι διεκδικητής του δημαρχιακού αξιώματος; Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή αν διεκδικήσει τον δήμο, παραμένει άγνωστο τι θα πράξει ο κ. Δ. Γεωργόπουλος, που σήμερα ηγείται της παράταξης που δημιούργησε ο κ. Καστρινός.

Δήμος Ζαχάρως: Δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις

Στο Δήμο Ζαχάρως δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις αφού με βάσει φημολογίες ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γεννηθεί μία νέα κίνηση όπου θα περιλαμβάνει και στελέχη των παρατάξεων που σήμερα βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που να ενισχύουν τις φήμες αυτές. Θεωρείτε σίγουρο πως θα διεκδικήσει και δεύτερη τετραετία στο Δήμο ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος με αντίπαλο, από ότι φαίνεται τον πρώην Δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο. Επίσης είναι πολύ πιθανόν να βάλει και πάλι υποψηφιότητα ο Γιαννόπουλος Χρήστος επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» .

Όλη η επικαιρότητα