Ηλεία

Ηλεία: Εξαντλήθηκαν τα αντιγριπικά εμβόλια…

Τι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί

Χωρίς αντιγριπικά εμβόλια έχουν μείνει τα φαρμακεία της Ηλείας, αλλά και όλης της Ελλάδας, αφού τελικά ήρθαν πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που είχαν παραγγελθεί και τα εμβόλια εξαντλήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι, πάντα με ιατρική συνταγή, εμβολιάστηκαν για να προστατευτούν από την γρίπη, ιδίως αυτήν την εποχή όπου είναι σε έξαρση ο κορωνοϊός. Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, περιμένουν νέες ποσότητες μετά τις 20 Νοεμβρίου, αλλά φοβούνται ότι αυτές θα είναι πολύ μικρότερες από την ζήτηση που υπάρχει, οπότε θα είναι δύσκολο να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός ο οποίος θέλει να εμβολιαστεί.

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου κος Δημήτρης Θεοδωρόπουλος ανέφερε σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν με τις ελλείψεις των εμβολίων στα φαρμακεία.

“Δόθηκε μία γραμμή φέτος, να κάνει πιο πολύς κόσμος το αντιγριπικό εμβόλιο, παρ’ όλα αυτά οι εισαγωγές που είχαμε φέτος δεν έφτασε στις προδιαγραφές που ήθελε κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία δεύτερη παραλαβή για όλα τα φαρμακεία, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο. Έχει καθυστερήσει λίγο, το πρόβλημα όμως δεν είναι η καθυστέρηση, αλλά μία φημολογία πού έχει βγει και δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει κανένας αν είναι λάθος ή σωστή. Αυτή η φημολογία αφορά ότι υπάρχει απόφαση για μία δέσμευση εμβολίων τα οποία δεν θα περάσουν από τις αποθήκες για να πάνε στα φαρμακεία. Σε ερώτηση δε που έκανα σε μία φαρμακαποθήκη, αλλά μου έλεγαν τη μία μέρα στην άλλη. Για να καταλήξουμε τελικά ότι η ποσότητα θα είναι η ακριβής, δηλαδή ότι έχουμε ζητήσει, αλλά σε κάποιες δόσεις. Δεν έχουμε κάποια επίσημη πληροφόρηση αυτή τη στιγμή. Το κακό είναι ότι δώσανε εντολή να γίνει εμβολιασμός σε πολλά άτομα, το καλό είναι ότι γίνεται μια συνταγογράφηση και δεν δίνεται το εμβόλιο αυθαίρετα, αλλά πιθανώς να έχουν πάρει το εμβόλιο και κάποιοι που δεν είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Φυσικά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία έλλειψη για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, η ενημέρωση γίνεται από τις αποθήκες που δεν είναι κράτος, αλλά εταιρείες και καλό είναι κάποια στιγμή το κράτος να μας ενημερώσει ότι οι ποσότητες όλων των εμβολίων θα περάσουν από τις αποθήκες και όλες θα καταλήξουν στα φαρμακεία. Διότι αυτή τη στιγμή είμαστε έρμαια της ενημέρωσης που έχουμε από τις αποθήκες».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ακόμη πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται το εμβόλιο και έχουν την απαραίτητη συνταγογράφηση αλλά δεν μπορούν να το βρουν στα φαρμακεία.

«Πάντα κάθε χρόνο υπάρχουν λίστες αναμονής, γιατί δεν έρχονται τα αντιγριπικά την ίδια στιγμή. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πότε θα παραλάβουμε τα νέα εμβόλια. Η τελευταία πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα να εφοδιάζονται τα φαρμακεία. Αυτό βέβαια αύριο μπορεί να αλλάξει».

Ακόμη σε ερώτηση αν θα πρέπει οι άνθρωποι που έχουν ήδη συνταγή για το εμβόλιο, αν περάσουν κάποιες μέρες, να ανανεώσουν την συνταγογράφηση ο κος Θεοδωρόπουλος τόνισε.

«Φέτος ίσως να έχουν προβλέψει αυτό που γίνεται και οι συνταγές των εμβολίων να μην λήγουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δηλαδή αν γράφει μία συνταγή πάνω 10-15 του μήνα, αυτή η συνταγή εξακολουθεί να είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα αφού μπορεί η συνταγή να λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να το κάνει τότε το εμβόλιο. Φέτος είναι πιο επιτακτικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης διότι καταλαβαίνετε ότι μέχρι να διευκρινιστεί αν είναι γρίπη ή κορωνοιος, θα αναστατωθεί όλο το σύστημα το οποίο πλέον δεν έχει πολλές δυνάμεις».

Τι αναφέρουν οι φαρμακοποιοί για τις ελλείψεις

Η κα. Αποστολία – Λίνα Λιαρομάτη φαρμακοποιός στον Πύργο, αναφέρθηκε στις πολύ μικρές ποσότητες που ήρθαν.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη με τα αντιγριπικά εμβόλια αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όσους τα χρειάζονται. Έχουν έρθει πολύ μικρές ποσότητες, περίπου το 1/3 από αυτά που είχαμε ζητήσει και τώρα περιμένουμε να έρθουν νέες ποσότητες. Πάμε από εβδομάδα σε εβδομάδα. Τώρα μας λένε για τέλος Νοεμβρίου και ότι δεν θα έρθουν οι ποσότητες που θέλουμε. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είναι τεράστιο».

Η κα. Μαριάννα Κακόγιαννου  φαρμακοποιός στον Πύργο, στάθηκε και αυτή στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη, μπορώ να πω τεράστια, με τα αντιγριπικά εμβόλια. Δεν μας έχουν έρθει οι ποσότητες που έχουμε ζητήσει και μας ενημέρωσαν ότι θα έχουμε νέα εμβόλια προς τα τέλη του μήνα. Δηλαδή από 25 έως 30 Νοεμβρίου, θα παραλάβουμε εμβόλια από τις δύο εταιρείες και δεν θα παραλάβουμε όλη την ποσότητα την οποία έχουμε παραγγείλει. Θεωρούμε πάντως ότι κάτι θα καταφέρουμε αφού έχουμε κάνει μεγάλο θέμα. Έχουμε μιλήσει με τις εταιρείες και μας έχουν υποσχεθεί ότι θα μας παραδώσουν τα εμβόλια έως το τέλος του μήνα».

Ο κ. Δημήτριος Καραμάνης φαρμακοποιός στον Πύργο, ανέφερε πως αυτή η έλλειψη οφείλεται και στην τεράστια ζήτηση που υπάρχει και λόγω κορωνοϊού.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη αυτή τη στιγμή με τα αντιγριπικά εμβόλια. Περιμένουμε να έρθει μία ποσότητα στα τέλη Νοεμβρίου. Να ξέρετε ότι τα εμβόλια πάντα έρχονται τμηματικά, δεν έρχονται όλα μαζί. Η τελευταία δόση λοιπόν που περιμένουμε τώρα προς το τέλος του Νοεμβρίου μας είπαν ότι θα είναι πολύ μειωμένη. Επειδή η παραγωγή των εμβολίων γενικά είναι χρονοβόρα, κάνουμε προπαραγγελίες από την άνοιξη. Δηλαδή εγώ παραγγέλνω στην φαρμακαποθήκη, η φαρμακοποθήκη στην εταιρεία, η εταιρεία μετά λέει ότι θα χρειαστούμε τόσα εκατομμύρια εμβόλια. Τώρα λόγω του κορωνοϊού, επειδή υπήρξε αυξημένη ζήτηση, οι παραγγελίες που είχαμε κάνει ήταν τελικά λιγότερες από αυτό που τελικά ζητήθηκε παγκοσμίως. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, οι δόσεις οι οποίες θα έρθουνε θα είναι μειωμένες. Μας ενημέρωσε δηλαδή η φαρμακαποθήκη ότι δεν θα παραλάβουμε τις ποσότητες που έχουμε παραγγείλει. Μας είπαν ότι το κράτος κράτησε ένα μέρος από αυτά τα εμβόλια για να εμβολιαστούν κάποιοι οι οποίοι χρειάζεται να γίνει αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί πάντως τα εμβόλια που υπάρχουν στα φαρμακεία και περιμένουμε την τελευταία δόση του σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες θα είναι μειωμένη».

Η κα. Διονυσία Αδαου φαρμακοποιός στον Πύργο, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τις ελλείψεις στα αντιγριπικά εμβόλια.

«Έχουν εξαντληθεί τα εμβόλια τα οποία έχουμε στο φαρμακείο και αυτό αφού όπως μάθαμε, δέσμευσε το κράτος κάποιες ποσότητες από τα αντιγριπικά εμβόλια για να εμβολιάσει κρατικές δομές, όπως αστυνομικούς και νοσοκομειακούς. Έχουμε πλέον σοβαρό θέμα αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε τώρα να στείλουν νέες ποσότητες στο τέλος του μήνα, αν φυσικά μας στείλουν από αυτά τα οποία έχουμε παραγγείλει».

Ο κ. Λουκάς Γαλανόπουλος φαρμακοποιός στην Μαγούλα του δήμου Πύργου τόνισε από την πλευρά του.

«Υπάρχει σημαντική έλλειψη των εμβολίων στα φαρμακεία. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα φαρμακεία καθόλου αγωνία και περιμένουμε την Τρίτη παρτίδα που θα τιμολογηθεί μετά τις 20 Νοεμβρίου. Και αυτό με ερωτηματικό βέβαια γιατί αλλά μας λένε τη μία μέρα οι εταιρίες και άλλα λένε την άλλη. Υπάρχει πρόβλημα για όποιον θέλει να κάνει αυτή τη στιγμή το αντιγριπικό εμβόλιο. Τώρα επειδή υπάρχει πίεση και από τον κόσμο δηλαδή έχουμε κατασταλάξει ότι θα έρθουν εμβόλια μετά τις 20 του μήνα. Την ποσότητα που θα στείλουν δεν ξέρω. Πιστεύω δυστυχώς ότι θα μας έρθει λιγότερα εμβόλια από αυτά τα οποία έχουμε ζητήσει».

Όλη η επικαιρότητα