Εκπαίδευση Ηλεία

Ηλεία: Ερωτηματικό η βαθμολόγηση παιδιών με προβλήματα στην εξ’ αποστάσεως διδασκαλία 

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε την Τετάρτη πώς θα γίνει η αξιoλόγηση των μαθητών για το Α’ τετράμηνο.

Σύμφωνα με αυτή, για την αξιολόγηση των μαθητών στο Γυμνάσιο συνεκτιμώνται η συνολική συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, από την οποία οι εκπαιδευτικοί σχηματίζουν εικόνα για τις γνώσεις, την κατανόηση εννοιών και φαινομένων, τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα κτλ.

Επίσης, συνεκτιμώνται οι εργασίες που εκτελεί ο/η μαθητής/τρια στο πλαίσιο της καθημερινής μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά, οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, οι διαθεματικές εργασίες, οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες και οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).

Στο Γενικό Λύκειο, για την αξιολόγηση του της μαθητή κατά τετράμηνο ο/η διδάσκων/ουσα συνεκτιμά τη συμμετοχή του/της στη διδακτική μαθησιακή διαδικασία, την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του/της για το συγκεκριμένο μάθημα, την επίδοσή του/της στις γραπτές δοκιμασίες, τις εργασίες που εκτελεί στο σχολείο ή στο σπίτι.

Αν λείπει κάποιο από τα προαναφερθέντα στοιχεία, ο προφορικός βαθμός του τετραμήνου διαμορφώνεται ύστερα από τη συνεκτίμηση των υπαρχόντων στοιχείων.

Στο Επαγγελματικό Λύκειο για την αξιολόγηση του μαθητή συνεκτιμώνται η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, η επιμέλεια και το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μάθημα, οι εργασίες που εκπονούνται στο σπίτι ή στο σχολείο, η επίδοση στις ενδιάμεσες γραπτές, πρακτικές και προφορικές δοκιμασίες, οι προαιρετικές δημιουργικές εργασίες των μαθητών και ο φάκελος εκπαιδευτικών επιδόσεων και δραστηριοτήτων κάθε μαθητή όπου αυτός τηρείται, ενώ, αν λείπουν κάποια από τα προαναφερόμενα στοιχεία, ο προφορικός βαθμός τετραμήνου διαμορφώνεται από τη συνεκτίμηση των υπαρχόντων στοιχείων. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο τρόπο διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων και ηλεκτρονικής αποστολής των θεμάτων αξιολόγησης και των απαντήσεων των μαθητών/τριών.

Τι γίνεται με τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με την τηλεκπαίδευση;

Εδώ όμως τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα. Τι γίνεται με τους μαθητές/τριες που δεν έχουν παρακολουθήσει όλη την διδακτέα ύλη, λόγω έλλειψης ηλεκτρονικού εξοπλισμού (tablet) ή λόγω προβλήματος σύνδεσης με την τηλεκπαίδευση;

Μάλιστα η εκπαιδευτικός Αλεξία Λιάγκουρα σε ανάρτησή της, τονίζει πως από τους 3266 μαθητές στο νομό που παρακολουθούν μαθήματα από το κινητό, οι 351 δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση και άρα πως καλούνται με αυτή την εγκύκλιο του υπουργείου να γράψουν διαγωνίσματα τετραμήνου για να αξιολογηθούν; Το ίδιο και για τα παιδιά που δεν μπορούν καθημερινά να συνδεθούν με την πλατφόρμα λόγω κακού σήματος ιντερνετ κτλ.

Η εφημερίδα «Πατρίς» Πύργου ζήτησε την γνώμη για το θέμα του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας κου Γιώργου Φωτεινόπουλου και του προέδρου της ΕΛΜΕ Ηλείας κου Τρύφωνα Αθανασόπουλου.

Γιώργος Φωτεινόπουλος : «Στο νομό μας υπάρχουν λίγα προβλήματα με την εξ αποστάσεως διδασκαλία»

Ο κος Γιώργος Φωτεινόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα.

«Το υπουργείο εξέδωσε χθες 9-12-20 εγκύκλιο για την εξ αποστάσεως υλοποίηση της (ισχύουσας) αξιολόγησης των μαθητών/τριών Δ/θμιας Εκπ/σης για το σχολικό έτος 2020-2021.

Η αξιολόγηση των μαθητών στηρίζεται στα εξής:

α)Τη συμμετοχή τους στη διδακτική μαθησιακή διαδικασία

β) Την επιμέλεια και το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μάθημα

γ) Τις εργασίες που εκτελεί

δ) Τις ολιγόλεπτες και ωριαίες γραπτές δοκιμασίες.

Για τις γραπτές δοκιμασίες  το υπουργείο με την εγκύκλιο του προτείνει  λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να γίνονται:

μέσω του εργαλείου «Ασκήσεις» και μέσω της αξιοποίη\σης του εργαλείου  «Ελεύθερου κειμένου της ηλεκτρονικής τάξης (e-class):

Ακόμα δύνανται να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία «e-me assignments» και  «e-portfolio»  της πλατφόρμας e-me.

Επιπλέον μπορούν οι καθηγητές να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο (polling)για να δημιουργήσετε και να μοιρασουν ερωτηματολόγιο από την πλατφόρμα webex.

Για το μεγάλο πρόβλημα των μαθητών που λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση περιμένουμε οδηγίες από το υπουργείο. Ευτυχώς στο νομό μας υπάρχουν λίγα τέτοια προβλήματα. Προχθές μοίρασε το υπουργείο 251 tablets στα σχολεία αλλά δεν λύθηκε το πρόβλημα, διότι υπάρχει ακόμα θέμα  με τις συνδέσεις στο ιντερνετ. Έχουμε απευθυνθεί στους Δήμους. Ο Δήμος Πύργου ανταποκρίθηκε περιμένουμε και από τους άλλους  Δήμους στα σχολεία των οποίων υπάρχουν αδυναμίες».

Αντιπαιδαγωγική και υποκριτική (η αξιολόγηση των μαθητών σε καθεστώς καραντίνας και τηλ -εκπαίδευσης)

Από την πλευρά του ο κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος ανέφερε σχετικά.

«Το βράδυ της Τετάρτης 9/12/20, εκδόθηκε εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των μαθητών γυμνασίου και λυκείου που θα πρέπει να γίνει σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Τι περιλαμβάνει:

Ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, τεστ, βαθμολόγηση, πολλαπλές ομάδες θεμάτων, αποτροπή των φαινομένων συνεργασίας ή ηλεκτρονικής αντιγραφής, απαρέγκλιτη εφαρμογή των ισχυουσών

διατάξεων, συγκεκριμένες προθεσμίες και ώρες υποβολής…. και άλλα τέτοια.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να βάλουν σε διαδικασία εξετάσεων – με όλη την πίεση και το άγχος που αυτή συνεπάγεται – παιδιά που βρίσκονται καθηλωμένα γύρω στις 7-10 ώρες μπροστά σε μια οθόνη, παιδιά που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση ή που

έχουν πρόσβαση με τεχνικές δυσκολίες, παιδιά που βιώνουν τον εγκλεισμό της καραντίνας (πάνω από 1600 κρούσματα κάθε μέρα), παιδιά που έχουν αρρώστια ή πένθος μέσα στο σπίτι (3289 οι νεκροί- έως τις 9/12/20), παιδιά που στερούνται την οποιαδήποτε κοινωνική ζωή, που στερούνται τις ευκαιρίες άθλησης ή σωματικής εκτόνωσης, παιδιά που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τις στερήσεις (ολόκληροι οικονομικοί κλάδοι έχουν παραλύσει).

Σε αυτές τις συνθήκες…Πρέπει: Να τα αξιολογήσουμε και μάλιστα να είμαστε αυστηροί και απόλυτα αντικειμενικοί!!!!

Το Υπουργείο Παιδείας είναι εκτός πραγματικότητας, οι σχεδιασμοί του για το πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές στα Γυμνάσια, στα Λύκεια και ΕΠΑΛ κατά την εφαρμογή της μη καθολικής τηλεκπαίδευσης είναι αντιπαιδαγωγικοί και άκρως υποκριτικοί.

Το πιο πάνω θέμα θα απασχολήσει την αυριανή εξ αποστάσεως συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας».

Όλη η επικαιρότητα