Ηλεία Οικονομία

Ηλεία: Η αγορά εκπέμπει SOS – Οι Πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων ελπίζουν με την επανεκκίνηση

Την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αλλά και αρκετών ακόμη επιχειρήσεων, σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι παγώνει για δέκα μέρες η απόφαση για αύξηση του προστίμου μη χρήσης μάσκας άσκοπης μετακίνησης από τα 300 στα 500 ευρώ.

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε:

«Ο σκοπός μας είναι να αποφύγουμε 3ο κύμα. Η απόφαση που λήφθηκε από τους ειδικούς μας επιτρέπει να ανοίξουμε λιανεμπόριο εκτός από τις κόκκινες περιοχές και κάνουμε μια έκκληση για πρόσθετη προσοχή από όλους και όλες. Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία σας λέω ότι καμία διαγραφή προστίμων και ρύθμιση οφειλών και επιστρεπτέα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τζίρο λειτουργίας.
Είναι σημαντικό το λιανεμπόριο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες που θα παρουσιαστούν σε μισή ώρα από τώρα. Να ανοίξει η αγορά αλλά με κανόνες ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού μια νέα άνοδο κρουσμάτων».

Οι λεπτομέρειες της απόφασης

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ακολούθησαν και οι λεπτομέρειες αυτής της απόφασης από τους  υπουργούς Νίκο Χαρδαλιά και Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, το άνοιγμα της αγοράς αποφασίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση και προειδοποίησε ότι εάν διαπιστωθούν τάσεις αύξησης των κρουσμάτων «θα δράσουμε πολύ γρήγορα».

Το λιανεμπόριο ανοίγει σε όλη τη χώρα, πέρα από τις «κόκκινες περιοχές» όπου θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away.

«Σήμερα, μετά από πολύωρη συζήτηση στην Επιτροπή, πήραμε την έγκριση για επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πάλι κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής και ΚΤΕΟ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας θα αποφασιστεί η απόσυρση των μέτρων.

«Ακούσαμε προηγουμένως την μεγάλη πρόοδο που έκανε η πατρίδα. Αυτό ήρθε με κόστος. Αυτή η κατάσταση της καλής επιδημιολογικής εικόνας δεν μπορεί να χαθεί. Κάνουμε μια συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε όλα τα μέτρα. Εαν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού. Ολα τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί να προστατεύσουν τη δική μας υγεία, των πελατών μας, των φίλων μας», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν:

Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ.

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.

Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.

Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ. που ίσχυε προηγουμένως).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Τι δηλώνουν οι Πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων

Νίκος Καρυώτης – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας

«Ευπρόσδεκτη και αναμενόμενη απόφαση»

«Είναι μια ευπρόσδεκτη και πολύ αναμενόμενη απόφαση για τον εμπορικό κόσμο. Ήταν πολύ σημαντικό να μη χαθεί η εκπτωτική περίοδος. Πολύ θετικό είναι επίσης ότι δεν είναι απαραίτητη η διαδικασία του click away, εκτός των πολύ επιβαρυμένων περιοχών, κάτι που θα βοηθήσει άτομα μεγαλύτερων ηλικιών που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Ο χρονικός περιορισμός χρειάζεται προσοχή, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα κάτω από τέτοιες συνθήκες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους καταστηματάρχες στην καλύτερη τήρηση των μέτρων προστασίας, ώστε να μην δούμε φαινόμενα αύξησης της διασποράς και νέων περιοριστικών παρεμβάσεων».

Ηλίας Ξανθούλης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Είδαμε το σπίτι μας να ανοίγει»

«Ήταν θετική είδηση ύστερα από τόσο καιρό και μετά το αναπάντεχο κλείσιμό μας. Θα λειτουργήσουμε και πάλι με μέτρα τα οποία τηρήσαμε, τηρούμε και θα τηρούμε. Το ωράριο θα είναι συνεχόμενο μέχρι το βράδυ και θα καθορίζεται ανάλογα με την κίνηση που έχει κάθε επαγγελματίας. Αποτελεί μεγάλη ευχαρίστηση για τους επαγγελματίες, καθώς «είδαν το σπίτι τους να ανοίγει». Είχαμε ξεχάσει ότι είμαστε έμποροι, τη συναλλαγή με τους πελάτες, τους φίλους-καταναλωτές και είναι μία χαρά που δεν μπορούμε να κρύψουμε. Ζητά από επαγγελματίες και καταναλωτές να τηρούν πιστά τα μέτρα. Να μη δώσουμε λαβή σε κανέναν να μας κλείσει ξανά»

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως

«Απόφαση που φέρνει χαμόγελα»

«Ήταν μία απόφαση που μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει, αφού όλο το διάστημα της πανδημίας ο κλάδος μας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος. Σίγουρα όλο αυτό το διάστημα δεν πρόκειται να αναπληρωθεί και η περίοδος από δω και πέρα δεν θα είναι τέτοια που να βοηθήσει να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μας. Και σίγουρα το ότι ανοίγουμε δεν σημαίνει πως δεν είναι αναγκαία η στήριξη από την κυβέρνηση. Από πλευράς μας θα τηρήσουμε κάθε υγειονομικό μέτρο προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού, όπως κάναμε όλο αυτό τον καιρό».

Νίκος Σιαψάλης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

Για την Αμαλιάδα, λόγω του εορτασμού του πολιούχου την Δευτέρα, η αγορά θα είναι κλειστή. Σίγουρα, το ότι θα ανοίξουμε από την ερχόμενη εβδομάδα έστω και με click in shop είναι καλύτερα από το τίποτα ή από click away, ώστε μήπως καταφέρουμε και περισώσουμε κάτι σε έναν μικρό βαθμό λόγω και των εκπτώσεων. Καλούμε τον κόσμο, να σταματήσει τις e-shop αγορές από καταστήματα της Αθήνας και γενικότερα πολυκαταστήματα και να προτιμήσει τα καταστήματα της πόλης τους, του νομού τους. Να κάνουν στον βαθμό που μπορούν τις αγορές τους και να βοηθήσουν τα καταστήματα, τις χιλιάδες οικογένειες που προσπαθούν να επιβιώσουν από αυτά, τους φίλους, τους γείτονές τους. Πρέπει να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Το όφελος θα είναι για όλους μας, σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση που ζούμε.

Ανδρέας Τσίρος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας

«Γίνεται ένα βήμα αλλά δεν ξέρουμε το επόμενο»

«Γίνεται από τη Δευτέρα ένα βήμα να λειτουργήσει θεωρητικά το λιανεμπόριο αλλά δεν ξέρουμε την επόμενη μέρα, το επόμενο βήμα. Δηλαδή θα γίνουν από κάποιους εμπόρους παραγγελίες αλλά αν ο κορωνοϊός αρχίζει να φουντώνει και πάλι τι θα γίνει; Τα καταστήματα πάλι θα κλείσουν. Επίσης τα πιο πολλά μαγαζιά θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away, κάτι που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά και για τα καταστήματα που ο πελάτης θα μπαίνει στο κατάστημα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Στέλνεις μήνυμα σε κατάστημα υποδημάτων. Πηγαίνεις και δεν σου αρέσει κάτι και θέλεις να πας πιο πέρα στο άλλο κατάστημα. Πάλι μήνυμα, νέο ραντεβού… Αυτά δεν γίνονται. Λειτουργούν αποθαρρυντικά για τον καταναλωτή, τον υποψήφιο αγοραστή. Ακόμη δεν έγινε καμία αναφορά για το αν θα υπάρχει κάποια βοήθεια σε μαγαζιά. Και επιτρέψτε μου να επανέλθω στον πτωχευτικό. Μας λένε να μένουμε σπίτι, να μη δουλεύουμε και ο πτωχευτικός νόμος προχωρά χωρίς εμείς να μπορούμε να αντιδρούμε. Πρόκειται για πολιτική αλητεία»

Νίκος Ζαρόκωστας – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηλείας

«Ξαναγεννιέται η ελπίδα πως επιστρέφει η ζωή στις επιχειρήσεις μας»

Επιτέλους αυτό που φωνάζαμε όλο αυτόν τον καιρό αρχίζει να υλοποιείται . Πραγματικά ευελπιστώ μόνο να μην είναι αργά. Να μην είναι λίγο πριν το τέλος για ένα μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα να αδρανοποιηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό η ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Όμως όπως είναι γνωστό στο 93 μπαίνουν και τα καλύτερα γκολ. Ξαναγεννιέται η ελπίδα στον εμπορικό κόσμο ότι επιστρέφει και πάλι η ζωή στις επιχειρήσεις τους. Ευελπιστούμε να ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα και αυτό είναι στο χέρι μας. Είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι για το πόσο καλά θα πάει το εγχείρημα αυτό. Αν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας κατά του covid-19, ανακόπτοντας την επέλαση της πανδημίας, δεν θα επιτρέψουμε να ξαναμπεί ο νομός μας σε lock down και θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να κρατηθούν και να επιβιώσουν. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης σηματοδοτεί πως έχουμε μπει στον σωστό δρόμο.

Αναστάσιος Καρνάρος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων

«Μετά από δύο και πλέον μήνες εξοντωτικού (δεύτερου) lockdown, επέρχεται μια ψυχολογική ανάταση»

«Η είδηση της επαναλειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους του λιανεμπορίου, από Δευτέρα, μόνο θετικά μπορεί να σχολιαστεί. Μετά από δύο και πλέον μήνες εξοντωτικού (δεύτερου) lockdown, επέρχεται μια ψυχολογική ανάταση τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, που ευελπιστούμε να συνοδευτεί από “καλά νούμερα” στις πωλήσεις, μιας και η επανεκκίνηση συμπίπτει με τις χειμερινές εκπτώσεις. Με τη ελπίδα να ανοίξουν γρήγορα και οι λοιποί κλειστοί κλάδοι όπως γυμναστήρια, σχολές χορού, εστίαση κ.ά. είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα, ώστε έμπρακτα να αποδείξουμε την ωριμότητα της αγοράς για την καθολική επαναλειτουργία άμεσα»

Όλη η επικαιρότητα