Ηλεία

Ηλεία: Θετικοί στον κορονοϊό οι 3 εργαζόμενοι του LM Village – Σήμερα αναμένεται κλιμάκιο ΕΟΔΥ

Ανησυχία με…ψυχραιμία!

Η πεποίθηση ότι δεν έχει υπάρξει διασπορά του κορονοϊού στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Μυρσίνη, επικρατεί από χθες το πρωί και με την ευχή τα τρία θετικά κρούσματα που είναι εργαζόμενοι και επέστρεψαν την Δευτέρα από άδεια, να είναι μεμονωμένα περιστατικά. Σήμερα το πρωί το Κέντρο Φιλοξενίας θα επισκεφθεί κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για να κάνει τεστ σε εργαζομένους, ενώ όσοι εργαζόμενοι είναι κάτοικοι Πάτρας – όπως και τα τρία θετικά κρούσματα – θα κάνουν τα τεστ στην Πάτρα, ενώ κανένας εργαζόμενος δεν προσέρχεται πλέον στο κέντρο και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στην δομή φιλοξενούνται 297 άτομα από την Συρία ανάμεσα τους 163 παιδιά και 6 άτομα από το Ιράκ, ενώ περίπου στα 25 άτομα ανέρχεται ο αριθμός του προσωπικού. Μέχρι χθες βράδυ, κανένας δεν είχε παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα, ούτε κάποια αδιαθεσία.

Τα τρία άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό είναι ένας μεταφραστής, ένας μηχανολόγος και ο γιατρός του ΕΟΔΥ της δομής. Στα τρία αυτά άτομα και σε ένα ακόμα, που μετακινούνταν μαζί από την Πάτρα στην Μυρσίνη έγινε το τεστ και οι τρεις βρέθηκαν θετικοί. Και τα τρία άτομα βρίσκονται στα σπίτια με πολύ ήπια συμπτώματα, αν και την πρώτη μέρα ο ένας εργαζόμενος παρουσίαζε πυρετό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας εκ των εργαζομένων κατά την άδεια του ταξίδεψε σε χώρα του εξωτερικού στην Ευρώπη και ήταν στο ίδιο αυτοκίνητο με το δεύτερο κρούσμα, ενώ και ο γιατρός που τους εξέτασε βρέθηκε θετικός.

«Λάβαμε άμεσα μέτρα»

Άμεσες ήταν οι ενέργειες του διοικητή του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και πρώην δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, ο οποίος προέβη σε προληπτικό αποκλεισμό των μετακινήσεων των προσφύγων με την χρήση μασκών κατά τις μετακινήσεις στους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων και την μη προσέλευση των εργαζομένων, μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα τεστ αρχικά στο προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τα τρία κρούσματα και αν κριθεί αναγκαίο και στους πρόσφυγες.

«Επικρατεί ηρεμία. Έχουμε προβεί σε προληπτικό αποκλεισμό μετακινήσεων των προσφύγων και περιμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για έλεγχο του προσωπικού με τα τρία άτομα που είναι υπάλληλοι της δομής, οι δύο ο ένας μεταφραστής και ο άλλος μηχανολόγος και ο τρίτος ο γιατρός του ΕΟΔΥ που δουλεύει στην δομή.

Είναι με ήπια συμπτώματα και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό στα σπίτια τους στην Πάτρα. Εκτός των προσφύγων που παραμένουν εντός της δομής και οι εργαζόμενοι δεν προσέρχονται και έχει δοθεί εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους. Όσοι διαμένουν στην Πάτρα πιθανότατα θα κάνουν το τεστ στην Πάτρα και για τους υπόλοιπους θα έρθει μια κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ.

Φορούν μάσκα όλοι εντός της δομής, παραμένουν κυρίως εντός των σπιτιών τους.

Εμείς εφαρμόζουμε τα μέτρα του ΕΟΔΥ πριν την εμφάνιση των κρουσμάτων και  μέχρι 31 Αυγούστου και συνέβη αυτό με τα τρία άτομα, αφού έλειπαν σε άδεια και επέστρεφαν την Δευτέρα. Την Τρίτη έγινε έλεγχος σε τέσσερα άτομα και οι τρεις βγήκαν θετικοί», δήλωσε ο κ. Μοράντ.

Ο κ. Μοράντ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν ομάλα.

Ο ΕΟΔΥ Πατρών έχει αναλάβει την ιχνηλάτηση και των επαφών των τριών εργαζομένων στην Πάτρα, ενώ στο Κέντρο Φιλοξενίας υπάρχει μόνιμο   κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και μόνο για την δομή της Μυρσίνης.

Σε ετοιμότητα και ο δήμος

Από την πλευρά ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, επεσήμανε ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική, ωστόσο ο δήμος και ο ίδιος προσωπικά συνεργάζεται με τις συναρμόδιες αρχές ώστε να υπάρχει ετοιμότητα, κάτι που συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία.

«Έχουμε μιλήσει με κ. Μοράντ, με την 6η ΥΠΕ, με τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο και είμαστε σε επαφή και με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Καρβέλη, καθώς και με τον ΕΟΔΥ, αναμένεται ιχνηλάτηση από κλιμάκιο στην δομή. Δεν υπάρχει σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω μέχρι τώρα, κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, είμαστε όμως σε εγρήγορση και επανγρύπνηση ώστε οτιδήποτε να παρουσιαστεί να κάνουμε αμέσως εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο σωστό χρόνο.

Όσον αφορά τους δημότες του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, δεν χρειάζεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Είναι περιστατικά με τρεις εργαζόμενους της δομής, κάτοικοι Πατρών και ήδη έχουν τεθεί σε καραντίνα, όπως και κάποιοι εργαζόμενοι που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, χωρίς να έχουν καν συμπτώματα», ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Λέντζας.

Όλη η επικαιρότητα