Ηλεία Καιρός

Ηλεία – Θ. Κονδύλης: Περίοδος καιρικής αστάθειας από την Τετάρτη

Μετά από μια εξαιρετικά άνυδρη άνοιξη ο Ιούνιος φαίνεται πως θα εξισορροπήσει την ανομβρία σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και της περιοχής μας.

Ως γνωστόν αυτή την εποχή τα περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στα ηπειρωτικά και ορεινά, ωστόσο σε έντονες συνθήκες αστάθειας οι καταιγίδες που αναπτύσσονται επηρεάζουν και πεδινές – παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας 7 Ιουνίου, παρατεταμένη περίοδος αστάθειας ξεκινά αύριο Τετάρτη 9/6 με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα, στο σύνολο των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας, το Ιόνιο, τις Σποράδες και το βόρειο Αιγαίο.

Οι καταιγίδες από την φύση τους είναι ένα βίαιο φαινόμενο το οποίο απαιτεί την ανάλογη προσοχή και ιδίως οι καλοκαιρινές καταιγίδες, οι οποίες σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη τρωτότητα των ανθρώπινων συστημάτων, κατασκευών και δραστηριοτήτων, εξελίσσονται σε καταστροφικές και πολλές φορές με θύματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019 και η Εύβοια τον Αύγουστο του 2020.

Ειδικότερα, ατμοσφαιρική διαταραχή από αύριο σε συνδυασμό με θερμική αστάθεια θα προκαλέσει μπόρες, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους πολύ ισχυρές, συνοδευόμενες από ισχυρή ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλάζι και ριπαίους ανέμους. Ο ασταθής καιρός φαίνεται να διατηρείται έως και το Σαββατοκύριακο.

Στην Ηλεία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περιμένουμε μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες αύριο στα ηπειρωτικά και κυρίως ορεινά. Αργά το απόγευμα μπόρες δεν αποκλείονται και σε πεδινά τμήματα.

Την Πέμπτη 10/6 και την Παρασκευή 11/6 φαίνεται να εντείνεται η αστάθεια με πιο γενικευμένα φαινόμενα κυρίως μεσημέρι και απόγευμα. Η εικόνα αυτή του καιρού πιθανότατα να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

Σε κάθε περίπτωση τα φαινόμενα, αυτή την εποχή χαρακτηρίζονται από μεγάλη τοπικότητα, με μεγάλη όμως επικινδυνότητα, χρήζουν προσοχής τους κατά τη διάρκεια εξέλιξής τους

Όλη η επικαιρότητα