Ηλεία

Ηλεία: Μεγάλη πτώση στις αγορές νέων ποδηλάτων

Τι αναφέρουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης και επισκευής ποδηλάτων

Αρκετά μειωμένη είναι η κίνηση στα καταστήματα πώλησης και επισκευής ποδηλάτου, ένα γεγονός το οποίο προβληματίζει τους ιδιοκτήτες τους.

Παρότι σιγά -σιγά βγαίνουμε από το lockdown που είχε επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν με μεγαλύτερη ελευθερία, εν τούτοις λιγοστοί είναι αυτοί οι οποίοι περνάνε την πόρτα των καταστημάτων πώλησης και επισκευής ποδηλάτου, για να προχωρήσουν σε μία νέα αγορά.

Μεγάλο είναι και το πρόβλημα της έλλειψης ποδηλάτων, αφού πλέον δεν υπάρχουν νέα ποδήλατα, ακόμη και ανταλλακτικά, για αρκετούς λόγους, όπως π.χ. η αύξηση της τιμής του μετάλλου στην Κίνα, εκ των βασικών παραγωγών ποδηλάτων στον κόσμο, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση και στην τιμή των containers, αφού μιλάμε σχεδόν για 300% και πλέον. Οι επαγγελματίες του κλάδου των ποδηλάτων, περιμένουν με το που θα κλείσουν τα σχολεία και θα ολοκληρωθούν και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, να δουν τις πωλήσεις νέων ποδηλάτων να αυξάνονται, ενώ φυσικά ευελπιστούν να έχουμε λύση και στο θέμα της έλλειψης ποδηλάτων, αφού ήδη υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να έρθει το ποδήλατό τους.

Η εφημερίδα «Πατρίς» μίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης και επισκευής ποδηλάτου για την τωρινή κατάσταση και αυτοί ήταν αρκετά σκεπτικοί όσον αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον.

Γιώργος Τουµπέκης

«Φέτος υπάρχει ζήτηση στα ποδήλατα, αλλά δεν υπάρχουν ποδήλατα. Οι εισαγωγείς δεν μπορούν να παραδώσουν, δεν έχουν ανταλλακτικά να μοντάρουν και αυτά που έπαιρναν έτοιμα μονταρισμένα από έξω, δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Οι κατασκευαστές κοιτάνε πρώτα την κάλυψη των αναγκών στην Ασία και έπειτα την Ευρώπη. Οπότε υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα εκεί. Η Shimano παραδίδει ανταλλακτικά μετά από 6 μήνες. Αυτοί που μπορούν να συναρμολογήσουν ποδήλατα είναι 4- 5 στην Ελλάδα, έχουν μεν τους σκελετούς, αλλά δεν έχουν τα εξαρτήματα για να προχωρήσουν στη συναρμολόγηση του ποδηλάτου. Αυτή τη στιγμή πάντως ζητάνε κυρίως 29άρια και 27,5, δηλαδή τα ποδήλατα Mountain και λιγότερο αυτά της πόλης. Αυτά φεύγουν σιγά- σιγά από την αγορά και έχει μπει πλέον το 29αρι».

Κωνσταντίνος Κούβελας

«Σε σχέση με πέρυσι και την πρώτη καραντίνα, η κίνηση είναι πολύ μειωμένη. Οι πωλήσεις είναι 50% κάτω.

Πάντως για την εποχή έχουμε τη συνηθισμένη κίνηση και περιμένουμε να τελειώσουν τα σχολεία και οι εξετάσεις για να δούμε αύξηση στις πωλήσεις.

Αυτή τη στιγμή δουλεύει πιο πολύ η επισκευή ποδηλάτου, ενώ πωλούνται λίγα ποδήλατα, κυρίως παιδικά.

Πολλοί ενήλικες φέτος δεν αγοράζουν ποδήλατο. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ανοίξανε και τα γυμναστήρια, καθώς και οι καφετέριες ενώ πέρυσι στην καραντίνα όλα αυτά ήταν κλειστά, γι’ αυτό και είχαμε αυξημένες πωλήσεις στην ποδηλασία. Φέτος οι πωλήσεις ήταν νορμάλ για την εποχή και για τον Πύργο».

Κώστας Κυριακόπουλος

«Όσον αφορά τις επισκευές, υπάρχει μία σχετική κίνηση, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ποδήλατα, αφού δεν υπάρχουν ποδήλατα. Οι μεγάλοι εισαγωγείς δεν έχουν να μας παραδώσουν ποδήλατα, ενώ παρατηρείται και μία έλλειψη και στα ανταλλακτικά. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο όπως το θέλαμε. Και αυτό αφού δεν έχουμε προϊόντα να δώσουμε. Αυτό οφείλεται και λόγω του lockdown, αφού πέρυσι είχαμε πολύ μεγάλη κατανάλωση, αφού πουλήθηκαν πολλά ποδήλατα και ξέμειναν και οι εισαγωγείς, αλλά και οι κατασκευαστές.

Επίσης έχει γίνει πολύ ακριβό το μέταλλο στην Κίνα και έχει ανέβει πάρα πολύ και το κόστος των μεταφορικών. Δηλαδή ενώ κάποτε ένα container με ποδήλατα πληρωνόταν περίπου 2,5 χιλιάδες ευρώ, πραγματικά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να πληρώνεται 7 και 8 χιλιάδες. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με αυτό. Και απ’ ότι μας λένε θα περάσει καιρός για να ομαλοποιηθεί αυτή η κατάσταση. Δεν θα είναι εύκολη η κατάσταση και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε σοβαρά προβλήματα.

Γι’ αυτό και τα περισσότερα μαγαζιά με ποδήλατα είναι άδεια, αφού υπάρχει έλλειψη. Πάντως αυτή τη στιγμή ο κόσμος ζητάει και νέα ποδήλατα, αλλά και επισκευές παλαιότερων».

Σάκης Μαντάς

«Μετά το άνοιγμα υπάρχει μεγάλη πτώση. Και μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι κάθετη. Ενώ υπήρχαν οι φυσιολογικοί ρυθμοί, έγινε ένα pic και υπήρχε αρκετή δουλειά, τώρα έχουμε μία πολύ μεγάλη βουτιά. Μπορώ να πω κάτω και από τα φυσιολογικά όρια. Αυτή τη στιγμή δουλεύει μόνο το service και τα ανταλλακτικά. Οι πωλήσεις για νέο ποδήλατο είναι πάρα πολύ χαμηλές.

Βασικός λόγος γι’ αυτή την πτώση είναι το γεγονός ότι βγήκαμε από ένα πολύ μεγάλο lockdown, ενώ είναι σημαντικό ότι έχουμε και έλλειψη ποδηλάτων, αφού εγώ έχω λίστα με 15 άτομα που περιμένουν ποδήλατο, ωστόσο δεν υπάρχουν ποδήλατα για να τα διαθέσω.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στη διαθεσιμότητα.

Εμείς ελπίζουμε κλείνοντας τα σχολεία να ξαναδούμε πάλι μία σταθερότητα».

Όλη η επικαιρότητα