Ηλεία

Ηλεία: Με… «γοργούς» ρυθμούς και προοπτικές ανάπτυξης προχωράει η υλοποίηση τοπικού και Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Γράφουν οι Παναγιώτης Πεντάζος, Παναγιώτης Παυλόπουλος, Γιώργος Γουβιάς και Χρήστος Κανελλόπουλος

Έμφαση σε αγροτική παραγωγή & τουρισμό

Ένα «βήμα» πιο κοντά στην υλοποίηση του Τοπικού και Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, βρίσκεται ο Νομός Ηλείας. Ουσιαστικά αποτελεί ένα σχέδιο που αναμένεται να καθορίσει έναν αναπτυξιακό άξονα για τα επόμενα χρόνια και ήδη έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο και έγκριση η προκήρυξη για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Μέχρι το τέλος του μήνα δε, αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο σχετικός διαγωνισμός.

Όπως ανέφερε στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» και στην ΟΡΤ ο Γ.Γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης ο σχεδιασμός διέπεται από ευρύτατη διαβούλευση τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε επίπεδο φορέων και φυσικών προσώπων.

Όπου υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές, λαμβάνονται υπόψη και ενσωματώνονται οι προβλέψεις στον Τοπικό και Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αν και τα τελευταία έχουν να κάνουν κυρίως με την δόμηση και την ανάπτυξη, μέσα από υποδομές και οργάνωσης του χώρου, υπό το πρίσμα της δραστηριότητας του ανθρώπου.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Ήλιδας συμπεριλαμβάνεται  στον πρώτο «κύκλο» των μελετών που θα προκηρυχθούν πιθανόν μέσα στον Ιούλιο και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι μέχρι το τέλος του 2021.

Εξηγήσεις, πάντως έχει ζητήσει για το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται το παραλιακό μέτωπο της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ζαχάρως, ο δήμαρχος κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος.

 

Ευθύμιος Μπακογιάννης

Γ.Γ. Υπουργείου Περιβάλλοντος

Πρόκειται για παράλληλους σχεδιασμούς. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία των τευχών για την δημοπράτηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ενός σχεδιασμού για χρήση γης και όρους δόμησης, εξετάζοντας παράλληλα τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα στην ακτογραμμή της Ηλείας.

Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να δούμε τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει η περιοχή, σε συνδυασμό με τις θεσμικές γραμμές προστασίας, σε μια προσπάθεια να επανακαθοριστεί το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που υπάρχει στην περιοχή.

Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό παραλιακό «μέτωπο» που έχει ο νομός Ηλείας και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ως προς την ανάπτυξη που θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικούς εγχώριους, αλλά και από το εξωτερικό επενδυτές.

Προφανώς, έμφαση δίνεται τόσο στην αγροτική παραγωγή, με ενθάρρυνση χρήσεων που θα στηρίζουν την αγροτική παραγωγή, αλλά θέλουμε να υπάρχει δυνατότητα έμφασης και στο τουριστικό προϊόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πολύ ιδιαίτερος ο φυσικός πλούτος που υπάρχει στην Ηλεία και επομένως θα θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε επενδυτές που θα μπορούσαν να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους πρωτοβουλία στην περιοχή, να τους το επιτρέπει η χρήση γης.

Εκτός από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, υπάρχει πάνω σε αυτό «βάθος» μέχρι την Εθνική Οδό, άρα μιλάμε για μια ζώνη μιας «Ριβιέρας», όπως θα την λέγαμε στο παραλιακό μέτωπο της Ηλείας, όμως ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Μάλιστα ο δήμος Ήλιδας είναι στον πρώτο «κύκλο» των μελετών που θα προκηρυχθούν μέσα στον Ιούλιο και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι μέχρι το τέλος του 2021, σε μια προσπάθεια να προηγηθεί ο σχεδιασμός ο χωρικός και να έχουμε επανακαθορίσει στην επόμενη τριετία όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με χρήσεις γης, όρους δόμησης, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, των περιοχών προστασίας, καθώς και των ζωνών ανάπτυξης και τα τεχνικά έργα που χρειάζονται για να στηριχτεί αυτός ο σχεδιασμός.

Είναι η Ηλεία στο επίκεντρο του σχεδιασμού αυτού, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει αρκετά πίσω.

Ο σχεδιασμός που προγραμματίζουμε να έχει ολοκληρωθεί στα επόμενα 3,5 χρόνια, είναι σχεδιασμός που διέπεται από Προεδρικά Διατάγματα. Υπάρχει άρα μια μεγάλη δυνατότητα ασφάλειας και δικαίου στο να καθοριστούν οι παραγωγικές δραστηριότητες που θα προκύψουν από τις χρήσεις γης.

Τάκης Αντωνακόπουλος

Δήμαρχος Πύργου

Αναλαμβάνοντας βρήκαμε αρκετές ελλείψεις στη Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Πύργου και καταφέραμε να την επικαιροποιήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές ανάγκες και την αναπτυξιακή τροχιά που θα πρέπει να πάρει η πόλη.

Μέσω αυτής καθορίζεται το πλαίσιο στο οποίο θα «βαδίσει» ο Πύργος όσον αφορά την προώθηση πολεοδομικών και χωροταξικών παρεμβάσεων στον αστικό και εξωαστικό ιστό καθώς και στο παραλιακό μέτωπο του δήμου.

Το νέο Σχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης που θα βάλλει τάξη στις χρήσεις γης, που θα γνωστοποιεί το που επιτρέπεται να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο, μια βιοτεχνία, κατοικίες, κ.α.

Βασικοί στόχοι είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και της φυσιογνωμίας των οικισμών και ο καθορισμός ορίων ανάπτυξης συμβατών με την αειφορία, με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο έλεγχος και ο περιορισμός της οικιστικής εξάπλωσης περιοχών που χρειάζονται ανάπλαση ή αναμόρφωση, καθώς και ο ορισμός ζωνών ειδικής ενίσχυσης (Ζ.Ε.Ε.), περιοχών προς πολεοδόμηση για κύρια ή δεύτερη κατοικία, περιοχών εγκατάστασης αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, όπως παραγωγικά πάρκα, τουριστικές ζώνες, ΠΕΡΠΟ.

Επίσης η προστασία των αξιόλογων στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος στην πόλη και την ύπαιθρο, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου της περιοχής, με την υιοθέτηση όρων και υποδομών για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές και τη διερεύνηση και τον καθορισμό περιοχών ειδικής προστασίας που δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν, καθώς και περιοχών γύρω από τους οικισμούς, για τις οποίες απαιτείται προστασία. Παράλληλα, προβλέπεται και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού, αγροτουρισμού και παραθερισμού στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Σε γενικές γραμμές η εδαφική περιφέρεια της ΔΕ Πύργου οργανώνεται σε ευρύτερες ζώνες ανάλογα με τη χρήση και το βαθμό προστασίας τους, οι οποίες ομαδοποιούνται σε Περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης, που είναι ήδη θεσμοθετημένες ή προορίζονται για πολεοδόμηση για κύρια ή παραθεριστική κατοικία, για ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων, για τουριστικές ζώνες κλπ., σε Περιοχές Ειδικής Προστασίας (Π.Ε.Π.), οι οποίες δεν προορίζονται για πολεοδόμηση, σε Περιοχές Περιορισμού και Ελέγχου Δόμησης (ΠΕΠΔ), που είναι γύρω από πόλεις, αλλά και οικισμούς για τις οποίες απαιτείται έλεγχος και περιορισμός της οικιστικής εξάπλωσης, και σε Περιοχές Ιδιαίτερων Χρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στον οικιστικό ιστό των πολεοδομημένων αλλά και πολεοδομούμενων οικισμών.

Ως Π.Ε.Π. στην εκτός σχεδίου περιοχή της

Δημοτικής Ενότητας Πύργου προσδιορίζονται οι παρακάτω περιοχές:

̵ Π.Ε.Π. I: Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

̵ Π.Ε.Π. ΙΙ: Ζώνη Προστασίας Ποταμού Αλφειού

̵ Π.Ε.Π. ΙΙΙ: Ζώνη Απολύτου Προστασίας Αρχαιολογικού Χώρου Φείας και Αρχαιολογικός χώρος Σκαφιδιάς.

Μαζί με την αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλεως του νότιου τμήματος του Πύργου, όπου αναμένουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κύρωσή του με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας πολλών συνδημοτών μας που για πολλά χρόνια είναι εγκλωβισμένοι, επιχειρούμε να κλείσουμε δυο σημαντικά θέματα πολεοδομικής φύσεως που θα δώσουν τη δυνατότητα στο δήμο να ενταχθεί σε αναπτυξιακή πορεία.

Γιάννης Λυμπέρης

Δήμαρχος Ήλιδας

Ο δήμος Ήλιδας και ευρύτερα η δημοτική κοινότητα της Αμαλιάδας, έχει υποβάλλει αίτημα από την πρώτη στιγμή για τα τοπικά χωροταξικά σχέδια και μάλιστα έχει υποβάλλει και δεύτερο αίτημα και για την δημοτική ενότητα Πηνείας, προκειμένου να περιληφθούν και το παραλιακό μέτωπο και η περιοχή της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πηνειού.

Απ’ ότι γνωρίζω είμαστε στην πρώτη κατηγορία των δήμων οι οποίοι εντάσσονται και αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί θα μπορέσει να υπάρξει μια τακτοποίηση του καθεστώτος των χρήσεων γης, ώστε να δημιουργηθεί το πεδίο που στη συνέχεια θα υπάρξουν κινήσεις και πρωτοβουλίες, είτε του Δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ανδρέας Μαρίνος

Δήμαρχος Πηνειού

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Το πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι κομβικό για την ανάπτυξη της χώρας.Ο Δήμος Πηνειού έχει καταθέσει  από πέρυσι  τις Τεχνικές Εκθέσεις για τις Δημοτικές Ενότητες Γαστούνης, Βαρθολομιού και Τραγανού.

Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός είναι ένα σύγχρονο εργαλείο  για βιώσιμη ανάπτυξη και θα επιλύει οριστικά τα χρόνια ζητήματα όπως η αυθαίρετη δόμηση.

Διονύσης Κεκάτος

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης είναι από τους πρώτους δήμους που κατέθεσε την μελέτη για την ένταξη στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ανά δημοτική ενότητα. Πρώτα καταθέσαμε την ενότητα Κάστρου-Κυλλήνης, γιατί δίνουμε προτεραιότητα στο παραλιακό μέτωπο. Θα είναι από τις πρώτες ενότητες που θα ενταχθούν.

Παναγιώτης Φλέσσας

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αρχ. Ολυμπίας

Είναι γεγονός ότι το σχέδιο πόλης Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα και ταυτόχρονα αποτελεί και τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας. Μία πόλη χωρίς σχέδιο πόλης παραμένει αναπτυξιακά στατική και δεν είναι δυνατόν η Αρχαία Ολυμπία, η παγκόσμια πόλη, να λειτουργεί με το σχέδιο πόλης του 1911.

Το θέμα έχει απασχολήσει όλες τις Δημοτικές Αρχές, βέβαια τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια παραμένει στατικό. Μετά τη διόρθωση των ζωνών Α΄ από την Αρχαιολογία, που υπήρχε αλληλοεπικάλυψη μεταξύ του Γ.Π.Σ. και των ζωνών Α΄ (διορθώθηκαν το 2012) το σχέδιο δεν έχει προχωρήσει.

Στο μεσοδιάστημα η νομοθεσία σχετικά με τα σχέδια πόλης άλλαξε και ενώ είμαστε στα τελειώματα της Β΄ φάσης απαιτούνται και νέες μελέτες αυτή τη στιγμή, όπως π.χ. οι γεωτεχνικές μελέτες, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 261.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί το σχέδιο πόλης, ένα ποσό μεγάλο που δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα αν δεν ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα. Γι’ αυτό η νέα Δημοτική Αρχή έχει υποβάλει αίτημα από πέρυσι στο Υπουργείο Υποδομών, μετά την πρόσκληση του Υπουργείου για τα τοπικά χωροταξικά, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί με 500 χιλιάδες ευρώ και ένα βασικό κομμάτι από αυτά τα χρήματα να πάει στο σχέδιο πόλης.

Είμαστε εν αναμονή, ευελπιστούμε να μας δώσει τα χρήματα το Υπουργείο Υποδομών και να περάσουμε στην επόμενη φάση των μελετών που απαιτούνται με τη νέα νομοθεσία και στην ολοκλήρωση της Β΄ φάσης για να περάσουμε μετά στην Γ΄ φάση, να γίνει ΦΕΚ και να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο πόλης.

Σάκης Μπαλιούκος

Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσει αυτή η μεγάλη παρέμβαση, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στους νόμους του Κράτους. Δεν πρόκειται δηλαδή να γίνει κάποια παρέμβαση η οποία θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό κάλλος της περιοχής.

Σε ότι αφορά τη μελέτη του ειδικού χωροταξικού για το παραθαλάσσιο μέτωπο ήδη βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους μελετητές. Αυτή η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του δήμου και θα κάνουμε μία προσπάθεια για “εμβολισμό” του προεδρικού διατάγματος, που αφορά στην προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς επίσης του προστατευτικού πλαισίου των ZOE, με ότι απαγορεύσεις προβλέπουν αυτές και του προγράμματος Natura (όροι προστασίας).

Ο στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τα κενά που έχουν αυτά τα τρία προστατευτικά θεσμικά πλαίσια, τα οποία απαγορεύουν σημαντικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη χρήσης γης.

Φαίνεται ότι επεκτείνεται στο πλαίσιο του τοπικού χωροταξικού πεδίου. Ο δήμος μας εκμεταλλευόμενος το θεσμικό Πλαίσιο συλλέγει στοιχεία, ώστε να γίνει ολοκληρωμένη δουλειά όταν αυτό εφαρμοστεί. Σημειώνεται ότι τα ΣΧΟΑΠ αφορούν μόνο το δήμο Σκιλλούντος και δεν επεκτείνονται σε όλο το δήμο.

 

Κώστας Αλεξανδρόπουλος

Δήμαρχος Ζαχάρως

«Η Νότια Ηλεία ΔΕΝ υπάρχει!!! για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Ηλείας»

 

Τελικά φαίνεται πως η Ηλεία αρχίζει από τη Μανολάδα και τελειώνει ….στον Αλφειό! Μετά ακολουθεί η «Μαύρη Τρύπα» της Νότιας Ηλείας. Στο «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το τουριστικό μέτωπο της Ηλείας» που εξάγγειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν λίγες μέρες, δεν περιλαμβάνονται τα 45χλμ. παραλίας της Νότιας Ηλείας, ούτε ο Καϊάφας. Φαίνεται ότι στα μυαλά κάποιων ο κόσμος της Νότιας Ηλείας δεν υπάρχει! Οι κάτοικοι της Επαρχίας Ολυμπίας έχουν διαγραφεί από τον χάρτη της χώρας.  

Ο  Δήμος Ζαχάρως έχει τμήμα 22 χλμ. παραλιακού μετώπου στη Νότια Ηλεία,  που έχει αποκλειστεί από τη διαδικασία σύνταξης του «Ειδικού Πολεοδομικού Σχέδιου». Ενόψει αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης προοπτικής, ως Δήμαρχος του Δήμου Ζαχάρως, απέστειλα ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον κο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ζήτησα να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους αποκλείστηκε ο Δήμος από το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Ηλείας ώστε, σε πρώτη φάση, να ενημερώσει τους δημότες και κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο της περιοχής.

Αναμένουμε να μας εξηγήσει το ΥΠΕΝ τον λόγο του αποκλεισμού της Νότιας Ηλείας, όπου συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Ζαχάρως. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα ζητήσω άμεσα και συνάντηση με τον Υπουργό κο Κώστα Σκρέκα. Μπροστά σ’ αυτή τη νέα δυσοίωνη προοπτική οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Όλη η επικαιρότητα