Ηλεία

Ηλεία: Με σοβαρά προβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά

«Καθαριότητα, έλλειψη εκπαιδευτικών και κτηριακά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν» – Τι αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων περιφέρειας Πύργου κα. Αντωνία Μπρή

Η σχολική χρονιά που είναι ιδιαίτερη φέτος λόγω της πανδημίας του covid -19, ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά την έλλειψη αιθουσών, την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και φυσικά την έλλειψη εκπαιδευτικών σε αρκετά σχολεία.

Για όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ η πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων περιφέρειας Πύργου κα. Αντωνία Μπρή, που δεν απέκλεισε να έχουμε κινητοποιήσεις αν δεν δοθούν λύσεις.

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, τα κενά δεν καλύφθηκαν πλήρως σε όλη την περιφέρεια μας, μειώθηκαν πολλά σχολεία, ως προς την λειτουργικότητα τους, κυρίως ορεινά, όπως το Πανόπουλο και το Λάλα. Τμήματα μειώθηκαν με βάση τον τελευταίο νόμο των 25 μαθητών σε κάθε τμήμα, συνάδελφοι κρίθηκαν υπεράριθμοι και έπρεπε να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία της περιοχής, κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θέματα καθαριότητας εξακολουθούν να είναι στην ατζέντα του συλλόγου και καθημερινά φτάνουν παράπονα από παντού για διάφορα θέματα».

Με την έναρξη της νέας χρονιάς οι εκπαιδευτικοί καλούνται να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα για την πανδημία του κορωνοιου και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

«Τα θέματα δυστυχώς της παιδείας δεν είναι λυμένα και αν το θέμα του προσωπικού καλυφθεί με την επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, σύμφωνα και από τις διαβεβαιώσεις που έχουμε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, τα κτιριακά προβλήματα που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε και παρότι υπήρχε χρόνος ένα μέρος τους να επιλυθεί, δεν έχουν επιλυθεί. Αλλά υπάρχουν και τα θέματα καθαριότητας που απασχολούν τα σχολεία μας και αυτά τα θέματα είναι καθημερινά στην ατζέντα μας. Ήδη έχουν καταγραφεί προβλήματα σε πάρα πολλά νηπιαγωγεία της περιοχής του Πύργου κύριως και της ευρύτερης περιοχής, με σχολεία που δεν έχουν καθόλου καθαριότητα, όπως το ειδικό νηπιαγωγείο για παράδειγμα και το νηπιαγωγείο Καταραχίου, τα οποία συστεγάζονται δεν έχουν καθόλου καθαριότητα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Το ίδιο ισχύει και στο σχολείο του Αμπελώνα, υπάρχουν δηλαδή προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί το χρόνο χρειάζεται και την περίοδο που διανύουμε γίνονται ακόμη πιο έντονα και καταλαβαίνετε ότι η ανάγκη επίλυσης τους γίνεται ακόμα πιο επιτακτική».

Να τονιστεί ότι η καθαριότητα των σχολείων ήταν προαπαιτούμενο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

« Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια, κυρίως τα μεγάλα σχολεία του δήμου, καλύφθηκαν από καθαριότητα, τόσο σε είδη καθαρισμού όσο και σε προσωπικό καθαριότητας. Παρόλα αυτά τα προβλήματα τελικά εμμένουν και οι καταγγελίες που έχουμε είναι πολλές. Οι συνάδελφοι με έγγραφα που έχουν καταθέσει και στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πύργου καταγγέλλουν την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και σας αναφέρω το 14ο Νηπιαγωγείο, το 10ο νηπιαγωγείο, του Αμπελώνα και 2ο νηπιαγωγείο Πύργου, μεγάλα νηπιαγωγεία τα οποία πέραν του χώρου που έχει και αυτό πολλά προβλήματα. Έχουμε θέματα με την καθαριότητα στο Ειδικό νηπιαγωγείο και στο νηπιαγωγείο Καταραχίου, όπου ήρθε καθαρίστρια η οποία όμως παραιτήθηκε στις δύο πρώτες ημέρες και από τότε η αντικατάσταση της δεν έχει γίνει. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ακόμα και αν προσελήφθη προσωπικό, η αντικατάστασή του είναι πάρα πολύ δύσκολη σε περίπτωση άδειας ή παραίτησης».

Όσον αφορά την χρήση της μάσκας από τους μικρούς μαθητές η κα. Μπρή τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα με την χρήση της.

«Η μάσκα ήταν το πιο εύκολο δεδομένο οτι τα παιδάκια υπακούν σε κανόνες, ειδικά αυτά της μικρής ηλικίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι όλα τα υπόλοιπα Αφού ο δάσκαλος πέραν των αρμοδιοτήτων του Έχει αναλάβει και ευθύνες που είναι και πρωτόγνωρες και είναι και σε ένα Πλαίσιο Μεγάλης ανασφάλειας και για τον ίδιο αλλά και για τους μαθητές του».

Ακόμη η κα. Μπρή τόνισε ότι θα ενημερωθεί και ο δήμος και το Υπουργείο για όλα αυτά τα προβλήματα, ενώ επισήμανε πως αν τα προβλήματα δεν λυθούν θα υπάρξουν περεταίρω κινητοποιήσεις.

«Εμείς θα κάνουμε προσπάθειες για να ενημερωθεί και το Υπουργείο και ο δήμος Πύργου για όλα αυτά τα προβλήματα και οι ενέργειες που θα κάνουμε, αφορούν την πίεση και μάλιστα άμεση για την επίλυση των θεμάτων που μας απασχολούν, γιατί θα υπάρξουν πλέον και αντιδράσεις από συλλόγους γονέων, τους οποίους και θα κατανοήσω αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι πέραν της ασφάλειας αυτή την στιγμή το κυρίαρχο  είναι και η καθαριότητα. Γιατί από την αρχή βλέπαμε ότι το Υπουργείο είναι προσανατολισμένο σε αυτή την κατεύθυνση. Η αλήθεια είναι ότι αν δούμε ότι τα προβλήματα αντί να επιλύονται, θα μεγεθύνονται, θα είναι το πρώτο που θα σκεφτούμε, ξεσηκώνοντας για συστράτευση και τους συλλόγους γονέων».

Όλη η επικαιρότητα