Ηλεία

Ηλεία: Οι κυνηγοί ανησυχούν – Η «ρυθμιστική» ικανοποίησε αλλά…

Τι δηλώνουν οι πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ηλείας!

Ελάχιστες είναι οι τροποποιήσεις που παρουσιάζει η νέα ρυθμιστική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο 2021 – 2022, που υπεγράφη με μικρή καθυστέρηση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά, μαζί με τον καθορισμό των συνδρομών των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου.

Όλο αυτό το διάστημα προηγήθηκαν σχετικές συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλλει οι Περιβαλλοντικοί Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι καθ’ ύλη αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες, έχουν διαχειριστικό χαρακτήρα και δεν θίγουν τον πυρήνα διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας. Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020, και βέβαια  το ζητούμενο είναι όπως δηλώνουν και οι πρόεδροι των κυνηγετικών συλλόγων , αν θα κυνηγήσουν τη νέα περίοδο, λόγω  κορωνοιού!

Τι αναφέρει σχετικά η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά η απόφαση με τις ρυθμίσεις θήρας για την περίοδο 2021 -2022. Για απόφαση που «σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου», κάνει λόγο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία  στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την υπογραφή της νέας ρυθμιστικής.

H νέα ρυθμιστική περιέχει την μείωση της ανώτατης ημερήσιας κάρπωσης τρυγονιών και την υποχρέωση δήλωσης του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός σε κάθε έξοδό του, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (app). Ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ. λ π, όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΣΕ αναφέρει τα εξής:

«Η νέα ρυθμιστική Απόφαση κυνηγίου, που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς, για την περίοδο 2021 -2022, σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.

Όπως από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προαναγγείλει η Κ.Σ.Ε., η νέα ρυθμιστική περιέχει αναγκαίες διευθετήσεις ως προς το κυνήγι του τρυγονιού, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ, όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.

Φυσικά, η τελευταία ρύθμιση ως προς το οικονομικό σκέλος και την συνακόλουθη μείωση του κόστους στις άδειες κυνηγίου, αφορά εκείνη την κατηγορία κυνηγών που είχαν εκδώσει ή ανανεώσει πέρυσι τις άδειες θήρας τους, χωρίς, όμως, να μπορέσουν να κυνηγήσουν λόγω των έκτακτων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, λόγω της πανδημίας.

Εξαιρετικά σημαντικό για την Κ.Σ.Ε. είναι επίσης ότι, τόσο ο Υπουργός κ. Κ. Σκρέκας, όσο και ο Υφυπουργός κ. Γ. Αμυράς, αποδέχτηκαν διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των Κυνηγετικών Οργανώσεων κάθε βαθμίδας, να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.

Έτσι, σε μία καθ’ όλα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και η θηροφυλακή θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες δράσεις τους στη διαχείριση και προστασία της άγριας ζωής.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων, εκπληρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του κυνηγετικού κόσμου, να υπάρξει από πλευράς του «Πράσινου Ταμείου» η αναγκαία «ανταποδοτικότητα» ως προς τις εισφορές που δεκαετίες τώρα καταβάλει ο κόσμος των κυνηγών.

H Κ.Σ.Ε. εύχεται σε όλους τους κυνηγούς καλή χρονιά και τους διαβεβαιώνει ότι, όλοι οι αναγνωρισμένοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι καθ’ όλα έτοιμοι να συμβάλλουν στην ταχεία και ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών, αμέσως μόλις η νέα ρυθμιστική Απόφαση δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

Οι δηλώσεις των προέδρων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ηλείας και το πώς υποδέχθηκαν τη νέα ρυθμιστική

Θανάσης Μούσχος-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Η νέα ρυθμιστική  δε διαφέρει πολύ  από την περσινή. Οι διαφορές είναι μια μείωση που υπέστη το τρυγόνι και από 8  ανά ημερήσια έξοδο μειώθηκε σε 6, καθώς και ο αριθμός των θηρευμένων αγριόχοιρων ανά ημερήσια έξοδο και ανά ομάδα παρέμεινε απεριόριστο από 10. Όμως το φλέγον θέμα αυτή την ώρα είναι αν θα μας αφήσουν  να κυνηγήσουμε. Ξέρεται τι σημαίνει να δώσουμε τα λεφτά μας, και στο τέλος να μας πουν όπως έγινε πέρυσι, στοπ στο κυνήγι.  Θέλω να πιστεύω, ότι επειδή ο κορωνοΪός δεν μεταδίδεται με το κυνήγι, και λόγω της αύξησης των εμβολίων, κάτι τέτοιο φέτος δεν θα γίνει. Απευθυνόμενος με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα στους φίλους κυνηγούς,  θέλω να πω ότι  έφτασε η ώρα της έκδοσης άδειας θήρας, το αντάμωμα όπως λέγανε οι παλαιοί κυνηγοί. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας έχει μεγάλη και πλούσια ιστορία που πρέπει να την σεβαστούμε. Ο σεβασμός να είναι από όλες τις πλευρές. Σα διοίκηση θέλουμε να λέτε τα παράπονά σας για να διορθώσουμε τα λάθη. Προσπαθούμε τα μέγιστα, όμως τίποτα δε γίνεται χωρίς τη συμβολή σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως ο σύλλογος είστε εσείς και σας ανήκει. Η λέξη κυνηγός είναι συνδεδεμένη με το δάσος και την φύση που το απολαμβάνουμε εμείς οι κυνηγοί ζώντας μέσα σε αυτό ξεχνώντας τα προβλήματά μας. Σας παρακαλούμε βοηθήστε τον σύλλογο, θεωρώντας άδεια στον σύλλογό μας, για να καταφέρουμε όλοι μαζί αυτό που πρέπει για το άθλημα κυνήγι».

Γιώργος Βέρροιος-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών

«Σχετικά με τη νέα ρυθμιστική, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν βασικές διαφορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, αν εξαιρέσουμε την μείωση του αριθμού κάρπωσης του τρυγονιού σε έξι συνολικά από οχτώ  που ήταν πέρυσι, και αφετέρου την χωρίς όριο πλέον δυνατότητα θήρευσης αριθμού αγριόχοιρων. Σίγουρα, ο υπερπληθυσμός του συγκεκριμένου θηράματος έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, όπως και ο αυξανόμενος κίνδυνος μετάδοσης της πανώλης των χοίρων, που έχει ήδη εμφανιστεί στη γειτονική Βουλγαρία. Ελπίζουμε φέτος ο καιρός να είναι σύμμαχός μας, αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων κυνηγών έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο αποδημητικό θήραμα και οι χειμωνιάτικες κακοκαιρίες ευνοούν την παρουσία του στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σεβαστούμε βέβαια τον αριθμό κάρπωσης θηραμάτων, τόσο στα ενδημικά, όσο και στο αποδημητικά είδη. Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους κυνηγούς ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας, την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα ατυχήματος κατά την ενασχόλησή μας με την αγαπημένη μας δραστηριότητα. Όμως το θέμα μας είναι,  αν θα μπορέσουμε να κυνηγήσουμε.  Θα πρέπει οι αρμόδιοι, αυτή τη φορά να μην πάρουν μια απόφαση στο πόδι…, αλλά να μελετήσουν καλά την οποιαδήποτε απόφαση, και ας μην μα στερήσουν για δεύτερη χρονιά το αγαπημένο μας χόμπι».

Γιώργος Ασημακόπουλος-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Κρεστένων

«Βάσει όσων αναφέρει η νέα ρυθμιστική, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν βασικές διαφορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, αν εξαιρέσουμε την μείωση του αριθμού κάρπωσης του τρυγονιού σε έξι συνολικά από οχτώ που ήταν πέρυσι. Η ρύθμιση για τον αγριόχοιρο επιτρέπει την κάρπωσή του χωρίς περιορισμό. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλους  εμάς είναι  αν θα μπορέσουμε να κυνηγήσουμε. Θα πρέπει οι αρμόδιοι, αυτή τη φορά να μην πάρουν μια απόφαση στο πόδι…, αλλά να μελετήσουν καλά την οποιαδήποτε απόφαση, και ας μη  μας στερήσουν για δεύτερη χρονιά το αγαπημένο μας χόμπι. Όλοι είμαστε συγκρατημένοι μετά τον  περσινό  «αφανισμό»  του  κυνηγιού, και αισιοδοξούμε για τη νέα σεζόν, που  κανονικά αρχίζει σε 20 ημέρες.  Το ζήτημα είναι άραγε, θα αρχίσει; Δε νομίζω… ότι  ο κορωνοϊός στα βουνά, μεταδίδεται με το κυνήγι».

Αργύρης Χρονόπουλος-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως

«Η νέα ρυθμιστική φέρνει ικανοποίηση στις τάξεις των κυνηγών μας όσον αφορά το θηρεύσιμα είδη. Οι τροποποιήσεις συγκριτικά με την περσινή είναι ελάχιστες, δείγμα που αποδεικνύει πως πάνω κάτω βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο. Είδαμε αύξηση στην κάρπωση του αγριόχοιρου, η οποία θα γίνεται πλέον χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο και μια μικρή μείωση στην κάρπωση των τρυγονιών, όπου πλέον θα είναι 6 αντί για 8. Τα μεγαλύτερα παράπονα όμως συγκεντρώνει το ζήτημα αν θα μας αφήσουν… να κυνηγήσουμε τη νέα περίοδo.  Αυτό πιστεύω πως αυτή την ώρα είναι το φλέγον ζήτημα.  Ένα θέμα που «καίει»… όλους τους κυνηγούς, οι οποίοι με το δίκιο τους, παραμένουν συγκρατημένοι. Αν μας ξανακλείσουν σπίτια μας για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, νομίζω ότι τελείωσαν οι κυνηγετικοί σύλλογοι, οι ομοσπονδίες, και φυσικά όλα εκείνα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα είδη  κυνηγίου.

Δημοσθένης Κατσίκας-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας

«Η φετινή ρυθμιστική δεν έχει τεράστιες διαφορές συγκριτικά με την περσινή, αν εξαιρέσουμε την μείωση του αριθμού κάρπωσης του τρυγονιού σε έξι συνολικά από οχτώ που ήταν πέρυσι,  Θα μπορούσε λοιπόν να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική, όμως παρά την κάρπωση του αγριόχοιρου που όπως ειπώθηκε δε θα έχει περιορισμό, αυτό το μέτρο θεωρώ είναι δύσκολο και αναποτελεσματικό όσον αφορά τη μείωσή του. Δεν υπάρχει καθόλου πρόβλεψη για τα τσακάλια και τις καταστροφές που προκαλούν, όντας μαζί με τους αγριόχοιρους η σημαντικότερη πληγή για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής . Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα βέβαια είναι αν θα επιτραπεί φέτος το κυνήγι, κάτι που προβληματίζει πολύ τα μέλη μας και γενικά τους φίλους κυνηγούς. Θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα μας κλείσουν… στο σπίτι για  2η συνεχόμενη χρονιά, γιατί αυτό θα είναι καταστροφή, για τους συλλόγους μας, την ομοσπονδία μας, και γενικότερα για όλα τα επαγγέλματα, που σχετίζονται με τα είδη κυνηγίου».

Άλκης Κωνσταντόπουλος-Αντιπρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, μέλος της Γ’ ΚΟΠ

«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να εγκριθεί το ΦΕΚ, το οποίο θα καθορίζει την απαλλαγή για τη φύρα. Μετά από αυτό θα είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε τις κυνηγετικές άδειες για τις φύρες. Γενικά δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, αν εξαιρέσουμε  το όριο κάρπωσης για τα τρυγόνια σε έξι από οχτώ. Στην Ελλάδα καταφέραμε να μην απαγορευτεί το κυνήγι, όπως έγινε στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης φέτος θα υπάρχει εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη για τους κυνηγούς και θα στέλνει στοιχεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  για το συνολικό αριθμό τρυγονιών. Το κυνήγι του τρυγονιού είναι για την περιοχή μας, αυτό που λέμε  το  «παραδοσιακό» κυνήγι. Με αυτό το κυνήγια ξεκινάει η σεζόν στη δική μας περιοχή. Ελπίζουμε να ξεκινήσει ομαλά η σεζόν χωρίς προβλήματα. Όσον αφορά το θέμα του κορωνοϊού είμαστε όλοι προβληματισμένοι γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Τέλος θα ήθελα να δώσω ένα μήνυμα προς όλους τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ύπαιθρο γιατί λόγω καύσωνα, είναι ορατός ο κίνδυνος της πυρκαγιάς. Εμείς, ως κυνηγετικός σύλλογος Πύργου, έχουμε ήδη θηροφύλακες στη διάθεση της πολικής προστασίας για περιπολίες, ώστε να ενισχυθεί η πυροπροστασία.»

Παν. Γραμματσούλιας-Ο πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου

«Εκείνο που έχει σημαντικό ρόλο για εμάς είναι ότι αφενός το υπουργείο κατανόησε τα προβλήματά μας και αφετέρου αναγνώρισε το σημαντικό έργο που επιτελούμε μια μας έδωσαν για πρώτη φορά οικονομική βοήθεια από το Πράσινο Ταμείο.  Το δεύτερο είναι ότι περιμένουμε τώρα τη ρυθμιστική για να δούμε για τα τέλη του δημοσίου για τα οποία υπάρχει απαλλαγή».

Αφήστε μια απάντηση

Όλη η επικαιρότητα