Ηλεία

Ηλεία: Οι νέοι δεν κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν – Σημαντική πτώση στα ραντεβού

Ο covid 19 δεν είναι ακόμη παρελθόν και πρέπει οι εμβολιασμοί να συνεχιστούν κανονικά για να υπάρξει η πολυπόθητη Ελευθερία…

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κανελλόπουλος  / Κώστας Ζαφειρίου 

Σημαντική είναι τις τελευταίες ημέρες, η πτώση στο κλείσιμο νέων ραντεβού για εμβολιασμό στην Ηλεία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μία πτώση που αγγίζει και το 50%!

Το γιατί οι νέοι κυρίως άνθρωποι δεν κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, είναι άγνωστο εν πολλοίς. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι ανησυχούν για τις παρενέργειες των εμβολίων, αυτοί οι οποίοι δεν πιστεύουν στο ότι τα εμβόλια μπορούν να καταπολεμήσουν και να προφυλάξουν από τον ιό, αλλά και αυτοί που περιμένουν να δουν πώς θα κυλήσει ο εμβολιασμός για να πάνε τελευταίοι να κάνουν το εμβόλιο.

Κάτι που σίγουρα δεν είναι σωστό, αφού παρότι έχουμε σαφή μείωση κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, εν τούτοις το γεγονός ότι έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δ, αλλά και ότι από χθες πλέον ο κόσμος δεν φοράει μάσκα σε ανοιχτούς χώρους, μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δεν προσέξουμε, η σημερινή ύφεση μπορεί σύντομα να μην υπάρχει και να έχουμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων. Ιδίως στους νέους ανθρώπους, σε αυτούς δηλαδή που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Όλοι γενικά ελπίζουν ότι αυτή η μείωση στα νέα ραντεβού θα είναι παροδική και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και πάλι αύξηση στον ρυθμό κλεισίματος των ραντεβού, ιδίως στους ανθρώπους νεαρής ηλικίας.

Πάντως υπάρχει και ένα θετικό νέο, ότι όλοι όσοι είναι να κάνουν την δεύτερη δόση, προσέρχονται κανονικά στο ραντεβού τους και οι ακυρώσεις είναι ελάχιστες.

Παντελής Πασχαλίνος: «Οι νέοι άνθρωποι δεν κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν»

Ο υπεύθυνος εμβολιασμού του κέντρου υγείας Πύργου κος Παντελής Πασχαλίνος τόνισε στην εφ. «Πατρίς», ότι έχουμε περίπου 100 εμβολιασμούς λιγότερους τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αν και αυτό φαίνεται να αλλάζει το Σαββατοκύριακο, αφού την Κυριακή έχουν κλειστεί 260 ραντεβού για εμβολιασμό. «Τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες έχουμε μία πτώση στο κλείσιμο νέων ραντεβού για εμβολιασμό.

Την Πέμπτη είχαμε 170 εμβολιασμούς στο κέντρο υγείας Πύργου, ενώ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες βλέπουμε να υπάρχουν κάποια κενά στους εμβολιασμούς, που δεν τα είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το γιατί δεν κλείνουν οι νέοι ραντεβού για να εμβολιαστούν είναι κάτι το ανεξήγητο. Την Κυριακή έχουμε 260 ραντεβού περίπου, όπου έχουμε και αρκετά άτομα τα οποία είναι να κάνουμε την δεύτερη δόση.

Γενικά το πρόβλημα αφορά τους ανθρώπους που θέλουν να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το πρώτο εμβόλιο και εκεί έχουμε μία σημαντική πτώση, που ελπίζουμε φυσικά πολύ σύντομα να πάψει να υπάρχει. Πρόβλημα δεν υπάρχει κανένα με τα εμβόλια, αφού όσα χρειαζόμαστε έρχονται. Απλώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νέα ραντεβού για τον πρώτο εμβολιασμό. Αυτό είναι κυρίως στις μικρές ηλικίες.

Όσον αφορά τώρα τις ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί, από 60 έως 80 ετών έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 80%. Στις ηλικίες 40 με 60 ετών είναι λιγότεροι. Το θετικό είναι ότι τις ημέρες που έχουμε τις δεύτερες δόσεις είναι γεμάτα τα ραντεβού».

Προκόπης Παπαζαφείρης: «Πάνω από 50% η πτώση στους νέους εμβολιασμούς»

Στην πτώση που υπάρχει στο κλείσιμο των ραντεβού για τον πρώτο εμβολιασμό αναφέρεται και ο υπεύθυνος του κέντρου υγείας Ζαχάρως κος Προκόπης Παπαζαφείρης.

«Αυτή την περίοδο στη Ζαχάρω έχουμε λίγα ραντεβού. Και αναφερόμαστε φυσικά στα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Δεν έρχονται νέοι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Αυτή η πτώση μπορεί να είναι και πάνω από 50%. Δυστυχώς οι νέοι άνθρωποι κυρίως, με όλα αυτά που έχουν συμβεί με τις παρενέργειες των εμβολίων, δεν κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Οι περισσότεροι από αυτούς λένε ότι θα περιμένουν το Σεπτέμβρη για να κάνουν το εμβόλιο, αφού βέβαια δουν αν είναι ασφαλή αυτά, ενώ κάποιοι λένε ότι επειδή έχουν εμβολιαστεί οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, υπάρχει μία σχετική ανοσία. Αυτή φυσικά δεν είναι λογική».

«Νίκος Αναστασόπουλος: Δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται καθημερινά»

Τέλος ο κος Νίκος Αναστασόπουλος υπεύθυνος κέντρου υγείας Βάρδας, τονίζει ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά στην περιοχή του, χωρίς να έχει μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται κανονικά.

«Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά χωρίς να έχει μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται καθημερινά. Έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί περίπου στις 10 Αυγούστου. Κατά μέσο όρο ημερησίως εμφανίζονται 40 άτομα για εμβολιασμό».

Όλη η επικαιρότητα