Εκπαίδευση Ηλεία

Στην κυβέρνηση απευθύνεται πλέον το ηλειακό μέτωπο για τα Παν. Τμήματα της Ηλείας – «Βάλτε στο καλάθι την απαράδεκτη πρόταση»

Ακούστε το άρθρο

«Ειλημμένη απόφαση αλλά όχι χαμένη υπόθεση». Αυτή ήταν η αίσθηση που αποκόμισαν από τη συνάντηση που είχαν με τον Πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών οι Ηλείοι θεσμικοί με θέμα την παραμονή των Τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας στην Ηλεία και την ενίσχυσή τους.

Το Θεσμικό Μέτωπο της Ηλείας είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα και δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα να είναι συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και τον αρμόδιο υφυπουργό, πρόταση που έγινε από τον δήμαρχο Πηνειού Ανδρέα Μαρίνο.

Παρόντες από την Ηλεία

Από την Ηλεία παρόντες ήταν ο βουλευτής ΝΔ κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Τάκης Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και οι δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, Ανδραβίδας -Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, Ανδρίτσαινας -Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ενώ τον δήμαρχο Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλο εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Δήμητρα Σκαλτσά.

Οι Ακαδημαϊκοί

Η συνάντηση έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο και από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα παρόντες ήταν ο Πρύτανης κ. Μπούρας,  οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Δ. Σκούρας  Δ. Μαντζαβίνος Παν. Δημόπουλος και οι γενικοί διεθυντές κ.κ Ροδόπουλος και Χατζόπουλος

«Ειλημμένη απόφαση»

Αυτό που εισέπραξαν οι συμμετέχοντες Ηλείοι είναι ότι η απόφαση της Συγκλήτου για διαγραφή της Ηλείας από τον Ακαδημαϊκό χάρτη είναι ειλημμένη «αλλά όχι χαμένη απόφαση». Δηλαδή θα γίνει δεκτή η πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.

Η πρόταση της Επιτροπής υπενθυμίζουμε ότι προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μετακίνηση του Τμήματος Μουσειολογίας που σήμερα εδρεύει στον Πύργο, στην Πάτρα και την ένταξή του μαζί με το Τμήμα Αρχαιολογίας – Ιστορίας που εισηγείται να μετακινηθεί από το Αγρίνιο επίσης στην Πάτρα και να ενταχθούν στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Επίσης το Τμήμα Γεωπονίας που εδρεύει στην Αμαλιάδα να μεταφερθεί στο Αγρίνιο.

Οπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση αυτή ξεσήκωσε κυρίως τον Νομό Ηλείας που βλέπει να απογυμνώνεται η περιοχή από τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μακρύς ο δρόμος

Πάντως μέχρι την οριστική απόφαση ο δρόμος είναι μακρύς. Και αυτό γιατί: Η εισήγηση αυτή θα πάει στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει τις εξής επιλογές: ή τη βάζει στο συρτάρι και την αγνοεί η την στέλνει στην ΕΘΑΑΕ  (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ). Στη συνέχεια η ΕΘΑΑΕ επιστρέφει την γνωμάτευση στο Υπουργείο και το Υπουργείο ή την βάζει στο συρτάρι ή νομοθετεί.

Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου

Από το Πανεπιστήμιο Πατρών εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου:

«Διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε χθες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, αρχικά με τον Δήμαρχο Αιγίου κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και στη συνέχεια με Βουλευτές, Δημάρχους από την Ηλεία και εκπροσώπους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αντικείμενο των συναντήσεων η έκφραση των θέσεων των αιρετών των συγκεκριμένων περιφερειών, σχετικά με  το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικότερα για τα Τμήματα που εδρεύουν στην περιοχή τους και εμπίπτουν στην γενικότερη Αναδιοργάνωση των Τμημάτων, στο πλαίσιο του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος όπου κατατέθηκαν απόψεις και ενστάσεις των αιρετών για την μετακίνηση των Τμημάτων από την έδρα τους,  όπως προβλέπει ο Σχεδιασμός του Ακαδημαϊκού Χάρτη του  Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ  παράλληλα, αναπτύχθηκαν οι θέσεις της Πρυτανικής Αρχής για τους Ακαδημαϊκούς λόγους οι οποίοι επιβάλλουν τις μετακινήσεις και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω εξέλιξη ενός βιώσιμου και διεθνώς αναγνωρίσιμου Πανεπιστημίου».

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ «ΠΑΤΡΙΣ»

«Πολιτισμένη συζήτηση με  ανταλλαγή απόψεων»

«Πολιτισμένη συζήτηση όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων» χαρακτήρισε την 90λεπτη συνάντηση που είχε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας στο Συνεδριακό Κέντρο με βουλευτές και δημάρχους της Ηλείας και εκπροσώπους της Περιφέρειας.

Παράλληλα ο Πρύτανης αναφέρθηκε και στο χρόνο που θα συνεδριάσει η Σύγκλητος και ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Συγκεκριμένα ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής  κ. Χρήστος  Μπούρας δήλωσε στην «Πατρίς»: «Έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση όπου ανταλλάξαμε απόψεις και είπα στους βουλευτές τους δημάρχους και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι  στη διάθεση όλων να δοθούν στοιχεία που επιθυμούν, για οποιοδήποτε θέμα, είτε αφορά οικονομικό,  ή οποιοδήποτε άλλο που θα τους είναι χρήσιμο. Επίσης τους είπα ότι όποια πληροφορία θέλουν, το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό».

Τέλη Μαρτίου η Σύγκλητος

Στην ερώτηση της «Πατρίς» για το πότε θα συνεδριάσει η Σύγκλητος ο κ. Μπούρας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μακρά συζήτηση στα Τμήματα και τις Κοσμητείες. Εκτιμώ ότι η Σύγκλητος θα συνεδριάσει τέλος Μαρτίου και όπως είπα εκεί θα κληθούν και οι δήμαρχοι των έξι πόλεων (όπου υπάρχουν Τμήματα) και ο Περιφερειάρχης για να εκθέσουν τις απόψεις τους για όση ώρα επιθυμούν. Στη συνέχεια η Σύγκλητος θα συζητήσει και θα εισηγηθεί».

Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Η ενότητα μονόδρομος στις διεκδικήσεις μας»

“Η Ηλεία έχει και πρέπει να έχει θέση στον Πανεπιστημιακό χάρτη. Αυτή είναι εξαρχής η θέση μου, την έχω διατυπώσει σε όλους τους τόνους και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν επικεντρωθεί οι ενέργειες και παρεμβάσεις μου μέχρι σήμερα”.

Αυτό σημείωσε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην προγραμματισμένη συνάντηση των επτά Δημάρχων της Ηλείας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, στην διάρκεια της οποίας έθεσε εκ νέου όλα τα ζητήματα και τις προτάσεις που ο ίδιος έχει καταθέσει, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, και χαιρέτησε την πρωτοβουλία των Δημάρχων που κινείται στην κατεύθυνση της ενότητας και της κοινής διεκδίκησης.

Ο κ. Νικολακόπουλος τοποθετήθηκε στην συνάντηση και εκ μέρους του συναδέλφου του βουλευτή Ηλείας κ. Κώστα Τζαβάρα, με τον οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση, καθώς υπάρχει ταύτιση απόψεων και κοινή έκφραση στο συγκεκριμένο θέμα.

“Το θέμα της λειτουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους. Με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών είχα κάνει κατ’ ιδίαν συνάντηση και είχαμε συζητήσει το θέμα των Τμημάτων της Ηλείας σε όλη του την διάσταση, όπως επίσης είχα συμμετάσχει και σε τηλεδιάσκεψη μαζί του και με τους υπόλοιπους βουλευτές, συμμετείχα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχω έρθει σε επαφή και με καθηγητές, όπως επίσης έχω μεταφέρει τις θέσεις μας και σε κυβερνητικό επίπεδο, τόσο σε Υπουργό  όσο και Υφυπουργό Παιδείας. Συμμετείχα και στην συνάντηση που προκάλεσαν οι Δήμαρχοι του Νομού μας και πραγματικά χαιρετίζω αυτήν τους την πρωτοβουλία, γιατί πρόκειται για μία ενωτική κίνηση και ενωμένοι πρέπει να κινηθούμε, καταθέτοντας συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Ο Πανεπιστημιακός χάρτης της Ηλείας δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και διχασμού. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και διεκδικούμε το καλύτερο για τον νομό μας. Και σε αυτή την συνάντηση εξήγησα όλες τις παραμέτρους και κατέθεσα εκ νέου τις θέσεις και τις προτάσεις μου, στο πλαίσιο της ομαλής και βιώσιμης λειτουργίας Πανεπιστημιακών τμημάτων, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του τόπου”.

Διονύσης Καλαματιανός: «Ώρα για πράξεις και όχι για λόγια»

Η απαξίωση της Ηλείας μας πληγώνει βαθιά. Έχοντας παραβρεθεί σε πολλές συνεδριάσεις και συναντήσεις για το θέμα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, έχω πάρει ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή, περιγράφοντας με λεπτομέρεια τις θέσεις και τις ενέργειες που θα διατηρήσουν, θα εδραιώσουν και θα αναπτύξουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία.

Όπως όλα δείχνουν, η Ηλεία βρίσκεται ενώπιον μιας προαποφασισμένης «εκκαθάρισής» της από τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας. Η τελευταία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, ενίσχυσε την διαπίστωση αυτή.

Είναι προφανές ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο υπονόμευσης και εν τέλει απώλειας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούν στο νομό μας, με υπεύθυνους την Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών, που εξακολουθούν να πετούν ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποδεικνύει, συνεχώς, ότι δεν επιθυμεί την αποκέντρωση, την ισόρροπη και δίκαιη γεωγραφική εξάπλωσή του στους νομούς της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας. Οι καθηγητές του επιθυμούν να λειτουργεί ως Πανεπιστήμιο της Πάτρας και όχι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κάνουν ότι μπορούν για να σβήσει η Ηλεία από τον πανεπιστημιακό χάρτη.

Και η Κυβέρνηση αποδεικνύει, με κάθε τρόπο, με πράξεις και παραλείψεις ότι δεν επιθυμεί την παραμονή, την ενίσχυση και την ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, που λειτουργούν στην Ηλεία. Ανέστειλε τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ και δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των Τμημάτων της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας. Η κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης να συρρικνώσει τα δημόσια Πανεπιστήμια και να κλείσει, κυρίως, περιφερειακά τμήματα, ενισχύοντας παράλληλα τα ιδιωτικά κολλέγια, συμβάλει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα δημόσια Πανεπιστήμια που νομοθέτησε πρόσφατα, οδηγεί σε αυτό, ακριβώς, το αποτέλεσμα.

Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα: άπαντες οφείλουν να σεβαστούν ότι με βάση τον νόμο 4610/2019 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Γαβρόγλου), στο νομό Ηλείας έχουν ιδρυθεί τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα και ήδη  λειτουργούν τα δύο. Με αυτό τον τρόπο υλοποιήθηκε ο δίκαιος και σωστός σχεδιασμός, που προέβλεπε την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων, απολύτως συμβατών με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας, όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει. Αυτό το κεκτημένο δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί.

Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι ώρα για πράξεις και όχι για άλλα λόγια. Όλοι κρινόμαστε για τις τοποθετήσεις και τις πράξεις μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να ενισχύσει έμπρακτα τα Τμήματα. Το Πανεπιστήμιο έχει άλλους σχεδιασμούς. Η Κυβέρνηση, όμως, έχει τον τελευταίο λόγο για ό,τι συμβεί.

Η κ. Υπουργός και η Κυβέρνηση δεν μπορούν να κρυφτούν, πίσω από το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την εισήγηση οιασδήποτε επιτροπής και οιασδήποτε, δήθεν, ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της οποίας τα διορίζουν εκείνοι.

Η ίδια η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της εξέλιξης του Πανεπιστημιακού χάρτη ολόκληρης της Χώρας. Τα Πανεπιστήμια είναι φυτώρια γνώσης, καλλιέργειας, έρευνας και καινοτομίας. Είναι πυλώνες πνευματικής παραγωγής και ανάπτυξης, που βοηθούν την παραγωγική ανασυγκρότηση. Βοηθούν έναν τόπο να ανέβει και να βελτιωθεί. Αν τελικά αποφασίσει η Κυβέρνηση να κλείσει ή να μεταφέρει τα Τμήματα από την Ηλεία, οι συνέπειες θα αποτελούν δική της κεντρική επιλογή.

Ο Πρωθυπουργός έχει την τελική ευθύνη για τον μαρασμό που έχει επιφέρει η Κυβέρνησή του στην Ηλεία και την έχει αφήσει χωρίς δρόμο και βασικές υποδομές, χωρίς αξιοπρεπείς δημόσιες δομές υγείας. Ο ίδιος θα έχει την ευθύνη και για των απώλεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Πράγματι, αποδεικνύεται ότι η Ηλεία δεν έχει φίλους στην Κυβέρνηση. Οι Ηλείες και Ηλείοι, αιρετοί και πολίτες καλούνται με ενότητα να τοποθετηθούν και ν΄ απαντήσουν με πράξεις.

Μιχάλης Κατρίνης: «Ακατανόητη και ολέθρια επιλογή ο αποκλεισμός της Ηλείας από τον χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» 

Η επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών εισηγήθηκε πρόσφατα την απομάκρυνση και των 2 πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ηλεία.

Μένει, πλέον, η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο ‘’ανοίγει δρόμο στο πλάνο των συγχωνεύσεων τμημάτων των ΑΕΙ’’, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας που φιλοξενεί δηλώσεις του πρύτανη κ. Μπούρα

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, πριν λάβει την οριστική του απόφαση, πρέπει να διευκρινίσει τι έκανε για την ενίσχυση των τμημάτων Μουσειολογίας στον Πύργο και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα-τα οποία ‘’αξιολόγησε’’ ως μη βιώσιμα.

Αλήθεια, το Πανεπιστήμιο Πατρών τι έκανε το διάστημα που έχει την ευθύνη των τμημάτων, σχετικά:

  • Με τη στελέχωση σε μόνιμο ακαδημαϊκό προσωπικό, όταν του δόθηκαν συνολικά 78 θέσεις μελών ΔΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια
  • Με τη βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας
  • Με την ενίσχυση της προοπτικής των τμημάτων

Τα τελευταία δύο χρόνια, μόλις δύο θέσεις εγκρίθηκαν για το τμήμα Μουσειολογίας και αυτές μετά την ‘’αξιολόγηση’’, ενώ καμία θέση δεν εγκρίθηκε για το τμήμα Γεωπονίας.

Για τα δε θέματα φοιτητικής μέριμνας, δεν έγινε κάτι.

Προφανώς όλα αυτά δεν τα λες αναβάθμιση , αντίθετα είναι σαφής η πρόθεση για την υποβάθμιση με στόχο την αναστολή λειτουργίας αυτών των τμημάτων.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, πριν λάβει την οριστική του απόφαση, πρέπει να λάβει υπόψη την από 1/12/2020 επιστολή που συνυπογράφει ο πρύτανης για την ανάγκη ‘’ειδικής γραμμής στήριξης’’ της Μουσειολογίας και τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το τμήμα.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, πριν λάβει την οριστική του απόφαση, πρέπει να διευκρινίσει αν τα κριτήρια βιωσιμότητας και επαγγελματικής προοπτικής που λαμβάνει υπόψη, ισχύουν για όλα τα εν ενεργεία τμήματά του.

Η επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, θέλει την Ηλεία να είναι ο μόνος νομός της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας που δε θα έχει προπτυχιακό πανεπιστημιακό τμήμα.

Η απόφαση, βέβαια, για την παραμονή ή μη της Ηλείας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι μια απόφαση που θα την πάρει το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά το υπουργείο Παιδείας με νομοθετική ρύθμιση.

Είναι μια απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση που έχει και την τελική ευθύνη.

Συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου στην συνάντηση με τον Πρύτανη του Παν. Πατρών

Τη θέση της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με την τύχη των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών – η οποία έχει εκφραστεί ομόφωνα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο – παρουσίασε, εκ νέου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, μαζί  με τον πρόεδρο του Περιφ. Συμβουλίου, Τάκη Παπαδόπουλο, οι οποίοι συμμετείχαν στην συνάντηση των αιρετών της Ηλείας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα.

Ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στην συνάφεια και την άμεση διασύνδεση των τμημάτων με τα χαρακτηριστικά της Ηλείας και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που αυτά προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και οικονομία, εκφράζοντας τη θλίψη του που «…ένας ολόκληρος νομός, δια των εκπροσώπων του, καταβάλει τόσο  μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να πείσει την Πρυτανεία, τη Σύγκλητο, το Υπουργείο και γενικά το κεντρικό κράτος, για όλα τα παραπάνω, για το ποια είναι η Ηλεία, ποιο το πολιτιστικό της απόθεμα και για το τι μπορεί να προσφέρει στους φοιτούντες  και στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε «…δεν έχει καμία απολύτως αξία να μπούμε στη διαδικασία να πούμε τι έγινε πριν 8-10 χρόνια, τι έγινε με το Σχέδιο Αθηνά ή με τον Νόμο Γαβρόγλου, να μετρήσουμε λάθη, παραλήψεις, αστοχίες  και όσα έγιναν και ανήκουν στο παρελθόν. Το θέμα είναι, τι κάνουμε τώρα, με αυτά τα δεδομένα. Θέλω, κε Πρύτανη, φεύγοντας από εδώ να μας έχετε δώσει μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση, για το ποιες είναι οι σκέψεις της Πρυτανικής Αρχής σχετικά με την τύχη αυτών των τμημάτων. Έχουν εξεταστεί άλλες λύσεις, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και πως μπορούμε να τα ενισχύσουμε, ή απλά συντάσσεστε πίσω από την εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, ότι η μόνη λύση είναι η κατάργησή τους, με το άστοχο, κατ’ εμέ, επιχείρημα, της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασής τους από την έδρα;». Παράλληλα εξήγησε πως ο ίδιος κατανοεί ότι δεν είναι εφικτό κάθε πόλη να έχει και ένα Πανεπιστημιακό τμήμα, ωστόσο, σημείωσε ότι η εξακτίνωση των σχολών, την οποία ευαγγελίζεται το Πανεπιστήμιο, δεν είναι απλά «μόδα» ή απαίτηση των καιρών και κάθε δημάρχου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά Περιφερειακά Τμήματα με μακρά παράδοση και σημαντική ακαδημαϊκή προσφορά, και έφερε ως παράδειγμα τη Νομική Σχολή της Κομοτηνής, από την οποία αποφοίτησε ο ίδιος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γιαννόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα και τον φόβο συνάμα, πως, ούτε η Πρυτανική Αρχή και ενδεχομένως ούτε αι το αρμόδιο Υπουργείο έχουν αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει πιθανή απόφαση κατάργησης των τμημάτων, κι ότι δεν έχουν κατανοήσει την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων, αλλά ούτε και το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η απώλειά τους από την Ηλεία. Άλλωστε, το γεγονός αυτό αποδεικνύει η σύσσωμη παρουσία των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ βαθμού) αλλά και των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού, με κοινή εκπεφρασμένη βούληση, θέση και άποψη υπέρ της παραμονής και ενίσχυσης των τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία.

ΤΆΚΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΌΠΟΥΛΟΣ (Δήμαρχος Πύργου)

«Θα πάμε στην υπουργό και στον Πρωθυπουργό»

Μιλώντας στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» για την συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, τόνισε πως «Δυστυχώς δεν βγήκε κάτι θετικό από τη συνάντηση με την πρυτανεία στην Πάτρα.

Ο πρύτανης κ. Μπούρας χρησιμοποίησε ουδέτερη γλώσσα κατά τη διάρκεια της συνάντησης και όπως είπε περιμένει την απόφαση της συγκλήτου. Υπήρξε μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ εμού και του κυρίου πρύτανη όταν απέδειξα κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι τα ακαδημαϊκά κριτήρια που τίθενται είναι υποκριτικά και αφορούν μόνο τον Πύργο και την Αμαλιάδα και δεν εφαρμόζονται σε άλλα πανεπιστήμια στη χώρα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το πανεπιστήμιο της Πάτρας με αυτά τα στοιχεία που βάζει.

Είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε πάρα πολύ ψηλά το θέμα και να φτάσουμε μέχρι και τον Πρωθυπουργό καθώς και την Υπουργό Παιδείας. Την ώρα της συνάντησης ο νομός Ηλείας ήταν στο πόδι με κλειστά καταστήματα και υπηρεσίες.

Το μόνο αισιόδοξο που ακούστηκε στη συζήτηση είναι ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχει εισηγηθεί την απάλειψη λειτουργίας ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Δεν εισηγείται δηλαδή την εγκατάλειψη της ιδέας λειτουργίας ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις, όπως αυτή της μεταφοράς της σχολής μηχανικών. Θεωρώ ότι πρέπει να μείνουμε επικεντρωμένοι στο πως θα κρατηθούν τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία, η Μουσειολογία στον Πύργο και η Γεωπονία στην Αμαλιάδα.

Να προσθέσω ότι ενημερωθήκαμε ότι οι δύο θέσεις καθηγητών ΔΕΠ θα δοθούν στο τμήμα της Μουσειολογίας του Πύργου και όχι στη σχολή Αρχαιολογίας στην Πάτρα. Κάτι που σημαίνει ότι οι καθηγητές θα έρθουν να διδάξουν για το τρέχον εξάμηνο και το εξάμηνο δεν κινδυνεύει να χαθεί.

Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι φαίνεται πως η απόφαση είναι ειλημμένη και θα επαναλάβω ξανά ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. Είναι θέμα της Κυβέρνησης και έχει να κάνει και με την υπουργό Παιδείας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Γιάννης Λυμπέρης (Δήμαρχος Ήλιδας)

«Απ’ ότι βλέπω, οι άνθρωποι της Πρυτανείας συνταυτίζονται με τις προτάσεις που έκανε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού που είχαν καταρτίσει για τα δύο τμήματα της Ηλείας. Αυτό που μένει σε εμάς είναι αυτό που ξέρουμε χρόνια τώρα: οι αγωνιστικοί «δρόμοι» έχουν ανοίξει και θα κάνουμε αυτό που πάντα γνωρίζαμε και πάντα κάναμε.

Να αγωνιστούμε δηλαδή, για αυτά τα οποία δικαιούμαστε», δήλωσε με νόημα το Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Τις επόμενες μέρες, πιθανότατα αύριο, ο δήμαρχος Ήλιδας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα μιλήσει αναλυτικά

Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ (Δήμαρχος Ολυμπίας)

«Η ακαδημαϊκή γνώση πρέπει να συνδέεται με την κοινωνία»

«Αυτό που είπα στον Πρύτανη είναι πως η ακαδημαϊκή γνώση οφείλει να συνδέεται με την κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο όταν μιλάει με μία περιοχή που έχει την μεγαλύτερη παραγωγή  πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να μην σκεφθεί πως θα διασυνδεθεί με την τοπική οικονομία. Του επεσήμανε πως και στις δηλώσεις του όταν διεκδικούσε την πρυτανία μιλούσε για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει προκειμένου να ενισχύσει το διεθνές στάτους του Πανεπιστημίου και του έκανα τη ρητορική ερώτηση αν θα έχανε ή θα κέρδιζε το πανεπιστήμιο με την αξιοποίηση του ονόματος της Ολυμπίας και της Ηλείας. Επίσης τόνισα ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να φροντίσει για τη διατήρηση και λειτουργία σχολών στην Ηλεία που θα είναι βιώσιμες και όχι θνησιγενείς».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

«Το θεσμικό Μέτωπο στην υπουργό»

Διαδικτυακή εκστρατεία στήριξης από το Δήμο Πηνειού

Δύο σημαντικές προτάσεις κατέθεσε ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος στη συνάντηση με τον Πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα την παραμονή και ενίσχυση των Τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα ό δήμαρχος Πηνειού δήλωσε:

«Η  Ηλεία δικαιούται να παραμείνει στον σχεδιασμό του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, με ενισχυμένα τα Τμήματα Μουσειολογίας στον Πύργο και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα γνωστικά αντικείμενα των οποίων πηγάζουν από την ιστορική και Πολιτιστική κληρονομιά της και το διαρκή μόχθο των αγροτών της.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι μόνο με πολιτική βούληση θα γίνει αποδεκτό το δίκαιο αίτημα της Ηλείας, των πολιτών της και ειδικά της νεολαίας.

Προτείνω το Θεσμικό Μέτωπο του Νομού Ηλείας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία και να συναντηθεί με την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κ. Άγγελο Συρίγο.

Επίσης προτείνω να ξεκινήσει διαδικτυακή εκστρατεία στήριξης του αιτήματός μας  με μια επιστολή που θα αναρτηθεί σε ειδική  σελίδα και την οποία θα  υπογράφουν πολίτες.

Ήδη ο Δήμος Πηνειού αναλαμβάνει δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτόν τον αγώνα, που θα δοκιμαστούν οι αντοχές και οι παρουσίες, πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να τον κερδίσουμε μαζί.

Η  οπτική του Πρύτανη και της Συγκλήτου απέχει παρασάγγας από την οπτική των Ηλείων.

Η πολιτική λύση είναι μονόδρομος και η Κυβέρνηση έχει το λόγο»

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΝΤΖΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

«Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα»

«Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας» δήλωσε στην «Πατρίς» ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντας μετά τη συνάντηση που είχε στο Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ δήλωσε ότι έχει αντιληφθεί ότι η απόφαση είναι ειλημμένη…

«Σήμερα όλοι μαζί οι δήμαρχοι της Ηλείας εκπροσωπώντας και τον Ηλειακό λαό , σε απόλυτη σύμπνοια ζητήσαμε το αυτονόητο: να παραμείνουν τα Τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας  στην Ηλεία και να μην εξαφανισθεί ο νομός από τον Ακαδημαϊκό Χάρτη. Εκθέσαμε τις απόψεις μας , είπαμε τα επιχειρήματά μας  τα οποία είναι απολύτως λογικά  και δίκαια. Ελπίζουμε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου να κατάλαβε ότι είναι και προς όφελος του Πανεπιστημίου η παραμονή αυτών των Τμημάτων στην Ηλεία. Από την πλευρά μας προτάθηκαν κάποιες άλλες εναλλακτικές χωρίς όμως να υπάρχει κάτι απτό με χρονοδιάγραμμα. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας . Συνεχίζουμε τον αγώνα από τα Ακαδημαϊκά επίπεδα ώστε κάτι να αρχίσει να κινείται στην Ηλεία και να βγούμε ως Ηλείοι από την αφάνεια. Εκείνο που αντιλήφθηκα είναι ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση, αλλά από εκεί και πέρα το Υπουργείο είναι αυτό που θα λάβει την οριστική απόφαση »

Όλη η επικαιρότητα