Ηλεία Υγεία

Ηλεία: Ο «λαβύρινθος» των δομών υγείας δεν έχει τέλος – Αυτή την κλινική ποιος θα την πάρει;

Συνεννοηθείτε επιτέλους, γιατί και οι πολίτες είναι στα όρια των αντοχών τους

Αδιανόητα είναι τα όσα συμβαίνουν εν μέσω κορωνοϊού με τις δομές της υγείας στην Ηλεία και ειδικότερα με τις μεταφορές… «επιστροφές»… και τα πισωγυρίσματα σε ότι αφορά τις κλινικές που μετατρέπονται σε «λαβύρινθο» για τους πολίτες αυτού του τόπου.

Αλήθεια ποιος θα μπορούσε να δώσει σήμερα ξεκάθαρη απάντηση για το πού, πώς και μέχρι ποιο βαθμό λειτουργούν η ορθοπεδική ή η ουρολογική κλινική για να μπορέσει ο Ηλείος να απευθυνθεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του;

Στον Πύργο; Στην Αμαλιάδα; Κάπου στη μέση; Τα όσα βιώνουμε εδώ όταν την ίδια ώρα οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» στα νοσοκομεία όλης της χώρας δίνουν τη «μάχη» απέναντι στον covid-19, βρισκόμενοι πραγματικά στα όρια των αντοχών τους, είναι περιέργως στενάχωρα και θλιβερά…

Ένα μπαράζ αποφάσεων, δηλώσεων και παρεμβάσεων, αλλά συνήθως χωρίς αποτέλεσμα, συσκέψεις επί συσκέψεων, στη βάση ότι «όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός από μας», αποτελούν κινήσεις που καθυστερούν και επί της ουσίας περιπλέκουν τα πράγματα.

Σήμερα κιόλας οι εμπλεκόμενοι φορείς, πολιτεία, διοίκηση ΥΠΕ, εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων, ακόμα και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες (ήδη ο δήμαρχος Πύργου ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα) οφείλουν να αντιληφθούν τις πραγματικές και όχι τις τυπικές διαστάσεις των δυσλειτουργιών στα νοσοκομεία μας.

Και έχουν σοβαρή την ευθύνη απέναντι στις συνθήκες που είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε, να σκεφτούν το αληθινό συλλογικό συμφέρον. Να μπορέσουν επιτέλους να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους τους πολίτες αυτού του νομού.

«Θωρακίστε το σύστημα υγεία στην Ηλεία»

Η εφημερίδα «Πατρίς» πιστή στις αρχές της ότι η υγεία όλων είναι πάνω από όλα, ζήτησε την άποψη ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με τον τομέα της υγείας στην Ηλεία και όλοι τους τόνισαν ότι αυτό που πρέπει να προταχθεί πάνω από όλα, είναι η καλύτερη περίθαλψη των ασθενών και φυσικά η αναβάθμιση του συστήματος υγείας σε όλο το νομό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ότι περιστατικό και αν παρουσιαστεί.

Χρήστος Χριστόπουλος διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Ηλείας:

«Θα μιλήσω όταν πρέπει»

Ο διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Ηλείας κος Χρήστος Χριστόπουλος δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση πάνω σε αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι θα γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που τόνισε πάντως είναι ότι κάνει το καλύτερο δυνατόν για την αναβάθμιση της υγείας στην Ηλεία και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό όσο χρονικό διάστημα είναι στην θέση του διοικητή…

Παναγιώτης Απαλίδης αντιπρόεδρος σωματείου ιατρών νοσοκομείου Πύργου:

«Να μείνουν οι κλινικές στο Νοσοκομείο ΠΥΡΓΟΥ που είναι καλύτερα στελεχωμένο»

Ο κος Παναγιώτης Απαλίδης αντιπρόεδρος του σωματείου ιατρών νοσοκομείου Πύργου ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει οι δύο κλινικές να μείνουν στο νοσοκομείο του Πύργου αφού αυτό είναι καλύτερα στελεχωμένο.

«Εμείς φύγαμε από τον Πύργο για να φτιαχτεί η νέα πτέρυγα για τους ασθενείς με κορωνοιο, ενώ οι χειρουργοί στριμώχτηκαν στην καρδιολογική. Καλώς δημιουργείται χώρος για περιστατικά covid στο νοσοκομείο του Πύργου, γιατί περιμένουμε ότι θα χρειαστούμε όλο και περισσότερα κρεβάτια, γιατί αυτούς τους ασθενείς δεν μπορούμε να τους ανακατεύουμε με άλλους ασθενείς. Καλό θα ήταν όμως οι χειρουργικές κλινικές να είναι όλες μαζί, σαν χειρουργικό τμήμα. Το θέμα που προκύπτει όμως είναι ότι το νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την 24ωρη λειτουργία των χειρουργικών τμημάτων. Λείπουν βασικές ειδικότητες αφού δεν καλύπτονται κάθε μέρα, από καρδιολόγο, από αναισθησιολόγο, από παθολόγο. Τα ουρολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά αφορούν επί το πλείστον ηλικιωμένους ανθρώπους και έχουν κι άλλα προβλήματα αυτοί. Οπότε δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες για να υποστηριχθούν αυτοί οι ασθενείς αν χρειαστεί κάτι. Το θέμα είναι ότι έπρεπε να δημιουργηθούν άμεσα κλινικές covid και για αυτό προχωρήσαμε σε αυτόν τον σχεδιασμό.  Αυτή τη στιγμή ήδη αρχίζουν και γεμίζουν τα κρεβάτια στο νοσοκομείο και τις επόμενες ημέρες μπορεί να έχουμε περισσότερα κρούσματα.

Η δική μου γνώμη είναι ότι επειδή το νοσοκομείο του Πύργου καλώς ή κακώς είναι πληρέστερα στελεχωμένο, έχει μεν ελλείψεις, αλλά έχει καλύτερη στελέχωση από αυτό της Αμαλιάδας, ενώ και σαν χώρος είναι πιο μεγάλος, θα πρέπει οι κλινικές να μείνουν σε αυτό. Κυρίως για λόγους ασφάλειας των ασθενών. Θα πρέπει τώρα να βρεθεί ένας χώρος μέσα στο νοσοκομείο του Πύργου για να λειτουργήσουν αυτές οι δύο κλινικές. Γιατί τώρα δεν έχουμε χώρο για νοσηλεία ασθενών. Δεν υπάρχει ξεχωριστό τμήμα, όπου θα μπορούν να νοσηλευτούν οι άνθρωποι του χειρουργικού τομέα. Οι χειρουργοί έχουν στριμωχτεί σε 1-2 θαλάμους της καρδιολογικής, η Ουρολογική και η Ορθοπεδική κλινική πρακτικά δεν έχουν χώρο. Τα περιστατικά που θα έρθουν εννοείται ότι θα αντιμετωπιστούν και θα φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές, μέχρι να βρεθεί ο απαραίτητος χώρος. Πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο μιας και χρειάζεται και νοσηλευτικό προσωπικό. Η πρότασή μας λοιπόν είναι να εφημερεύουν όλες οι κλινικές του χειρουργικού τομέα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ηλείας πού είναι αυτό του Πύργου. Επαναλαμβάνω όμως αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί ένας χώρος μέσα στο νοσοκομείο, ούτως ώστε να νοσηλευτούν έστω στριμωγμένα οι ασθενείς που θα χρειαστούν κάποια χειρουργική αντιμετώπιση, είτε στην Ουρολογική, είτε στην ορθοπεδική κλινική. Αυτό πιστεύω ότι βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του νοσοκομείου και πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Εδώ θέλω να πω ότι οι συνάδελφοι στην Αμαλιάδα δεν ήταν καθόλου εχθρικοί απέναντί μας, το αντίθετο θα έλεγα, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν αυτές τις δύο κλινικές. Το θέμα είναι επίσης ότι ενώ εμείς είμαστε στην Αμαλιάδα ο εφημερεύων τις περισσότερες φορές με εντολή έρχεται και κάνει την εφημερία στον Πύργο. Όποιος χρειαστεί επέμβαση θα γίνει αυτή, απλά μετά θα έχουμε τον πονοκέφαλο που θα νοσηλευτεί ο ασθενής. Δεν μπορώ εγώ να τον χειρουργήσω στον Πύργο και μετά να το στείλω για νοσηλεία στην Αμαλιάδα.

Χρήστος Γιαννικούλης πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας:

«Ξέρουν καλύτερα οι γιατροί των κλινικών, τους υποστηρίζουμε» 

Ο κος Χρήστος Γιαννικούλης πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας τόνισε ότι είναι δίπλα στους γιατρούς των δύο κλινικών αφου αυτοί ξέρουν καλύτερα τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Αν οι υπεύθυνοι ιατροί που εργάζονται στις συγκεκριμένες κλινικές κρίνουν ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία του συστήματος υγείας στην περιοχή, τότε να μην γίνει η μεταφορά. Αυτοί ξέρουν καλύτερα τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται και πώς θα προσφέρουν καλύτερα τις υπηρεσίες τους. Οι γιατροί είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να έχουν το τελικό λόγο και αν αυτοί κρίνουν ασύμφορο για την δημόσια υγεία της περιοχής να γίνει αυτή η μεταφορά και ότι αυτές οι κλινικές θα προσφέρουν περισσότερο στον Πύργο, θα πρέπει αυτό να το δεχτεί η διοίκηση του νοσοκομείου. Εμείς τους γιατρούς, αν αποφάσισαν έτσι, τους υποστηρίζουμε».

ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ & ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

«Επιστρέφουν» πριν… φύγουν οι κλινικές;

 

Συμφωνούν για Ορθοπεδική &Ουρολογική Κλινική  «Να βρεθούν κλίνες στο Νοσοκομείο Πύργου»

Ότι στόχος είναι να βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός κλινών στο Νοσοκομείο Πύργου, ώστε να μεταφερθεί και να λειτουργήσει πάλι εκεί η Ορθοπεδική και η Ουρολογική Κλινική, που επρόκειτο να ξεκινήσουν την λειτουργία τους στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, τονίστηκε κατά την χθεσινή κοινή σύσκεψη των Ιατρικών Υπηρεσιών Αμαλιάδας και Πύργου και γιατρών των δύο κλινικών στην Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, στην οποία συμμετείχαν και μέλη των διοικήσεων Ενώσεων Ιατρών.

Κατά την σύσκεψη τονίστηκε και από τις δύο πλευρές των Ιατρικών Υπηρεσιών, ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη και η μόνη λύση, αφού όπως ανέφερε μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Αμαλιάδας  κ. Κυριάκος Γαριός, «από την στιγμή που δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να λειτουργεί η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας 30 ημέρες τον μήνα, χωρίς το ανάλογο ιατρικό προσωπικό για όλο τον μήνα, δεν θα μπορούν και να λειτουργούν πλήρως αυτές οι δύο κλινικές».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε «μακάρι να ήταν αλλιώς και να μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με 30 εφημερίες, αλλά όπως είναι η κατάσταση σήμερα, με δύο χειρουργούς και με δύο αναισθησιολόγους,  δεν μπορεί να καλυφθούν 30 μέρες τον μήνα».

Όλη η επικαιρότητα