Ηλεία Οικονομία

Ηλεία: Πτώση τζίρου, ανεργία και με τις υποχρεώσεις στο «κατακόκκινο..»

Παρά τις εκπτώσεις που συνεχίζονται, σε απόγνωση είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων από την κατακόρυφη πτώση του τζίρου στη μετά lockdown εποχή. Τα οικονομικά προβλήματα αλλά και τα μέτρα προφύλαξη με την υποχρεωτική πλέον χρήση της μάσκας είναι παράγοντες που δεν ενδείκνυνται για ψώνια..

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που ανησυχούν για το μέλλον τους, ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας με άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα και χωρίς  γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν να επανέλθουν στην προ – κορονοϊού εποχή και να σταθούν στα πόδια τους, τόσο για τους ίδιους όσο και για το προσωπικό που απασχολούν.

Από το Μάιο λοιπόν που επαναλειτούργησαν η κατάσταση έχει χειροτερέψει και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η δεκαετία θα κλείσει με το πιο δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα.

Η όλη κατάσταση όπως είναι φυσικό και επόμενο έχει επηρεάσει και το υπαλληλικό προσωπικό. Κάποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στις δουλειές τους και ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ, κάποιοι δουλεύουν εκ περιτροπής τις ημέρες, ενώ λίγοι είναι αυτοί που δουλεύουν με πλήρες ωράριο και όλες τις ημέρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ που παραχώρησε για τους αναγνώστες της εφημερίδας ”Πατρίς” , το Μάιο του 2020 οι άνεργοι στο νομό Ηλείας ήταν περισσότεροι κατά 3.264 και συγκεκριμένα 16.565, σε αντίθεση με το Μάιο του 2019 που οι άνεργοι ήταν 13.301.     Αυτό που επιδεινώνει την κατάσταση είναι η κατάσταση στον τουρισμό και είναι σαφές ότι τα εμπορικά καταστήματα όλων των τουριστικών περιοχών της Ηλείας που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Αρχ. Ολυμπία και το Κατάκολο που αραμένουν κλειστά.

Σε «νευρική κρίση οι τουριστικές περιοχές, δεν κουνιέται ούτε φύλλο»..  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι επιχειρηματίες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους -κάτι που σεβόμαστε απόλυτα- και που μέχρι πέρυσι δούλευαν σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ηλείας και απασχολούσαν 2 και 3 άτομα προσωπικό, σκέπτονται πλέον σοβαρά να επιστρέψουν μέχρι και τα μηχανήματα POS στις τράπεζες, ενώ όσο αφορά τα πάγια έξοδα, αποτελούν μεγάλο βραχνά για τους ίδιους, αφού τα έσοδα από τους τουρίστες είναι ανύπαρκτα. Αυτοί που θα ανοίξουν είναι είτε οικογενειακές επιχειρήσεις, είτε για λόγους ανθρωπιάς στο προσωπικό τους που παραμένει άνεργο.

Επιχειρήσεις που ενώ έχουν κατεβάσει ρολά, αλλά φαίνονται ενεργές

Τα Επιμελητήρια της χώρας δεν έχουν πλέον σαφή εικόνα για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τις εργασίες τους καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες όταν «κλείνουν» ενημερώνουν μόνο την Οικονομική Υπηρεσία που ανήκουν. Για το λόγο αυτό τα Επιμελητήρια έχουν ζητήσει από την Α.Ε.Δ.Ε. τα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν κάνει παύση, έτσι ώστε να έχουν εικόνα αλλά και να ενημερώσουν με τη σειρά τους το Γενικό Μητρώο, διαδικασία που μέχρι τώρα έχει παγώσει λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων. Έτσι πολλές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να εμφανίζονται εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο στην πραγματικότητα έχουν βάλει λουκέτο. Άλλωστε μια βόλτα σε κεντρικούς δρόμους αρκεί για να δούμε τα προς ενοικίαση καταστήματα.

Στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο αναφέρθηκε ο διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Αντωνόπουλος «Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί υπάρχει προβληματισμός για την πιθανότητα και νέου κύματος κορωνοιού το φθινόπωρο. Ενημερωνόμαστε και παρακολουθούμε τα γεγονότα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και μας επηρεάζει περισσότερο λόγω και του ανύπαρκτου τουρισμού στην Αρχ. Ολυμπία και το Κατάκολο και γενικά σε περιοχές που στηρίζονται στον τουρισμό. Και επιτέλους ας βρεθεί και μια λύση με τα πυροδάνεια που διογκώνουν την κατάσταση του εμπορικού κόσμου αλλά και με την κατασκευή του δρόμου Πατρών-Πύργου.  Η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει έτσι ώστε η οικονομία να ανακάμψει.».

Το Μάιο και τον Ιούνιο έναρξη επαγγέλματος στο νομό Ηλείας έκαναν 97 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 35 αφορούν τον εμπορικό χώρο, 1 τη μεταποίηση και 60 αφορούν την παροχή υπηρεσιών κυρίως σε καταστήματα cafe.

Ηλίας Ξανθούλης – Η αγορά απαιτεί χρήμα και όχι δάνεια

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πύργου κ. Ηλίας Ξανθούλης αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα της αγοράς εκφράζοντας την ανησυχία του σχετικά με το τζίρο των καταστημάτων που παραμένει πτωτικός ακόμη και τώρα στις εκπτώσεις «Στην αγορά υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα εάν δεν ”πέσουν” χρήματα και δεν εννοώ τα δάνεια. Τα καταστήματα έκλεισαν όχι από επιλογή, αλλά τους το επέβαλαν. Όσο δεν υπάρχει κρουαζιέρα, τουρισμός γενικά η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα μεταξύ των οποίων την την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, έστω για φέτος να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος και να παραταθεί η μείωση του ενοικίου μέχρι τέλος του 2020.

Νίκος Σαψάλης – Πρέπει να γίνει τρόπος ζωής η επιλογή των ντόπιων προιόντων 

Ανάλογα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η αγορά της γειτονικής Αμαλιάδας, με τους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι όπως μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Σαψάλης. «Ο νομός μας είναι καθαρά μια αγροτική περιοχή και από τη στιγμή που οι παραγωγές δεν έχουν τιμή και παραμένουν απούλητες ο κλάδος των αγροτοκτηνοτρόφων  στερείται χρημάτων με αποτέλεσμα να μην έχει χρήματα για να αφήσει στην αγορά. Το λάδι, η πατάτα, το καρπούζι και τόσα άλλα προιόντα μένουν στα αζήτητα πλέον.  Ο τουρισμός που είναι ένα επίσης σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας έχει παγώσει λόγω του κορωνοιού, άρα αυτοί που μπορούν να αφήσουν χρήματα είναι μόνο οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι.  Για όλους μας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και να επιμένουμε στα ντόπια και τα ελληνικά προιόντα, αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει με ουσιαστικά και εφαρμόσιμα μέτρα έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες..»

Κι ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα οικονομικής στήριξης, με τη χορήγηση δανείων, τη μείωση του ενοικίου, και τη ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το φθινόπωρο, στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν πολύ. Αρκετοί είναι αυτοί που για να τους χορηγηθεί δάνειο θα πρέπει να προσκομίσουν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς έχουν οικονομικές εκκρεμότητες στην εφορία και στο ΕΦΚΑ και καλούνται να τις καλύψουν  προκειμένου να ξεμπλοκάρει το ζήτημα της δανειοδότησης. Να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες απέρριψαν δάνεια διότι οι επιχειρήσεις δεν εμφάνιζαν κερδοφορία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια δανειοδότηση γίνεται με βάση τα κριτήρια των τραπεζών.  

Όλη η επικαιρότητα