Ηλεία

Ηλεία: Σε τροχιά υλοποίησης το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα 5 πρώτα ΕΠΣ του προγράμματος πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των πέντε 5 πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ανάμεσα στα οποία και αυτό που αφορά την Ηλεία, που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. €.

Για πρώτη φορά υλοποιείται για πάνω από το 70% της Επικράτειας παράλληλος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώρο συντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Οι προκηρύξεις που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος του συνολικού έργου, αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια:

Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Δήμου Θήρας

Δήμου Μυκόνου

Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου και Δήμου Ήλιδας)

Δήμου Κορινθίων & Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων

Θυμίζουμε πως η εφ. «Πατρίς» από την περασμένη Τετάρτη σας είχε ενημερώσει πως  η υλοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είχε μπει στην τελική του ευθεία, αφού είχε πάρει, ήδη πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάπως έτσι δικαιώνεται τόσο για την επιμονή του όσο και για τα όσα είχε υποστηρίξει τότε  ο βουλευτής Ηλείας ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος κάνοντας αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα όσο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Μάλιστα, ο κ. Νικολακόπουλος μετά από εντολή του κ. Μητσοτάκη πραγματοποίησε και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, μιλώντας για την σημασία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον Νομό μας.

Ο πρώτος κύκλος αναθέσεων ξεκινά από τον Δήμο Ήλιδας

Τονίζεται ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που αποτελούν τον πρώτο -και πιλοτικό- διαγωνιστικό κύκλο αναθέσεων από τους συνολικά τέσσερις. Στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνιστικός κύκλος που θα αφορά περίπου σε 130 μελέτες ΤΠΣ, στο σύνολο των 229 μελετών.

Ειδικότερα, τα πρώτα 12 ΤΠΣ είναι τα εξής:

Δήμου Ήλιδας

Δήμου Αιγιαλείας

Δήμου Μεγίστης

Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Δήμου Ιθάκης

Δήμου Γρεβενών

Δήμων Καρπάθου και Κάσου

Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου

Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας

Δήμου Γρεβενών

Δήμων Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων

Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των ερωτημάτων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τα πρώτα 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη έχουν προκηρυχθεί, ανακοινώνεται ότι το ΤΕΕ, αποφάσισε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2021 και συνακόλουθα της ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών.

«Θα μπουν κανόνες και τάξη»

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι στην Κυβέρνηση να μπουν κανόνες και τάξη στον χώρο. Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια όπως και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο και πλέον σημαντικό επίπεδο  πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Είναι σύνθετες και πλήρεις μελέτες, οι οποίες στην ολοκλήρωσή τους θα βελτιώσουν καθοριστικά την εικόνα της Ελλάδας, τόσο στο φυσικό όσο και στο αστικό Περιβάλλον, ενισχύοντας σημαντικά τις επενδύσεις με οργάνωση και τάξη.

Παράλληλα, έχοντας αυτά τα σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία στα χέρια μας και αξιοποιώντας έγκαιρα και μεθοδικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θωρακίζουμε με γρήγορες διαδικασίες, ιδιαιτέρως δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας  μας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς με το πέρας της εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων αυτών των νησιών, θα μπει τάξη στη δόμηση, αφήνοντας πίσω δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη,  όλους τους συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, για τη συστηματική δουλειά και την προσήλωση που επέδειξαν για αυτή την εμβληματική πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Η εκπόνηση μελετών για πάνω από το 70% της χώρας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν εθνικό στοίχημα που οφείλουμε όλοι μαζί, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο, το ΤΕΕ, όλος ο τεχνικός κόσμος και η Αυτοδιοίκηση να κερδίσουμε προς όφελος των πολιτών και συνολικά της χώρας».

«Στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση για την ανάπτυξη κάθε Δήμου»

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε:

«Το  Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο  στην ανάπτυξη της χώρας και στην περιβαλλοντική προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα υπήρχε πλαίσιο σε ένα μικρό μέρος της Επικρατείας, που πολλές φορές ακόμα και αυτό αμφισβητούνταν από προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ. Πλέον, έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο εργαλείο που θα πατάει σε γερές βάσεις με Προεδρικά Διατάγματα, ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα συνοδεύεται από στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε Δήμου της Ελλάδας».

«Κάθε περιοχή αποκτά ορθό, αναπτυξιακό και δίκαιο σχεδιασμό»

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

«Ξεκινάμε με πράξεις και όχι με λόγια, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, ένα τεράστιο και παράλληλα πολύ δύσκολο εγχείρημα, την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και για να το κερδίσουμε θέλουμε αρωγούς όλους τους μελετητές που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Θα χρειαστεί να εργαστούν όλοι και μάλιστα εντατικά.

Έχει φροντίσει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους που θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2025. Η άψογη συνεργασία μας με τους αρμόδιους Υπουργούς Κώστα Σκρέκα, Νίκο Ταγαρά, τον Γενικό Γραμματέα, Ευθύμιο Μπακογιάννη και όλους τους συνεργάτες τους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, μάς δίνει την αισιοδοξία ότι θα φέρουμε εις πέρας ένα από τα πιο αναπτυξιακά έργα της χώρας.

Ήρθε η ώρα να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια όσα δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα, προσήλωση στο αποτέλεσμα και συνεργασία, ο τεχνικός κόσμος της χώρας αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να οδηγήσει τις προσπάθειες ώστε να αποκτήσει κάθε περιοχή της χώρας ορθό, αναπτυξιακό και δίκαιο σχεδιασμό του χώρου, για να έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον, για να γνωρίζουμε όλοι πού και πώς θα αναπτυχθεί η χώρα και η κοινωνία, πού και πώς θα προστατέψουμε τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Το ΤΕΕ διαλέγεται και συνδράμει την Πολιτεία σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, προτείνει, αναλύει, ωριμάζει αλλά και προωθεί και εφαρμόζει όσα απαιτούνται για να πάει μπροστά η Ελληνική κοινωνία και οικονομία. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τη δουλειά».

Προσωπικά είχε πάρει το θέμα της υλοποίησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ο βουλευτής Ηλείας ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος και η χθεσινή εξέλιξη τον δικαίωσε

Όλη η επικαιρότητα