Ηλεία

Ηλεία: Στο κόκκινο ο υδράργυρος-Ειδικοί και μιλούν στην εφ. «Πατρίς»

Εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες Δευτέρα 2/8 και Τρίτη 3/8

  Το θερμόμετρο θα φθάσει τους 45c

 Ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης και πολίτες μιλούν στην εφ. «Πατρίς»

 Το κύμα καύσωνα που θα κορυφωθεί από τις αρχές εβδομάδος απειλεί τις ευπαθείς ομάδες και όχι μόνο

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που εγκυμονούν κίνδυνο πρόκλησης  και πυρκαγιάς

«Εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες Δευτέρα 2/8 και Τρίτη 3/8, περιορισμό των  μετακινήσεων τις κρίσιμες ώρες 12:00-19:00, ΚΑΜΙΑ δραστηριότητα στο ύπαιθρο, κάθε έναρξη πυρκαγιάς θα είναι καταστροφική. Συνετή χρήση ηλεκτρικού και νερού. Λάβετε σοβαρά τις προειδοποιήσεις, ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Με αυτά τα λόγια ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης προειδοποιεί για το μεγάλο κύμα καύσωνα που από την Δευτέρα θα κάνει την εμφάνισή του στην χώρα μας αλλά και στην Ηλεία.

Ήδη καταγράφονται Θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς κελσίου στο νομό με το κύμα καύσωνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο καιρού επιδείνωσης με νέα μετεωρολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο καθώς για έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και γιατί το θερμοκρασιακό εύρος θα είναι μικρό. Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδος εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Με τις βεντάλιες ανά χείρας για να αντιμετωπίσουν την υψηλή ζέστη οι πολίτες

«Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ένδειξη για αποκλιμάκωση του καύσωνα στο προγνωστικό ορίζοντα και όταν μιλάμε για προγνωστικό ορίζοντα αναφερόμαστε σε ένα βάθος πέντε-έξι ημερών. Αν προχωρήσουμε ακόμα για να δούμε και την τάση έως τις δέκα ημέρες, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ένδειξη για πτώση της θερμοκρασίας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Φαίνεται ότι το φαινόμενο θα έχει μεγαλύτερη ένταση και τα ιδίως τα χθεσινά  στοιχεία είναι εντελώς ανησυχητικά  και το λέμε απλώς για να μην υπάρξει εφησυχασμός ούτε στο κόσμο αλλά ούτε στην πολιτεία. Θέλουμε να το τονίσουμε αυτό. Δεν υπερβάλουμε σε αυτά που λέμε και αναφέρουμε στις προειδοποιήσεις μας όλες αυτές τις μέρες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ένταση του καύσωνα τη Δευτέρα. Περιμένουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42 C με 44 C», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο προγνώστης καιρού.

Πρωτόγνωρες συνθήκες

Οι πολίτες κάνουν λόγω για πρωτόγνωρες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες που τελευταία χρόνια δεν έχουν ξανασημειωθεί.

Μάλιστα η παρατεταμένη διάρκεια τους, όπως λένε, κάνουν ακόμα ποιό δύσκολη την καθημερινότητα καθώς και ότι θα πρέπει τις μέρες αυτές να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε οι επιπτώσεις από τον καύσωνα να μην δημιουργήσουν  προβλήματα υγείας ή να συμβάλλουν στην πρόκληση πυρκαγιών.

«Αυτές τις μέρες που υπάρχει ο καύσωνας μένουμε στα σπίτια. Έχουμε αφήσει τις δουλειές μας και προσπαθούμε με τα κλιματιστικά να αντιμετωπίσουμε την ζέστη. Είναι πρωτόγνωρες οι θερμοκρασίες.

” Είναι πρωτόγνωρες οι θερμοκρασίες”, τονίζει ο κ Δημήτρης Δημακόπουλος από το Γούμερο

Εγώ δεν θυμάμαι να έχω ξαναζήσει τόσο μεγάλες θερμοκρασίες.  Σε συνδυασμό με τις ανομβρίες που σημειώθηκαν Μάϊο προκλήθηκαν ζημιές και στις καλλιέργειες. Έχουν καταστραφεί τα πάντα. Δεν θα μείνει ελιά, δεν θα μείνει αμπέλι ,δεν θα μείνει σταφίδα δεν θα μείνει τίποτα», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Δημακόπουλος από το Γούμερο.

Τα κλιματιστικά είναι ένα από τα μέσα που κάνουν χρήση οι πολίτες για να αντέξουν τον καύσωνα.

“Τα τελευταία χρόνια δεν θυμάμαι να είχαμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες”, επισημαίνει η κ Τζένη Ζαχαροπούλου

«Με τα κλιματιστικά, κάνοντας συχνά μπάνιο και πίνοντας τακτικά νερό,  προσπαθούμε  να αντιμετωπίσουμε την ζέστη.  Καθόμαστε στην σκιά και δεν δουλεύουμε πολλές ώρες. Τα τελευταία χρόνια δεν θυμάμαι να είχαμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες”, επισημαίνει η κ. Τζένη Ζαχαροπούλου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν τις μετακινήσεις προτιμώντας την ασφάλεια που προσφέρει το σπίτι.

“Από το 1987 που πέθαινε ο κόσμος και μετά δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο”, υποστηρίζει η κ Βάσω Μπιλιώνη

«Απλά δεν βγαίνω έξω καθόλου. Τώρα βγήκα γιατί έτυχε να πάω στο φαρμακείο και πάω κατευθείαν σπίτι. Από το 1987 που πέθαινε ο κόσμος  και μετά δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο. Τι θα κάνουμε θα το αντιμετωπίσουμε. Στο σπίτι μας, στα μπάνια μας και για μπάνιο στην θάλασσα το βράδυ», υποστηρίζει η κ.Βάσω Μπιλιώνη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει αρκετούς να προσέχουν και την διατροφή τους προκειμένου να περιορίσουν τις πιθανότητες να τους καταλάβει δυσφορία από τις υψηλές θερμοκρασίες

“Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο αυτή σημειώνονται από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ Γιώργος Σοφός

«Αυτές τις μέρες που έχει υψηλές θερμοκρασίες πίνουμε πιο πολλά νερά, χυμούς, τρώμε φρούτα και δεν τρώμε βαριά. Τα πιο απλά πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο αυτή σημειώνονται από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών και όχι μόνο αυτό αλλά είναι παρατεταμένες, συνεχόμενες δηλαδή. Οπότε αισθανόμαστε περισσότερο την ζέστη.  Όπου μπορούμε να δροσιστούμε πρέπει να πηγαίνουμε . Κλιματιστικό και ανεμιστήρας στο σπίτι για να αντέξουμε και όσο μπορούμε σε μέρη με δροσιά, θάλασσα και σε όποια άλλα μέρη μπορούμε να πάρουμε ανάσες δροσιάς», τονίζει ο κ. Γιώργος Σοφός.

Και την νύχτα                                                 

Υψηλή θα παραμείνει η θερμοκρασία και κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας κατέγραψαν πολύ υψηλές τιμές του δείκτη θερμότητας στη Δυτική Ελλάδα. Ο εν λόγω δείκτης αποτελεί μέτρο του κατά πόσο η θερμοκρασία του αέρα σε συνδυασμό με τα ποσοστά σχετικής υγρασίας επηρεάζουν την αίσθηση άνεσης ή δυσφορίας του πληθυσμού.

Οι καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος ενώ τη Δευτέρα 2 Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση του κύματος καύσωνα. Είναι πιθανό να καταγραφούν θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς κελσίου.

«Δυσκολεύουν ακόμα και τις βραδινές ώρες οι συνθήκες. Το ξημέρωμα της Παρασκευής η πόλη του Πύργου δεν είχε κάτω από 24 βαθμούς. Περιμένουμε να ανέβουν οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις απόμενες ημέρες κατά την διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί. Δεν θα έχουμε ελάχιστες κάτω από 26 βαθμούς κελσίου. Δηλαδή δεν θα δροσίζει», επισημαίνει ο κ.Κονδύλης.

Κίνδυνος Πυρκαγιάς  

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μεριμνώντας για την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές που προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών εφιστά την προσοχή κυρίως στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι ιδανικές και για την εκδήλωση πυρκαγιών για αυτό οι πολίτες  θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές.

«Ακραίες θερμοκρασίες που δεν τις βλέπουμε συχνά. Επίσης περιμένουμε και ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων Κυριακή και περισσότερο την Τρίτη με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Τα μάτια μας δεκατέσσερα όλοι και δεν κάνουμε ουδεμία ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο ύπαιθρο. Οι πολύ υψηλές αυτές θερμοκρασίες συνοδεύονται από πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας και κυρίως στα πιο ηπειρωτικά ορεινά τμήματα. Στη Λαμπεία το τελευταίο 48ώρο η υγρασία δεν ξεπερνά ούτε τις νυχτερινές ώρες το 40% . Αυτό σημαίνει πολύ αυξημένη ευφλεκτότητα της καύσιμης ύλης. Δηλαδή στην περίπτωση μίας δασικής πυρκαγιάς θα έχουμε ταχύτατη εξέλιξη οπότε θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ορεινές περιοχές», τόνισε μεταξύ άλλων ο προγνώστης καιρού μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα.

Όλη η επικαιρότητα