Αγροτικά Ηλεία

48 ώρες ο Κάμπος στην… κατάψυξη – Μεγάλη καταστροφή στις πατατοκαλλιέργειες

Στην κατάψυξη βρέθηκε τα δύο τελευταία 48ωρα ο Κάμπος με αποτέλεσμα περισσότερα από 3.000 στρέμματα υπαίθριας πατάτας να έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, παρά τις ολονύκτιες προσπάθειες των αγροτών με συνεχές πότισμα.

Όσοι πατατοπαραγωγοί δεν είχαν καλύψει τις καλλιέργειές τους με αντιπαγετικό ύφασμα και ήταν πολλοί, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές αφού η πατάτα έχει «καεί» από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε περιοχές του Κάμπου, θερμοκρασίες που άγγιξαν και τους 6 βαθμούς κάτω από μηδέν.

Στο Καπελέτο, τα Κουγέϊκα, τους Αγ. Θεοδώρους Λεχαινών, τη Δήμητρα Βαρθολομιού και την ευρύτερη περιοχή οι αγρότες κατά τη διάρκεια της προχθεσινής αλλά και χθεσινής νύχτας πότιζαν διαρκώς τα φυτά για την αποφυγή παγετού, μέτρο που κάποιες άλλες εποχές είχε αποδώσει όχι όμως και αυτή τη φορά αφού κυριάρχησαν πολικές θερμοκρασίες.

«Εκατοντάδες στρέμματα πατάτας έχουν πάθει μεγάλη ζημιά από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία έφθασε και στο -4 με αποτέλεσμα να «καούν» οι πατάτες. Τα βράδια ποτίζαμε σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε τον παγετό αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε», δήλωσε στην «Πατρίς» ο επιχειρηματίας αγρότης  Σπύρος Κούγιας.

«Στο Καπελέτο η παγωνιά έκανε μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες πατάτας, παρά τις προσπάθειες των αγροτών που πότιζαν όλο το βράδυ. Η παγωνιά έκαψε και ελαιόδενδρα ενώ για τα ξημερώματα της Τετάρτης περιμένουμε πιο χαμηλές θερμοκρασίες» δήλωσε στην «Πατρίς» ο κάτοικος της περιοχής Καπελέτου Γιώργος Ζαβός ο οποίος και έστειλε σχετικές φωτογραφίες μπροστά από τις ελιές του θύματα του παγετού

«Ολοκληρωτική η καταστροφή στην υπαίθρια πατάτα από τις πολικές θερμοκρασίες. Με το θερμόμετρο να φθάνει και κάτω από το -5 δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Η πατάτα έχει «καεί»…Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε στην «Πατρίς» ο αγρότης επιχειρηματίας Διονύσης Μάλιαρης.

«Στις 6 το πρωί της Τετάρτης το θερμόμετρο στη Δήμητρα του Δήμου Πηνειού έφθασε στους 6 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ όλο το βράδυ ήταν από -1 μέχρι -4. Η πατάτα που την φυτέψαμε αρχές Γενάρη έχει καταστραφεί σε ποσοστό 100%. Μιλάμε για καταστροφή σε 65 στρέμματα! Έχω ζητήσει να έρθουν βουλευτές στο χωράφι να δούνε το μέγεθος της καταστροφής» δήλωσε στην «Πατρίς» σε κατάσταση απόγνωσης ο αγρότης παραγωγός Παναγιώτης Πετρούτσος.

Όλη η επικαιρότητα