Categories: Ηλεία

Ηλεια: Πολιτισμός υπό τη  σκιά της πανδημίας.-Τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι

Share

Γράφουν οι Παναγιώτης Παυλόπουλος, Γιώργος Γουβιάς, Κώστας Ζαφειρίου και Χρήστος Κανελλόπουλος

Μετά από δύο χρόνια ευελπιστούμε ότι φέτος θα ζήσουμε ένα πολιτιστικό καλοκαίρι,  αφήνοντας τα όσα πρωτόγνωρα ζήσαμε λόγω της πανδημίας πίσω μας…

Λίγοι είναι εκείνοι οι δήμοι που είναι έτοιμοι και έχουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα  αφού έως και πριν λίγες μέρες δεν ήταν γνωστά τα μέτρα που θα ισχύσουν λόγω του covid-19….

Έτσι τρέχουν οι περισσότεροι τώρα για να κλείσουν μουσικές παραστάσεις και γενικότερα δρώμενα που θα κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει τον θανατηφόρο ιό που από το 2019  έως και σήμερα έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας.

Κάτω από αυτές  τις συνθήκες που γίνονται ακόμα ποιο δύσκολες λόγω του ασαφές τοπίου που υπάρχει σε σχέση με την πορεία και την επιδημιολογική εξέλιξη του covid-19 οι δήμοι βρίσκονται ακόμα στο  στάδιο της οριστικοποίησης ενός προγράμματος με εκδηλώσεις.

Για το λόγο αυτό λοιπόν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θεωρείτε καθοριστικό για το πρόγραμμα του κάθε Δήμου, όπου αναμένεται να υπάρχουν και σχετικές ανακοινώσεις σε σχέση με το τι θα απολαύσουν φέτος οι κάτοικοι του νομού.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Πύργου και ο Δήμος Ήλιδας έχουν ήδη οριστικοποίηση το πρόγραμμά τους για αυτό και ως επί τον πλείστον το έχουν ανακοινώσει αλλά τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα δοθεί συνέντευξη για την τελική τους παρουσίαση.

Περιφέρεια «Καλοκαίρι στη Δυτική Ελλάδα 2021»

Εντός των ημερών θα παρουσιαστεί  το πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Καλοκαίρι στη Δυτική Ελλάδα 2021» με συνέντευξη που θα δοθεί από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κοροβέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά  η Περιφέρεια διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις για τις οποίες επιστράτευσε  καλλιτεχνικά ονόματα «πρώτης γραμμής»,   τοπικούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα σε μία προσπάθεια να  διεξαχθούν ποιοτικές εκδηλώσεις που θα αφήσουν πολιτιστικό αποτύπωμα.                                                                                         Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, ενώ  θα διεξαχθούν στις κεντρικές πλατείες όλης της περιφέρειας  χωρίς καθήμενους τηρώντας έτσι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα «καθώς  κύριο μέλημα είναι προστασία των συμμετεχόντων αλλά και του κοινού» όπως  πρόσφατα είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ.Κοροβέσης . Η αρχή έγινε  από το Μεσολόγγι με το έργο «Κωστής Παλαμάς»  που ερμηνεύει ο Γρηγόρης Βαλτινός. Σκοπός των δράσεων αυτών είναι να παροτρυνθεί το κοινό αλλά και οι επισκέπτες  να απολαύσουν ωραίες βραδιές μουσικής στα τοπικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να στηρίξει  την τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες .

Δήμος Πύργου

Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις

Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις προετοιμάζει ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου (ΔΟΠΠ). Το «μενού» των θεματικών ενοτήτων που περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις και είναι οι εξής (σύμφωνα και με πληροφορίες της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ):

– Μεγάλες συναυλίες

– Παρουσιάσεις βιβλίων   

– Κλασική Μουσική (στο πάρκο ΣΠΚ την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, με υπαίθρια συναυλία και θέμα το κίνημα του Ρομαντισμού, από πτυχιούχους, διπλωματούχους και τελειόφοιτους σπουδαστές Ωδείου της πόλης του Πύργου)

– Θερινό σινεμά (με προβολές κάθε Δευτέρα στο Φάρο του Κατακόλου)                          -Διήμερο εορτασμός του 1821

– Συμμετοχή στο 8o Port Festival (στις 31 Ιουλίου με το μουσικό συγκρότημα έντεχνων παραδοσιακών τραγουδιών BANDA JOVANICA)

– Αφιερώματα

– ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

– Εκδηλώσεις στο Κατάκολο

– Εκδήλωση παρουσίασης ποιητικής συλλογής της Ευγενίας Χριστοπούλου με τίτλο: « Η Ιθάκη εντός μας» και παράλληλα έκθεση ζωγραφικής με 31 έργα της ζωγράφου Μίνας Σπηλιοπούλου- Μπούτση, στον αίθριο χώρο του θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ.

– Διοργάνωση παραστάσεων θεάτρου σκιών «Στέφανου Παπαγεωργίου» σε γειτονιές της πόλης του Πύργου και σε 28 τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου.

Περισσότερες λεπτομέρειες και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δήμος Ήλιδας: Κυριαρχεί το θέατρο

Σημαντικές παραστάσεις και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, περιλαμβάνει το φετινό καλοκαίρι στον Δήμο Ήλιδας. Το Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας, θα αποτελέσει πόλο έλξης για το κοινό, αφού το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες διαθέτει σημαντικές παραστάσεις με εξίσου σημαντικούς ηθοποιούς.

Μερικές από τις εξαίσιες παραστάσεις που θα παρουσιαστούν είναι οι: Ιππείς του Αριστοφάνη – Εθνικό Θέατρο την  Πέμπτη 8 Ιουλίου, Οθέλλος  Ουίλιαμ Σαίξπηρ την Παρασκευή 23 Ιουλίου, Ιφιγένεια εν Ταύροις  την Παρασκευή  30 Ιουλίου  με την  Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της Αθηνάς, Βάκχες του Ευριπίδη την Τετάρτη 4 Αυγούστου, ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη το Σάββατο 7 Αυγούστου, Προμηθέας Δεσμώτης,  Αισχύλου στις 24 Αυγούστου και άλλα.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κι άλλες εκδηλώσεις όπως:  7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 25,26,27, 28 Ιουνίου, στον αύλειο χώρο του κτιρίου Τατάνη. Στις 4 μέρες του Φεστιβάλ θα προβληθούν 8 ταινίες.

Ειδική Θεματική ενότητα στο Φεστιβάλ για τα 200 της Ελληνικής Επανάστασης με παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν  επίσης στον αύλειο  χώρο του κτιρίου Τατάνη με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

ΑΡΧ ΟΛΥΜΠΙΑ

Πολιτιστικό καλοκαίρι στην σκιά του covid-19

Το συνεχές αβέβαιο  παρών που δημιούργησε η πανδημία που εδώ και δύο χρόνια που έχει εισβάλλει στην καθημερινότητά μας δεν έδωσε την δυνατότητα στο να μπορέσει να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός σε όλους τους τομείς δράσεις της κοινωνίας και στον πολιτισμό.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον  ο Δήμος Ολυμπίας βρίσκεται στην διαδικασία της οριστικοποίησης των εκδηλώσεων για το καλοκαίρι και μέσα στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν και επίσημα ανακοινώσεις.

Κυρίαρχο στοιχείο του φετινού πολιτιστικού καλοκαιριού θα είναι τα θεατρικά εργαστήρια όπου στόχος είναι να μεταλαμπαδευτεί η θεατρική τέχνη και παιδεία κυρίως στην νέα  γενιά.

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 2 Ιούλιου  με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας το οποίο σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσουν το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;», το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού). Από τις  10:00- 14:00 είναι για τους εκπαιδευτικούς και από τις 12:00- 14:00 είναι για μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μαζί. Το εργαστήριο αυτό θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας και  συμμετοχή είναι δωρεάν.

Επίσης το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει και θεατρικές και μουσικές παραστάσεις καθώς και άλλες.

Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης  

Πολιτισμός και καλοκαίρι

Για ακόμα μία χρονιά ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης μέσα από την στήριξή του στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, μέσα σε αυτό το ασαφές περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία, θα φροντίσει ώστε να υπάρξουν βραδιές πολιτισμού σε αρκετές περιοχές του Δήμου. Στόχος η ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού αποτυπώματος με εμπλουτισμό και από σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα που θα δώσουν ένα ξεχωριστό χρώμα σε ένα καλοκαίρι που ευελπιστούν όλοι πως η πανδημία θα αποτελέσει ένα πρόσφατο παρελθόν.

Στο πρόγραμμα, όπως λένε πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται θεατρικά δρώμενα και μουσικά βράδια καθώς και άλλα. Υπάρχουν και εκδηλώσεις με θρησκευτικό χρώμα.  Όλα αυτά στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού που κάθε χρόνια έχει ιδιαίτερα σημαντικές εκδηλώσεις

Δήμος Ανδριτσαινας Κρεστένων                                     

Πολιτιστικό καλοκαίρι με τοπικό χρώμα

Τοπικό χρώμα αναμένεται να έχει το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι στον Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων αφού ο Δήμος, όπως λένε πληροφορίες, θα στηρίζει τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Το πρόγραμμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα και θα ανακοινωθεί από τον Δήμο.    

Η πανδημία στέρησε την δυνατότητα μίας προετοιμασίας πιο ολοκληρωμένης αφού μέχρι και πριν από είκοσι μέρες κανείς δεν ήξερε αν θα επιτραπούν οι εκδηλώσεις και τι θα ισχύει βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο Δήμος όπως κάθε φορά έτσι και φέτος θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια πολιτιστικής δράσης.

Δήμος Πηνειού

Το καλοκαίρι των παραστάσεων

Σπουδαίες παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους θα παρουσιαστούν στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ του Δήμου Πηνειού στα Καβάσιλα.  και όχι μόνο. Στα πλαίσια αυτά την Τετάρτη 28 Ιουλίου παρουσιάζεται το έργο «Ο Πέτρος και ο λύκος», του Σεργκέι Προκόφιεφ, σε απόδοση – σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη, με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και πέντε μουσικούς με 7 μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά ζωντανά επί σκηνής με την παράσταση να «σπάει» την κλασική φόρμα της εκτέλεσης από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, όπως έχουμε συνηθίσει στις διαφορετικές εκδοχές του ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για μια θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού, με στοιχεία χοροκίνησης, τραγουδιών βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών, που στόχο έχει την καλύτερη πρόσληψη της μουσικής και των μουσικών οργάνων, από τα παιδιά μέσω της θεατρικής παράστασης.  Το μαγευτικό κείμενο του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών.

Δήμος Ζαχάρως Φιγαλείας

Πολιτισμός και πανδημία

Οι συνθήκες αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν κάθε προγραμματισμό για δραστηριότητες καθώς και στον τομέα του πολιτισμού.

Ο Δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας στα πλαίσια αυτά έχει ήδη κάνει ένα σχεδιασμό για πολιτιστικές εκδηλώσεις που βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Στις εκδηλώσεις που φέτος το καλοκαίρι θα παρουσιάσει ο δήμος το τοπικό χρώμα θα είναι έντονο στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει για να μπορέσει να ενεργοποιήσει και πάλι τους συλλόγους που ο covid-19 είχε οδηγήσει αναγκαστικά σε αδράνεια. Κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η νέα γενιά για πολιτιστικές δράσεις που θα έχουν μουσική, χορό καθώς και άλλα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

8ο καλοκαίρι με «Σινεμά στις πλατείες»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους οργανώνει το φετινό καλοκαίρι για 8η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Σινεμά στις πλατείες» σε πόλεις και χωριά του νομού Ηλείας με προβολές βραβευμένων ταινιών για παιδιά και νέους και για όλη την οικογένεια.     

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία τοπικών φορέων (τοπικά συμβούλια, σύλλογοι κλπ.) και η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Οι εκπρόσωποι φορέων ή ομάδων πολιτών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, θα πρέπει αρχικά να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα – εκδήλωση ενδιαφέροντος που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://forms.gle/oXXCG1V2PgXWTcm7A

Η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021.

Οι ταινίες του προγράμματος προέρχονται από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, η οποία είναι η μοναδική εξειδικευμένη ταινιοθήκη που λειτουργεί στην Ελλάδα με ποιοτικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, που τοποθετούν στο επίκεντρό τους την παιδική και νεανική ηλικία και η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους τίτλους ώστε να παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου και να διευρύνει τη θεματολογία της.

Η λίστα των διαθέσιμων ταινιών καθώς και αναλυτικές πληροφορίες βρίσκονται ηλεκτρονική διεύθυνση:

CINEMA STIS PLATEIES

ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΞΥΣΤΡΗ ΜΕ ΧΡΗΣΤΟ ΘΗΒΑΙΟ, ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ, ΒΙΟΛΕΤΑ ΊΚΑΡΗ, ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ

Στον Πύργο η πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση «Πως να σωπάσω»

*Σε σκηνοθεσία της Τζένης Κόλλια και αφηγητή τον Κώστα Καζάκο

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Πως να σωπάσω», που δεν πρόλαβε λόγω καραντίνας να παρουσιαστεί το χειμώνα στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», βγαίνει λεύτερη στα θερινά θέατρα της χώρας, με σημαντικό σταθμό το Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021.                                                                                                                   Μάλιστα η σκηνοθεσία και τα κείμενα της παράστασης ανήκουν στην Πύργια Τζένη Κόλλια που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά δουλειά της στην γενέτειρα της…

Το «Πως να σωπάσω» είναι μια παράσταση που μέσα από διαχρονικά τραγούδια παιγμένα από ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, που έρχονται από διαφορετικές εποχές και τόπους, αφηγείται τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Τραγούδια της παράδοσης και τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως ο Μαρκόπουλος, ο Λοΐζος, ο Θεοδωράκης, ο Μούτσης, ο Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ερμηνευμένα από τέσσερις σπουδαίους τραγουδιστές, τον Χρήστο Θηβαίο, την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τη Βιολέτα Ίκαρη και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Αφηγητής στο «Πως να σωπάσω…», αυτό το μαγευτικό ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία, είναι ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Μουσικοί

Πιάνο: Θανάσης Βήχος

Τύμπανα: Γιώργος Κατσίκας

Μπουζούκι : Μάκης Πελέκας

Μπάσο: Μίμης Ντούτσουλης

Βιολί:  Ανδρέας Τράπαλης

Ακορντεόν: Ντίνος Χατζηιορδάνου

Κιθάρα: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Σκηνικός Χώρος: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Ώρα έναρξης: 21:00.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr , Public

Τιμή εισιτηρίου: 18, 15 ευρώ.

Τα πρώτα 200 εισιτήρια είναι διαθέσιμα στην τιμή των 12 ευρώ.