WEB tv Επιχειρήσεις Ηλεία

Η αγωνιώδης τηλεδιάσκεψη της ΟΕΕΣΠ «έδειξε» το μέγεθος του προβλήματος – Επόμενος σταθμός για τη συνέλευση η Ηλεία

Η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει το εμπόριο όλο αυτό το διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο στις παρεμβάσεις των παραγωγικών φορέων κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περ. Τετάρτης στην Πάτρα. 

Επόμενος σταθμός της Ομοσπονδίας η Ηλεία, με τις λεπτομέρειες να γίνονται γνωστές τις επόμενες ημέρες.

Η ανταπόκριση ήταν σημαντική καθώς το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι 20 παραγωγικών φορέων του νομού, αναπτύσσοντας συζήτηση για το εμπόριο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με τους βουλευτές Αχαΐας και εκπροσώπους τους να συμμετέχουν σε αυτή. Ειδικότερα, έγινε λόγος για την κατάσταση του εμπορίου που παραμένει μέχρι σήμερα κλειστό ή ανοιγοκλείνει ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα -έστω και με click away- από την κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΟΕΕΣΠ

«Είναι πόλεμος αυτό που ζούμε…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΕΣΠ Γιώργος Βαγενάς, που τόνισε πως το εμπόριο βρίσκεται σε τέλμα, με άνεργους επαγγελματίες, δίχως ουσιαστική οικονομική στήριξη από το κράτος και με την πανδημία ανεξέλεγκτη. Θεωρεί αβέβαιο αν θα επιτραπεί η επαναλειτουργία του εμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα ύστερα από τα ολικά λοκντάουν σε Αργολίδα και Λακωνία. Επεσήμανε πως πρέπει να τεθεί προς συζήτηση με την κυβέρνηση το αίτημα της διαγραφής οφειλών της κρίσης και η επαναφορά μεγάλων ρυθμίσεων, ενώ επανέφερε το αίτημα του ακατάσχετου λογαριασμού για τις εμπορικές επιχειρήσεις και της εφαρμογής αφορολόγητου ορίου.

Εκτιμά πως το εμπόριο έχει φτάσει στο κατώτερο σημείο και πως επόμενο βήμα πρέπει να είναι οι κινητοποιήσεις.

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων φορέων

Με πόλεμο παρομοίασε την κατάσταση στην οικονομία και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο οποίος κράτησε ίδια γραμμή στις γενικές διαπιστώσεις για την κατάσταση στην οικονομία, αλλά επεσήμανε πως σε περίπτωση που δεν ελεγχθεί η πανδημία υγειονομικά θα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν τα τελικά μέτρα για την επούλωση της οικονομίας.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ Γιώργος Ρώρος άσκησε κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και για τα ανεπαρκή μέτρα. Σημείωσε δε πως τα μέτρα για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να κοιτούν την άμεση στήριξη και όχι την αναμονή μέχρι τέλους για να φανεί πόσοι έχουν επιβιώσει, εκτιμώντας πως μοναδική λύση της κατάστασης είναι οι διαγραφές των οφειλών και όχι οι ρυθμίσεις.

Παρέμβαση εκ μέρους της ΟΕΒΕΣΝΑ έκανε ο πρόεδρος Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Ταξιάρχης Κάππας, λέγοντας πως ο κλάδος του μπορεί να παραμένει ανοικτός αλλά ουσιαστικά οι επαγγελματίες είναι σα «ζωντανοί νεκροί». Προέβλεψε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δυσκολότεροι μιας και οι οικονομικοί πόροι στήριξης στερεύουν, με την ανάγκη για δραστικά μέτρα να είναι εμφανής ώστε να αποφευχθεί «το μεγάλο μπαμ στο επόμενο εξάμηνο».

Τέλος, εκ μέρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος μίλησε ο φοροτεχνικός Στέλιος Τζιβγινίδης, που προειδοποίησε για τσουνάμι χρεών που θα πλήξει την αλυσίδα των επιχειρήσεων και στάθηκε στο γεγονός πως τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης δόθηκαν με λάθος κριτήρια, γεγονός που οδήγησε επιχειρήσεις με πραγματική ανάγκη να μην μπορέσουν να πάρουν δάνεια και άλλες που ήταν υγιείς να μπουν στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το ψήφισμα

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης διαπιστώθηκε πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι ελάχιστα και ανεπαρκή έως τώρα και σε καμία περίπτωση δεν επιλύουν συσσωρευμένα και οξυμμένα προβλήματα του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, ούτε βοηθούν τις επιχειρήσεις να βγουν από το τέλμα. Έτσι, υπογράφηκε ψήφισμα από τους φορείς με το οποίο ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των επιχειρήσεων με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την παροχή βοήθειας από την πολιτεία στις επιχειρήσεις με ουσιαστικά μέτρα όπως γενναία κρατική ενίσχυση, μη επιστρεπτέες προκαταβολές χωρίς τραπεζικά κριτήρια και αυστηρούς όρους υπαγωγής σε αυτές, διαγραφή όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, σχεδιασμό νέας ρύθμισης μεγαλύτερης των 120 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων και οποιαδήποτε άλλα εργαλεία και ρυθμίσεις που θα δώσουν μια ανάσα στις επιχειρήσεις και θα τις σώσουν από το αδιέξοδο.

Σε διαφορετική περίπτωση, τονίστηκε πως όλοι οι φορείς θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε ενιαίο μέτωπο με νέες μορφές αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, μιας και δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια, ενώ ζήτησαν πως δεν πρέπει να προσπεράσουν τις κραυγές απόγνωσης και αγωνίας που νιώθουν όλοι.

Τοποθέτηση Βαγενά στην ΟΡΤ

Για τα όσα διαδραματίστηκαν στην τηλεδιάσκεψη της ΟΕΕΣΠ και για όσα οφείλει να πράξει ο εμπορικός κόσμος το επόμενο διάστημα και σε περίπτωση που δεν κυλήσουν τα πράγματα όπως επιθυμούν, μίλησε ο κ. Βαγενάς  στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ. Αρχικά στάθηκε στην επιτυχία που είχε η πρώτη τηλεδιάσκεψη των φορέων, τονίζοντας πως μένουν ακόμα 9 παρόμοιες τηλεδιασκέψεις με τους φορείς των υπόλοιπων νομών της περιφέρειας, στοχεύοντας να πιέσουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση και να δείξουν πως όλοι μαζί αποτελούν μια γροθιά. Θέλησε επιπλέον να αναφέρει πως σύμφωνα και με λοιμωξιολόγους και κυβερνητικούς εκπροσώπους το λιανεμπόριο ουδέποτε είχε την ευθύνη μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ επεσήμανε πως τα μέτρα τηρούνταν πάντα και με το παραπάνω από όλους. Τέλος, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα καταστήματα της Αχαΐας ήταν ένα άτομο ανά 15 λεπτά, αριθμός που μιλά από μόνος του για την κατάσταση της αγοράς.

Όλη η επικαιρότητα