Αρθρογραφία

Η αλλαγή που πέτυχε, η μετα – αλλαγή που θέλουμε

Είμαστε η γενιά που έζησε χωρίς τον Ανδρέα. Η γενιά που θυμάται ελάχιστα την πράξη εκσυγχρονισμού του Κώστα Σημίτη, που σάστισε με την δυσκολία των καιρών με τον Γιώργο Παπανδρέου και την πρωτόγνωρη κρίση χρέους που έζησε η χώρα με τις δυνάμεις του Λαϊκού Κόμματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα να τυρβάζουν περί άλλων. Ζήσαμε ακόμα πιο έντονα την στάση υπευθυνότητας των χρόνων προεδρίας του Β. Βενιζέλου, μια περίοδο αναγκαία για την χώρα δημοσιονομικά με τα λάθη της ωστόσο που αλίμονο ποιος δεν κάνει, μόνο ο άπραγος. Ακόμα συμμετέχουμε σήμερα στην εποχή της Φώφης Γεννηματά, η οποία στα δύσκολα για τον χώρο συμμάζεψε τα λάθη του παρελθόντος, προέβη σε ανανεωτικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, αύξησε τα ποσοστά του κόμματος σε δυο διαδοχικές εκλογικές μάχες και βάζει σε τροχιά ανασυγκρότησης την παράταξη σε όλα τα επίπεδα.

Όλες αυτές οι διαφορετικές περίοδοι έχουν μια μεγάλη κοινή συνισταμένη που δεν είναι άλλη από την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Η διακήρυξη αυτή δεν είναι ένα απλό πολιτικό κείμενο. Πρόκειται για μια βαθιά ρηξικέλευθη κοινωνικά, πολιτικά και ανθρωποκεντρικά διακήρυξη που σκοπό δεν είχε να διαχειριστεί την εξουσία και να κυβερνήσει.

Σκοπός του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ ήταν να αλλάξει την δομή της κοινωνίας, να απελευθερώσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και να οδηγήσει τους Έλληνες σε ανθηρά μονοπάτια με απώτερο στόχο την καλυτέρευση της ζωής τους.

Αυτή ήταν και η Ελλάδα που παραδώσαμε το 2004. Μια Ελλάδα ισχυρή στον παγκόσμιο χάρτη, μια ελληνική κοινωνία σε πλήρη άνθηση, η οποία οικονομικά και κοινωνικά είχε μειώσει την ψαλίδα των ανισοτήτων σε ιστορικά χαμηλά και οι Έλληνες είχαν ίσες ευκαιρίες μεταξύ τους.

Δεν χρειάζεται να θίξουμε δε την προσφορά στην παροχή υγείας και εκπαίδευσης στις πλατιές μάζες του ελληνικού πληθυσμού ανορθώνοντας το βιοτικό επίπεδο της ταλαιπωρημένης για χρόνια ελληνικής κοινωνίας.

Και φτάνουμε στο σήμερα να παρατηρούμε το κενό στο πολιτικό μας σύστημα από τα δύο μεγάλα σε ποσοστά κόμματα να καλύψουν τις βασικές αυτές ανάγκες της κοινωνίας. Όλοι ακούμε δίπλα μας να λείπει το ΠΑΣΟΚ και τα αποτελέσματα των πολιτικών του.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν έχει ενταφιαστεί. Έχει μπολιάσει τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής με το αξιακό και προτασιακό φορτίο που πρεσβεύει η 3η Σεπτέμβρη εδώ και 46 χρόνια και συνεχίζει να προσφέρει μέσα από τους ανθρώπους του κινήματος με προτάσεις σοβαρές και υπεύθυνες ακόμα και μέσα από τις εξαιρετικά μοναδικές στιγμές που ζούμε.

Είναι η λογική αυτή που μας έχει κληρονομήσει να σκεφτόμαστε την πολιτική και την έννοια της προσφοράς. Να μην φοβόμαστε να φέρουμε ριζοσπαστισμό και αλλαγή όπου χρειάζεται.

Και αυτός είναι ο σκοπός της γενιάς μας, να φέρει μια νέα αλλαγή, μια ριζοσπαστική τροποποίηση στις ζωές μας μέσα από συνεχή αγώνα και πάλη με τα συμφέροντα που την αντιμάχονται.

Μπορεί να μην καταφέρουμε και πολλά, αλλά όπως είπε και ο Φρόυντ «Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία».

Ανδρέας Σταματόπουλος

Ψυχολόγος, Μέλος ν.ε. Κινήματος Αλλαγής Ηλείας, Συντ. PES Activists Πύργου

Όλη η επικαιρότητα