Ηλεία

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε πέντε ΤΟΕΒ

Λύση στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια τους από την ΔΕΗ προσπαθούν να δώσουν πέντε ΤΟΕΒ της Ηλείας…

Συγκεκριμένα οι ΤΟΕΒ Α και Β Πύργου, Επιταλίου, Πελοπίου και Σαβαλίων που ως έσχατη λύση εξετάζουν και το ενδεχόμενο της κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων σε περίπτωση που δεν μπορέσει να βρεθεί κανένα σημείο επαφής με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για την ρύθμιση των οφειλών τους.

Ειδικότερα η πρόταση που έχει κατατεθεί από πλευράς ΤΟΕΒ είναι μέσα στο δίμηνο Απριλίου Μαΐου να καταβληθεί από μέρος των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων περίπου το 40% των οφειλομένων και τα άλλα σε 120 δόσεις.

«Έχουμε καταθέσει προτάσεις για διακανονισμό των οφειλών προς τη ΔΕΗ και περιμένουμε απάντηση. Έχουμε προτείνει μία ροή πληρωμών. Από την πλευρά της ΔΕΗ δεν υπάρχει πρόταση για την καταβολή των οφειλών μας σε δόσεις. Από την δική μας πλευρά έχει κατατεθεί μία πρόταση που μιλάει και για τις 120 δόσεις. Κάτι που το ζητάμε εδώ και χρόνια αλλά ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτό από την πλευρά της ΔΕΗ. Αν χρειαστεί θα εξετάσουμε και το ενδεχόμενο στο να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα που το μόνο που θα μας δώσει είναι χρόνο.

«Αν η ΔΕΗ κρατήσει αδιάλλακτη στάση τότε θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα», τονίζει ο πρόεδρος του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου Γ. Αρβανιτάκης

Αν η ΔΕΗ δεν είναι διαλλακτική στην πρόταση που της έχουμε καταθέσει και προβλέπει ότι μέσα στο δίμηνο Απριλίου Μαΐου θα της καταβάλουμε περίπου το 40% των οφειλομένων και τα άλλα σε δόσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Β ΤΟΕΒ κ Γιάννης Αρβανιτάκης.

Δύο σενάρια

Προτάσεις με δύο σενάρια έχουν καταθέσει οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ προς κάθε αρμόδια αρχή και τη ΔΕΗ προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτό τον βρόγχο που κάθε χρόνο στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου «πνίγει»… τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Το ένα σενάριο αφορά την καταβολή των οφειλών σε 120 δόσεις και την επαναφορά του μέτρου που θέλει ότι αγρότης για να καταθέσει τα χαρτιά του στο ΟΣΔΕ προκειμένου να πάρει τις επιχορηγήσεις θα πρέπει να έχει και χαρτί από τον ΤΟΕΒ ότι εξόφλησε τις οφειλές του για τη χρήση του αρδευτικού δικτύου. Ένα μέτρο που ίσχυε και παλαιότερα και θα αυξήσει την εισπραξιμότητα των ΤΟΕΒ όπως λένε οι διοικήσεις τους.

Το δεύτερο είναι να τους δώσουν τη δυνατότητα να δανειστούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών για 30 χρόνια το ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλές τους. Το δάνειο αυτό έχει χαμηλό επιτόκιο και οι ΤΟΕΒ θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από το ύψος της δόσης που θα κληθούν να πληρώνουν ανά μήνα. «Η ΔΕΗ δικαίως ζητά τα λεφτά της.

Μας προσφέρει είδος εμείς παίρνουμε το αγαθό και το πουλάμε. Όμως το πρόβλημα που υπάρχει είναι το γεγονός ότι οι αγοραστές οι δικοί μας δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και δεν καταβάλλουν τα όσα οφείλουν. Τα χρέη δεν είναι χθεσινά και για πολλά χρόνια η ΔΕΗ έδινε ρεύμα μετά την παρέμβαση πολιτικών με την υπόσχεση θα τα “βρούμε”…

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διογκώνονται τα οφειλόμενα αφού δεν τα πλήρωναν και φτάσαμε τώρα στο αμήν. Έχουμε κάνει πάρα πολλές συναντήσεις έχουμε πάει Αθήνα, έχουμε πάει Τρίπολη. Αν δεν επέμβει η πολιτεία δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα προκειμένου να υιοθετηθεί το ένα από τα δύο σενάρια για να εξοφλήσουμε τις οφειλές μας. Ο ΤΟΕΒ Πελοπίου όπου είμαι πρόεδρος έχει έσοδα 500.000 ευρώ το χρόνο. Από αυτά τα 280.000 ευρώ τα δίνουμε στην ΔΕΗ για το ρεύμα που καταναλώνουμε κάθε χρόνο.

Σε αυτά αν προσθέσουμε άλλες 80.000 ευρώ που δίνουμε στο ΓΟΕΒ τότε φθάνουμε συνολικά στις 350.000 ευρώ και άλλα 150.000 είναι τα λειτουργικά. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το φέσι που τρώει ο οργανισμός από τους ασυνεπείς αρδευτές. Οι τόκοι που μπαίνουν στα οφειλόμενα στην ΔΕΗ είναι υπέρογκοι. Εγώ που είμαι τέσσερα χρόνια στον ΤΟΕΒ Πελοπίου πρόεδρος έχω πληρώσει το πόσο που αντιστοιχεί στην κατανάλωση που κάναμε και για τα τέσσερα χρόνια.

Χωρίς την παρέμβαση της πολιτείας δεν πρόκειται να βγούμε από το αδιέξοδο», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου Ν. Μπακοβασίλης

Το χρέος μας από τα προηγούμενα χρόνια ήταν 700.000 ευρώ και με τους τόκους έφθασε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα τα καταθέσουμε σε έσχατη ανάγκη για να κερδίσουμε χρόνο αν δεν καταφέρουμε να βρούμε σημείο επαφής με την ΔΕΗ», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου κ. Νίκος Μπακοβασίλης

Όλη η επικαιρότητα