Ηλεία Ομογένεια

Η δρ. Ντιάνα Κοτίνη από τη Μυρσίνη: Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού

Μια ακόμη Ελληνίδα επιστήμονας άφησε πίσω της την πατρίδα για μια καριέρα στο εξωτερικό. Ο τομέας της έρευνας και της γενετικής άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ευρώπη, καθώς το κόστος είναι τεράστιο. Η Ντιάνα Κοτίνη σπούδασε στην Ελλάδα και πλέον ζει και εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα της Νέας Υόρκης.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κερατσίνι άλλα η καταγωγή της είναι από τη Μυρσίνη όπου μέχρι και σήμερα ζουν οι γονείς της. Σπούδασε Μοριακή Βιολογία και Γενετική στην Αλεξανδρούπολη ενώ έκανε πτυχιακή και διδακτορικό στο «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Εκανε μεταδιδακτορικό στο Σιάτλ, σε ένα καινούργιο εργαστήριο όπου το είδος της έρευνας και η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν ήταν πολύ προχωρημένα για την εποχή. Μετά από ένα χρόνο, το εργαστήριο μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο ιατρικό κέντρο «Mount Sinai» στο Μανχάταν. Η νεαρή επιστήμονας ασχολείται με τα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και τη λευχαιμία. Εκείνη έφτιαξε το πρώτο μοντέλο επαγόμενων πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων από ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.

Στο «Mount Sinai» ασχολείται με μια νέα τεχνολογία μέσω της οποίας φτιάχνει μοντέλα πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων από ασθενείς με λευχαιμία.

Εχει κάνει δημοσιεύσεις σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και πλέον έχει τον τίτλο της εκπαιδεύτριας (instructor) στο εργαστήριο όπου εργάζεται. «Εκπαιδεύω τους διδακτορικούς και τους μεταδιδακτορικούς επιστήμονες».

Όλη η επικαιρότητα