Πολιτική

Η Δόμνα Μιχαηλίδου στην «Πατρίς» για τον νέο θεσμό της αναδοχής: «Είναι πράξη αγάπης»

«Τα παιδιά δεν πρέπει να ξοδεύουν άλλο την παιδικότητά τους σε ένα ίδρυμα αλλά θέλουμε να τη ζήσουν σε μια ζεστή αγκαλιά»
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΜΕ ΜΑΣΚΑ

«Ο ανάδοχος γονέας είναι πάνω απ’ όλα γονέας. Είναι ένας άνθρωπος με περίσσευμα ψυχής. Είναι ο άνθρωπος που βγάζει ένα παιδί από τη δομή και το φέρνει στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε αναδόχους.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να ξοδεύουν άλλο την παιδικότητά τους σε ένα ίδρυμα αλλά θέλουμε να τη ζήσουν σε μια ζεστή αγκαλιά» μας λέει η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Ο ανάδοχος γονέας είναι πάνω απ’ όλα γονέας. Είναι ένας άνθρωπος με περίσσευμα ψυχής. Είναι ο άνθρωπος που βγάζει ένα παιδί από τη δομή και το φέρνει στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε αναδόχους. Τα παιδιά δεν πρέπει να ξοδεύουν άλλο την παιδικότητά τους σε ένα ίδρυμα αλλά θέλουμε να τη ζήσουν σε μια ζεστή αγκαλιά» μας λέει η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η υφυπουργός μας εξηγεί τις κυριότερες αλλαγές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στον θεσμό της αναδοχής, επιταχύνοντας την έξοδο των παιδιών από τις δομές παιδικής προστασίας, αλλά και τι μένει ακόμη να γίνει, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους αποϊδρυματοποίησής του.

Ο νέος θεσμός θα επιτρέψει σε περισσότερους να γίνουν ανάδοχοι γονείς

Κάποια παιδιά βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει. Μέσω του θεσμού της αναδοχής μπορούμε να αναλάβουμε πλέον την καθημερινή φροντίδα των παιδιών βγάζοντάς τα από τα ιδρύματα και δίνοντάς τους την υποστήριξη και αγάπη που χρειάζονται.  

Αναδοχή και υιοθεσία παιδιού, δύο εξαιρετικά πολύτιμες διαδικασίες στην κοινωνική σφαίρα.

Ωστόσο, δεν είναι ταυτόσημες.

Ο ανάδοχος γονιός δεν υιοθετεί το παιδί, τουλάχιστον μέχρι η σχέση αυτή να επαναπροσδιοριστεί.

Αλλά και πάλι, η αναδοχή είναι το μέσο ώστε να δοθεί αγάπη, φροντίδα, προσοχή και οικογένεια στα παιδιά που τα στερούνται μεγαλώνοντας χωρίς προσωπικές αναφορές μέσα σε ιδρύματα.

Οι εξελίξεις στον τομέα της αναδοχής με αφορμή τα νέα μέτρα, θέτουν βάσεις για την πολυπόθητη διευκόλυνση της διαδικασίας κι αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα.

Ο στόχος παραμένει πάντα το ουσιαστικό καλό του κάθε παιδιού.

«Το “Άλλαξε τη Ζωή Ενός Παιδιού, Γίνε Ανάδοχος”  είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Η στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι πιο σωστή για να αρχίσει η συζήτηση για την αναδοχή, καθώς με το νέο πλαίσιο έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ουσιαστική εισαγωγή του θεσμού στην ελληνική κοινωνία. Γιατί σκοπός μας είναι η πλήρης αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και η ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, τονίζει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και μας εξηγεί  όρι «η  αναδοχή διαφέρει από την υιοθεσία γιατί αφορά παιδιά τα οποία έχουν οικογένεια, όμως για κάποιους  λόγους  χρειάστηκε να απομακρυνθούν από αυτή».

Τα συγκεκριμένα παιδιά πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως δεν εγκαταλείφθηκαν μετά τη γέννα τους, σε κάποιο νοσοκομείο, ούτε οι γονείς τους εξαφανίστηκαν, απλά τη δεδομένη στιγμή το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο ή ασφαλές για να μεγαλώσουν σε αυτό. Έτσι μεταφέρθηκαν σε κάποια κλειστή δομή παιδικής φροντίδας και μεγαλώνουν εκεί, όμως αυτό αποτελεί ιδρυματοποίηση.

Ο ανάδοχος γονέας στα μάτια του παιδιού είναι πηγή έμπνευσης και θαυμασμού, είναι αυτός που το φροντίζει, του μεταφέρει αξίες και ιδανικά, το διαμορφώνει και το διδάσκει. Είναι το σημαντικό πρόσωπο στο οποίο προστρέχει το παιδί για να βρει λύσεις και να μοιραστεί τις χαρές του

Ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον

«Η αναδοχή λύνει αυτό ακριβώς το πρόβλημα, γιατί προσφέρει ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον σε ένα παιδί που το χρειάζεται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να διαρρηγνύει τους δεσμούς με τους φυσικούς γονείς και τα αδέλφια του», τονίζει η υφυπουργός

Οι αμείλικτοι αριθμοί

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου σήμερα 1569 παιδιά μεγαλώνουν σε κλειστές δομές, όμως μόλις 74 από αυτά προορίζονται για υιοθεσία. Με απλά λόγια μόνο το 4.7% αυτών των παιδιών θα έχει την ευκαιρία να ενταχτεί σε ένα νέο οικογενειακό περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά 641 παιδιά όλων των ηλικιών πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή, δηλαδή υπάρχει μία άμεση λύση για πάνω από το 40% των παιδιών που βρίσκονται στα ιδρύματα».

Τι άλλαξε

Η υφυπουργός μας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες αναδοχής και τεκνοθεσίας αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Σήμερα έχουμε 984 αιτήσεις στο Εθνικό Μητρώο, εκ των οποίων οι 966 είναι για υιοθεσία και μόλις οι 18 για αναδοχή. Αυτή η ασυμμετρία στερεί από εκατοντάδες παιδιά το διαβατήριο εξόδου από ένα ίδρυμα και την ομαλή ένταξή του στην κοινωνία, αλλά και από εκατοντάδες πολίτες την ευκαιρία να προσφέρουν αγάπη, φροντίδα και θαλπωρή.

Έτσι:

  • Καταγράψαμε για πρώτη φορά τα παιδιά που φιλοξενούνται στις 82 δομές της χώρας έχοντας μία πλήρη και καθαρή εικόνα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
  • Δημιουργήσαμε μία μεγάλη δεξαμενή «ειδικών» ώστε να προχωρά ταχύτατα η κοινωνική έρευνα για την καταλληλόλητα των υποψηφίων γονέων.
  • Δημιουργήσαμε μία διαδικασία η οποία λειτουργεί βήμα – βήμα και προετοιμάζει με εκπαιδευτικά μαθήματα τους υποψήφιους γονείς και – κυρίως – την ξεκινήσαμε αλλά και τη συνεχίζουμε αδιαλείπτως μέσα την πανδημία και τις πρακτικές της δυσκολίες.
  • Μειώσαμε δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο σε μόλις οκτώ μήνες για την αναδοχή, από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή της στο Εθνικό Μητρώο.
  • Εξασφαλίσαμε ότι η σύνδεση υποψήφιου γονέα και παιδιού γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με ασφάλεια και το σημαντικότερο με διαφάνεια. Μετά την έναρξη του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών πέρσι τον Ιούλιο- μέσα σε 8 μήνες σχεδόν 700 παιδιά βγήκαν από τα ιδρύματα και βρήκαν τη δική τους οικογένεια.
  • Δημιουργήσαμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του Κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του Κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή.

Οι υποψήφιοι γονείς

Στην συνέχεια της συζήτησής μας η κ. Μιχαηλίδου μας μίλησε για τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται το «ταίριασμα» των υποψήφιων γονέων με τα παιδιά που είναι καταχωρημένα στο πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα.

«Πρέπει να δούμε και τις επιδιώξεις των υποψηφίων γονέων – τόνισε και συνέχισε: Έτσι διευρύναμε κατά πολύ τα όρια ηλικίας για τους υποψήφιους αναδόχους. Σήμερα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε κάτοικος Ελλάδας που είναι από 25 μέχρι και 75 ετών.

Ανάδοχος μπορεί να γίνει κάθε πολίτης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις του.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως ο ανάδοχος γονέας είναι ένας άνθρωπος με περίσσευμα ψυχής που αισθάνεται την ανάγκη της προσφοράς απέναντι σε ένα παιδί. Είναι ο άνθρωπος που βγάζει ένα παιδί από τη δομή και το φέρνει στην κοινωνία.»

Το ελπιδοφόρο είναι πως στην περιοχή μας έντεκα περιπτώσεις σε σύνδεση αναδοχής.

Το επίδομα

«Με συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, καθιερώσαμε επίδομα για κάθε ανάδοχο γονέα. Το επίδομα ξεκινάει από περίπου 300€ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και μπορεί να φτάσει έως και 1.200€ για παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας» τονίζει η κ. Μιχαηλίδου και μας εξηγεί πως «ξεκίνησε τον Ιούνιο η χορήγηση μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων. Το ποσό αρχίζει από 325€ και μπορεί να φτάσει έως τα 1.200€ για παιδιά που τυχόν αντιμετωπίζουν θέματα υγείας».

Τι είναι ακριβώς η αναδοχή

Η αναδοχή συνιστά μορφή παιδικής προστασίας. Αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος το 1992. Διαφέρει από την υιοθεσία αφού το παιδί δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς. Στην αναδοχή, μια οικογένεια αναλαμβάνει υπό την προστασία της τη φροντίδα και την ανατροφή ενός παιδιού που οι γονείς του είτε δεν μπορούν να το φροντίσουν, είτε στερείται οικογένειας. Το παιδί μένει στη νέα του οικογένεια χωρίς όμως να διακόπτεται η επαφή με τους φυσικούς του γονείς- εφόσον υπάρχουν.

Η αναδοχή μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη. Ένα παιδί δηλαδή μπορεί να μείνει στην ανάδοχη οικογένεια από λίγα χρόνια έως πολλά, ενώ τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στις ανάδοχες οικογένειες και μετά την ενηλικίωσή τους. Τα παιδιά που τίθενται σε αναδοχή ξεκινούν από τη νηπιακή μέχρι και την πρώτη παιδική ηλικία. Το χρονικό διάστημα που θα κριθεί αναγκαίο μπορεί να είναι μερικές ώρες, μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια έως και την ενηλικίωσή του. Στις πιθανές επιλογές εμπεριέχεται η επιστροφή στη βιολογική οικογένεια ή η μετεξέλιξη της σχέσης σε υιοθεσία από την ανάδοχη οικογένεια.

Όλη η επικαιρότητα