Ηλεία

Η εξομολόγηση Μπεκατώρου άνοιξε τον «ασκό» του Αιόλου» – Μεγάλο το πρόβλημα και στην Ηλεία..

 «Κάθε μέρα θα βγαίνουν στην δημοσιότητα και νέες καταγγελίες» – «Να μην φοβούνται οι γυναίκες και να καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά» – Τι δηλώνουν γι’ αυτό το καυτό θέμα ο αντιδήμαρχος Πύργου Ανδρέας Βγενόπουλος, ο ψυχολόγος Τάκης Γεωργακόπουλος, και οι  διακεκριμένες δικηγόροι, Ιωάννα – Μαρία (Μαριάνα) Σταθοπούλου και Μαρία Αλεξοπούλου

Η εξομολόγηση της Ολυμπιονίκης μας Σοφίας Μπεκατώρου, ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση σε νεαρή ηλικία, από επώνυμο στέλεχος αθλητικής Ομοσπονδίας, φαίνεται ότι άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και σχεδόν καθημερινά πολλές γυναίκες καταγγέλλουν τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες, σε πολλούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους.

Όλος ο ελληνικός λαός (αυτό ελπίζουμε τουλάχιστον), καταδικάζει παρόμοιες συμπεριφορές και ζητεί την αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία από τη δικαιοσύνη, όλων αυτών οι οποίοι πιστεύοντας ότι έχουν κάποια μεγαλύτερη εξουσία, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν γυναίκες και να βγάλουν προς τα έξω τα αρρωστημένα απωθημένα τους.

Η πολιτεία και η δικαιοσύνη δε, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο αυστηρές σε τέτοιες περιπτώσεις και η τιμωρία των θυτών να είναι παραδειγματική, έτσι ώστε να αποτραπούν (όσο γίνεται) στο μέλλον παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Επίσης η κοινωνία θα πρέπει να είναι πιο κοντά σε όλους όσους δέχονται σεξουαλική βία και σεξουαλική παρενόχληση και να μην εξισώνει κάποιες φορές το θύμα με τον θύτη.

Αν αποτελέσουμε όλοι μας ένα «τείχος προστασίας» απέναντι σε κάθε είδους βία, τότε ίσως κάποτε να έχουμε την εξάλειψη της ή έστω τον περιορισμό της σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η εφ. «Πατρίς» ζήτησε την άποψή γι’ αυτό το καυτό θέμα του αντιδημάρχου Πύργου κου Ανδρέα Βγενόπουλου, πού είναι ο υπεύθυνος του συμβουλευτικού κέντρου γυναικών, του ψυχολόγου κου Τάκη Γεωργακόπουλου, που είναι ψυχολόγος στο συμβουλευτικό κέντρο γυναικών Δήμου Πύργου και από δύο διακεκριμένες δικηγόρους, την κα Ιωάννα – Μαρία (Μαριάνα) Σταθοπούλου και την κα Μαρία Αλεξοπούλου.

Ανδρέας Βγενόπουλος αντιδήμαρχος Πύργου

«Τα κρούσματα σεξουαλικής βίας λόγω του εγκλεισμού έχουν αυξηθεί κατά 25%»

Ο αντιδήμαρχος Πύργου Ανδρέας Βγενόπουλος τόνισε ότι η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου ήταν μία πράξη θάρρους, που ήθελε τεράστια ψυχικά αποθέματα και ανέδειξε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης.

«Ο δήμος Πύργου μέσω του κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης όπου έχουμε έμπειρους ψυχολόγους, βοηθά τις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί να ξεπεράσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, την τραυματική εμπειρία την οποία βίωσαν.

Υπάρχει ακόμη και θεσπισμένη ημέρα από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και συγκεκριμένα η παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών. Και κάθε φορά που γιορτάζουμε τη μέρα αυτή, εμείς κάνουμε σεμινάρια, απλά φέτος λόγω του covid δεν μπορέσαμε να κάνουμε. Kάνουμε επίσης συζητήσεις, παρουσιάσεις, βγάζουμε banner στην πλατεία, μοιράζουμε λουλούδια, μπαλόνια, για να αναδείξουμε την όλη διαδικασία αυτής της παγκόσμιας ημέρας».

Σε ερώτηση αν έχει αυξηθεί λόγω της καραντίνας η βία κατά των γυναικών μας τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τα κρούσματα σεξουαλικής βίας λόγω του εγκλεισμού έχουν αυξηθεί κατά 25%. Είναι μία ιδιάζουσα εποχή αυτή και δυστυχώς ο εγκλεισμός αναδεικνύει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο εκ των πραγμάτων παρουσιάζεται σχεδόν καθημερινά. Είναι μία κατάσταση την οποία εμείς παρακολουθούμε, και με το εξειδικευμένο προσωπικό που υπάρχει εδώ στο συμβουλευτικό κέντρο για τις γυναίκες, δίνουμε πάντα τις κατάλληλες λύσεις, σύμφωνα φυσικά με τις δυνατότητές μας».

Το ότι βγήκε μία επώνυμη Ολυμπιονίκης και κατήγγειλε την σεξουαλική κακοποίηση της, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλες γυναίκες να βρουν το θάρρος και να γνωστοποιήσουν αυτή την τραυματική εμπειρία την οποία έχουν βιώσει;

«Για μένα η εξομολόγηση της Μπεκατώρου ήταν μία πράξη θάρρους, ήθελε τεράστια ψυχικά αποθέματα και ανέδειξε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ανοίξουν τα στόματα τα οποία είναι ερμητικά κλειστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει ποτέ να εξισώσουν το θύτη με το θύμα και για αυτό λέω και επαναλαμβάνω συνεχώς ότι οι γυναίκες πρέπει να βγουν μπροστά και να μιλήσουν. Αυτό είναι το ζητούμενο τη συγκεκριμένη εποχή, μιας και αναδείχθηκε το όλο θέμα από την κυρία Μπεκατώρου».

Τάκης Γεωργακόπουλος ψυχολόγος συμβουλευτικού κέντρου γυναικών Δήμου Πύργου

«Ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Από την πλευρά του ο κος Τάκης Γεωργακόπουλος ψυχολόγος του συμβουλευτικού κέντρου γυναικών Δήμου Πύργου στάθηκε και αυτός στο γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό στην κοινωνία του Πύργου και όλης της Ελλάδας.

«Εμείς από την αρχή έχουμε δει γύρω στις 300 γυναίκες. Από αυτές, κάποιες, δεν μπορώ να πω ακριβές νούμερο, έχουν υποστεί σεξουαλική βία και σεξουαλική παρενόχληση. Αυτά είναι διαφορετικά κομμάτια. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να είναι από ένα κομπλιμέντο στα μάτια του δράστη, το οποίο όμως δεν είναι αρεστό από την πλευρά της γυναίκας, οπότε αυτό αποτελεί παρενόχληση, ενώ υπάρχει η σεξουαλική κακοποίηση μέσα στο γάμο, γιατί αν η γυναίκα δεν συναινεί στην τέλεση της σεξουαλικής πράξης, αυτό αποτελεί κομμάτι της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής βίας εντός γάμου. Τέτοια περιστατικά έχουμε αρκετά. Δηλαδή πολλές παντρεμένες γυναίκες που έρχονται στο κέντρο, μαζί με όλα τα άλλα τα κομμάτια βίας που μπορούν να παρουσιάζουν, όπως η λεκτική και η ψυχολογική, ένα μεγάλο ποσοστό, παραπάνω από τις μισές, υφίστανται και σεξουαλική βία. Δηλαδή ο σύζυγος όταν επιστρέφει στο σπίτι και είναι υπό την επήρεια κάποιων ουσιών, είτε λόγω νεύρων, είτε οποιαδήποτε άλλου λόγου, πολλές φορές εξαναγκάζει τη σύντροφό του σε σεξουαλική πράξη χωρίς την θέλησή της. Έχουμε επίσης δύο περιστατικά σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον εργασιακό τομέα, μάλιστα ένα από αυτά ήταν σοβαρό, γιατί ο θύτης, επειδή το θύμα δεν ενέδιδε στις σεξουαλικές του ορέξεις, το χτύπησε. Και το χτύπησε σε πολύ μεγάλο βαθμό, με εκχυμώσεις και υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση, η οποία γράφει συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία είναι βαριάς μορφής βλάβες».

Μετά τις τελευταίες καταγγελίες της Ολυμπιονίκης μας, της Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση πιστεύεται ότι θα βρουν το θάρρος οι γυναίκες να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά της βάρους τους;

«Αυτό σίγουρα θα γίνει. Ήδη έχει δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το κίνημα «me too», «το έπαθα και εγώ» ή οτιδήποτε άλλο. Έχουν βγει ήδη και φοιτήτριες. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι κατ εξοχήν σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών από καθηγητές. Και γενικότερα πιστεύω ότι όπου υπάρχει σχέση εξουσίας και εξουσιαζόμενου, μεταξύ του θύτη και του θύματος, υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Λεκτικές παρενοχλήσεις υπάρχουν στην καθημερινότητα πολλές. Το θέμα είναι κατά πόσο η γυναίκα είναι στη νοητική, κοινωνική και μορφωτική ετοιμότητα να κατανοήσει ότι αυτό που υφίσταται είναι σεξουαλική παρενόχληση. Στη Γαλλία ένα κομπλιμέντο χωρίς τη θέλησή της κοπέλας, είναι 700 ευρώ πρόστιμο. Είναι θεσπισμένο αυτό ως νόμος… Αυτό θα περάσει και σε μας. Θα δούμε πότε και εφόσον γίνει κάτι τέτοιο… Αυτό που θα γίνει σίγουρα είναι ότι θα ανοίξουν πολλοί τομείς. Είπαμε για τα πανεπιστήμια, αναφέρθηκε και ότι στρατιωτικός υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από κάποιον κύριο Υφυπουργό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γενικά θα ανοίξει μία πόρτα σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, αλλά το σημαντικότερο δεν είναι αυτές που έχουν υποστεί, αλλά αυτές που θα υποστούν από εδώ και πέρα».

Η ψυχολογία μιας γυναίκας πώς είναι μετά από την σεξουαλική κακοποίηση ή και την σεξουαλική παρενόχληση;

«Ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, με οποιαδήποτε μορφή αυτή και αν εκφράζεται, είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι πάρα πολύ απλό να κατανοήσουμε ότι, ένας άνθρωπος που του παραβιάζονται τα δικαιώματα αισθάνεται μειονεκτικά, αισθάνεται απομονωμένος, αισθάνεται ότι υστερεί απέναντι στους άλλους. Αυτό το πράγμα τους δημιουργεί προβλήματα ψυχολογικής φύσεως, έχουμε καταθλιπτικές συμπεριφορές, το θύμα πολλές φορές μπορεί και λόγω της κοινωνίας που ζούμε, να νιώθει ένοχες… Γιατί μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η κοινωνία είναι επικριτική και πολλές φορές λένε στις γυναίκες, έτσι όπως ντύνεσαι … ή έτσι όπως συμπεριφέρεσαι… Αυτά τα στερεότυπα που έχουμε, δηλαδή ότι δεν φταίει ο φονιάς, δεν φταίει ο βιαστής, δεν φταίει κάποιος, αλλά εσύ που το προκάλεσες με αυτό τον τρόπο, όλο αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Οι γυναίκες μπορούν να φοράνε ότι θέλουν και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζονται με τον τρόπο που θέλουν. Δεν σημαίνει ότι αυτός ο τρόπος με τον οποίο ντυνόμαστε ή συμπεριφερόμαστε επιτρέπει συμπεριφορές τέτοιου τύπου».

Σας έχει πει κάποια γυναίκα ότι έχει σκεφτεί ακόμα και την αυτοκτονία μετά από μία σεξουαλική κακοποίηση;

«Η καταθλιπτική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει εκεί. Και σε αυτοκτονίες… Αλλά η ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη που δέχονται τα θύματα της ψυχολογικής βίας και παρενόχλησης νομίζω ότι μπορούν να τις βοηθήσουν και να τις αποτρέψουν από αυτό το κομμάτι. Δηλαδή να τις στρέψουμε μακριά από την αυτοκτονία και τις αυτοκτονικές τάσεις».

Πιστεύετε τέλος ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυστηρή προς τους δράστες των σεξουαλικών επιθέσεων ή θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο αυστηρές οι ποινές προς αυτούς;

«Αυτό καλό είναι να το απάντηση ένας νομικός. Εγώ αυτό που θεωρώ είναι ότι ένα θύμα είτε ενδοοικογενειακής βίας, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας, ποτέ δεν θα βρει δικαίωση. Και αυτό αφού στα μάτια  του νόμου δεν είναι ίδια με τα μάτια του θύματος. Κανένας δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος από το τι γίνεται και τι συμβαίνει».

Ιωάννα – Μαρία (Μαριάνα) Σταθοπούλου δικηγόρος

«Η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών βρίσκεται ανάμεσα στις πιο εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Η γνωστή δικηγόρος Ιωάννα – Μαρία (Μαριάνα) Σταθοπούλου τονίζει ότι πολλές φορές τέτοιου είδους περιστατικά δυστυχώς δεν καταγγέλλονται λόγω της γενικευμένης άποψης περί ατιμωρησίας, του αισθήματος ντροπής και της ανισότητας φύλου.

«Η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται ανάμεσα στις πιο εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Πολλές φορές τέτοιου είδους περιστατικά δυστυχώς δεν καταγγέλλονται, λόγω της γενικευμένης άποψης περί ατιμωρησίας, του αισθήματος ντροπής και της ανισότητας φύλου. Οι πρόσφατες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου κατέδειξαν ότι, η χώρα μας έχει να κάνει ακόμα πολλά βήματα όσον αφορά στην καταγραφή, κατανόηση και φυσικά αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ποιες είναι όμως οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβεί μία γυναίκα, η οποία έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση : η αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας και νομικής υποστήριξης, η άμεση εξέταση από ιατροδικαστή, η εξεύρεση στέγης (σε περίπτωση, που η γυναίκα βιώνει την κακοποίηση εντός του οικογενειακού περιβάλλοντός της), η καταγγελία του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές δεδομένου ότι, η σεξουαλική κακοποίηση συνιστά σοβαρή αξιόποινη πράξη, είναι κάποιες από τις πρώτες κινήσεις για την προστασία της. Να σημειωθεί ότι, για γυναίκες χαμηλού εισοδήματος προβλέπεται η παροχή νομικής βοήθειας (δηλ. δωρεάν νομικής υποστήριξης) κατόπιν σχετικού αιτήματός και συνδρομής των απαιτούμενων προϋποθέσεων. Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών,  Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, στην οποία μπορούμε να απευθυνθούμε ακόμα και ανώνυμα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες την υπ’ αριθμ. 3/21 εγκύκλιό του προς τους συναδέλφους του σε όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών, υπενθυμίζοντας και επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι σε καταγγελίες κατά της γενετήσιας ελευθερίας, επιβάλλεται επιτακτικά οι αρμόδιοι Εισαγγελείς να παρεμβαίνουν ταχύτατα για έρευνα, όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση. Κλείνοντας θα πρέπει να τονισθεί ότι, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του κορυφαίου ζητήματος απαιτείται προγραμματισμός, συμμετοχή της κοινωνίας, ενημέρωση και ευαισθητοποίησή της. Aυτό σημαίνει ότι, πρωτίστως η παθούσα, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος από τον περίγυρό της δεν πρέπει να σιωπά και να μένει αμέτοχος, όταν αντιλαμβάνεται ότι, κάποια γυναίκα βιώνει σεξουαλική κακοποίηση. Η σιωπή δεν είναι λύση».

Μαρία Αλεξοπούλου δικηγόρος

«Η σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση αφορά όλες τις γυναίκες»

Η δικηγόρος κα Μαρία Αλεξοπούλου τονίζει ότι οι πρόσφατες καταγγελίες γνωστών αθλητριών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίησή τους βοήθησαν πολλές γυναίκες στη χώρα μας να βρουν το θάρρος και τη δύναμη να καταγγείλουν ομοειδή περιστατικά που κρατούσαν μέσα τους για χρόνια.

«Οι πρόσφατες καταγγελίες γνωστών αθλητριών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίησή τους  αποδεδειγμένα βοήθησαν πολλές γυναίκες στη χώρα μας να βρουν το θάρρος και τη δύναμη να καταγγείλουν ομοειδή περιστατικά που κρατούσαν μέσα τους για χρόνια ή ακόμα και να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες και δικαιούνται να τις καταγγείλουν καθώς συχνά σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες δυσκολεύονται να προβούν σε καταγγελίες άλλοτε από φόβο και άλλοτε  από αυτοενοχοποίηση. Σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες ότι  η σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται ανάμεσα στις πιο εκτεταμένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι  σεξουαλική κακοποίηση είναι ο εξαναγκασμός σε ερωτική πράξη χωρίς την θέληση του ενός, αλλά και οποιαδήποτε λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που προσβάλλει το άτομο. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετά περιστατικά όπου τα θύματα δεν αναφέρουν τον εξαναγκασμό στον οποίο έχουν υποκύψει λόγω φόβου. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση θεωρούνται υπεύθυνες από την κοινωνία, αλλά ακόμη και οι ίδιες, πολλές φορές, κατηγορούν τους εαυτούς τους για το συμβάν .

Και ναι μεν σε περίπτωση  καταγγελίας τα θύματα  είναι υποχρεωμένα να ζήσουν πολλές φορές εκ νέου την τραυματική τους εμπειρία καθώς πρέπει να καταθέσουν ενώπιον αρχών και σε δικαστήρια και συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εκθέσουν την περίπτωσή τους  σε ανθρώπους που δεν είναι πάντα ειδικοί, επειδή όμως με την καταγγελία τέτοιων πράξεων κλείνει επιτέλους ο κύκλος της σιωπής για το θύμα και ανοίγει ο κύκλος των αποκαλύψεων και της υποστήριξης από άλλες γυναίκες που παίρνουν δύναμη και θάρρος να προβούν σε ανάλογες καταγγελίες , θα πρέπει τα περιστατικά αυτά να καταγγέλλονται χωρίς φόβο και με γνώμονα την διασφάλιση πια των δικαιωμάτων όλων των γυναικών απέναντι σε τέτοιες καταδικαστέες συμπεριφορές που πολλές φορές συνοδεύονται από απειλές, κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση της επαγγελματικής  και προσωπικής εξέλιξης των θυμάτων. Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση είναι ότι η σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση δεν είναι πρόβλημα των άλλων, εφόσον δεν έχουμε βιώσει τέτοιο περιστατικό. Μας αφορά όλες. Εμάς ,τις μητέρες μας , τις κόρες μας…

Όλη η επικαιρότητα