Ηλεία

Η επιβολή αυστηρών μέτρων για τις λαϊκές βρίσκει προβλήματα στην εφαρμογή- Δυσαρέσκεια παραγωγών

Η επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τις λαϊκές αγορές με την τήρηση των αποστάσεων στους πάγκους και τη συμμετοχή κατά το ήμισυ του συνόλου των συμμετεχόντων όπως φάνηκε βρίσκει αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή, με το δήμο να επιθυμεί τη συνεχή συνεργασία με τους πωλητές και τους τελευταίους να εκφράζουν δυσαρέσκεια για όσα αντίκρισαν το περασμένο Σάββατο όσον αφορά την τήρηση των μέτρων.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών «Η Δήμητρα» Δώρα Καλοπούλου-Κλάδη σημείωσε πως παρά τα νέα μέτρα που φέρνουν αύξηση απόστασης ανάμεσα στους πάγκους και μείωση στο 50% των πωλητών, υπήρξε πρόβλημα με την αλλαγή της λίστας τελευταία στιγμή όσων έπρεπε να βρίσκονται στη λαϊκή και είσοδο εμπόρων που δε θα έπρεπε. «Βγάλαμε παραγωγούς και έκατσαν οι έμποροι στις θέσεις τους, πετάμε πράγματα την ώρα που οι έμποροι αγοράζουν», υποστήριξε η κ. Κλάδη χαρακτηρίζοντάς το όλο αυτό αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ωστόσο, έθεσε προς πάσα κατεύθυνση ένα ερώτημα προς απάντηση, κατά το οποίο ζητούσε να μάθει αν υπερισχύουν οι πολιτικοί ή ο νόμος. «Δεν υπάρχουν πολιτικά ρουσφέτια εν ώρα πολέμου, εν ώρα κορωνοϊού. Γιατί τελικά υπερισχύουν οι πολιτικοί απέναντι στο νόμο. Τελικά τι από τα δύο ισχύει; Για να γνωρίζουμε και να παίρνουμε τον κάθε πολιτικό μας τηλέφωνο για να μπαίνουμε στις λαϊκές. Είπαμε να δουλέψουμε όλοι και να φτιάξουμε κάποια πράγματα, τελικά όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Μπαίνουν πάνω από όλους και όλα οι πολιτικοί. Ας πάω και στον εισαγγελέα τελικά να μου πει τι ισχύει. Ο νόμος ή οι πολιτικοί;», είπε κλείνοντας.

Εξοργισμένοι οι παραγωγοί

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν μέλη της διοίκησης του σωματείου Λαϊκών «Η Δήμητρα», ο προγραμματισμός για τις θέσεις των δικαιούχων δε γίνεται όπως θα έπρεπε επιρρίπτοντας ευθύνες στο δήμο και μιλώντας για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού. Αποτέλεσμα αυτού, όπως τονίζουν, να βρίσκονται εκτός λαϊκής παραγωγοί και να συμμετέχουν έμποροι. Επιπλέον, μιλούν για απουσία του ελεγκτικού μηχανισμού. «Είμαστε μόνοι μας» τονίζουν χαρακτηριστικά, προσπαθώντας μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας να λειτουργήσουν και να προστατεύσουν την υγεία τους και αυτή των καταναλωτών.

Γιώργος Κατσώλης-Μέλος ΔΣ Σωματείου Λαϊκών «Η Δήμητρα»: «Μας έδωσαν λίστα χθες για τη λαϊκή. Το ίδιο βράδυ όμως δεν ίσχυε, διότι έδωσαν εντολή μέσα από τα γραφεία για να έρθουν όλοι οι έμποροι στη λαϊκή και να πετάξουν έξω τους παραγωγούς. Αυτά δεν είναι σωστά. Θα επιδιώξω να συναντήσω το δήμαρχο και να του εξηγήσω προσωπικά την κατάσταση και αν δεν μπορέσει να κάνει τίποτα, τότε εμείς οι λαϊκατζήδες θα έρθουμε όλοι στη λαϊκή και ας έρθουν να μας γράψουν. Στην επόμενη λαϊκή, εάν δε συμμορφωθούν θα την κάνουμε στην πλατεία του Πύργου γύρω από το σιντριβάνι».

Σωτήρης Ροζής-Γραμματέας Σωματείου Λαϊκών «Η Δήμητρα»: «Υπάρχουν άνθρωποι, όπως είπε η Πρόεδρος, που πετούν τα προϊόντα. Ανήκουμε στο δήμο, πάμε σε δύο λαϊκές την εβδομάδα μόνο εδώ και θέλουν να μας πετάξουν έξω; Δεν έχουμε ζητήσει από άλλους δήμους θέσεις. Οι γονείς μας και εμείς χτίσαμε με αίμα αυτές τις λαϊκές».

Συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων

Απάντηση σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Δήμου Πύργου Ανδρέας Αλεξόπουλος. Έχοντας ακούσει τα παράπονα που εκφράστηκαν από το Σωματείο Λαϊκών «Η Δήμητρα» και προκειμένου να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, τόνισε αρχικά πως ο φορέας του είναι σε διαρκή συνεργασία με το σύλλογο και γίνεται προσπάθεια να υπάρχει πάντα υγιής διάλογος και να καταλήγουν σε εύρεση βιώσιμων λύσεων. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως η εφαρμογή των νέων μέτρων που έχει αποφασίσει το κράτος τους έχει δημιουργήσει δυσκολία όσον αφορά τη συμμετοχή των πωλητών και εμπόρων στις λαϊκές, με αποτέλεσμα να ζητηθεί βοήθεια από τους συλλόγους προκειμένου να μας προτείνουν και οι ίδιοι πως θα γίνεται σωστά η κατανομή των θέσεων.

Ο δήμος έχει στα χέρια του μια λίστα που αφορά 78 περίπου αγρότες και 11 εμπόρους, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά με τον καλύτερο τρόπο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ως βασικότερο, αλλά και για να μη χάνουν το μεροκάματο όσοι πηγαίνουν στις λαϊκές. Σημείωσε δε πως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν γίνεται να συμμετέχουν όλοι μαζί, γι’ αυτό το λόγο χωρίστηκαν οι αγρότες σε τέσσερα γκρουπ και ένα εξ αυτών που αφορά 18 περίπου αγρότες δεν θα είναι ένα Σάββατο το μήνα στη λαϊκή.

Ο δήμος παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και εκτιμά πως κατά την επόμενη λαϊκή δε θα υπάρξουν πλέον προβληματισμοί.

Για το θέμα του ελέγχου σημείωσε πως δεν είναι ελεγκτές αλλά καλούν την αστυνομία και οποιονδήποτε άλλο ελεγκτικό μηχανισμό που έχει τη δυνατότητα αυτή, ενώ ζήτησε την παρουσία τους στην επόμενη λαϊκή ώστε να εξακριβώσουν πως τηρούνται τα μέτρα. Κλείνοντας, πρόσθεσε πως μοναδικός του στόχος είναι να πετύχουν όλοι στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε και να έχουν ένα εισόδημα έστω και περιορισμένο, καθώς και να λειτουργούν νόμιμα προστατεύοντας τη δημόσια υγεία.

Όλη η επικαιρότητα