Ηλεία

Ηλεία: Η επιστροφή στα Λύκεια – Μια παράξενη & αισιόδοξη μέρα (pics)

Με ένα πλατύ χαμόγελο και με το αίσθημα της ασφάλειας, που τους έδωσε το αρνητικό τεστ για τον covid-19,  επέστρεψαν χθες στα θρανία οι μαθητές των λυκείων της Ηλείας, αλλά και όλης της Ελλάδος.

Με την απαραίτητη βεβαίωση ότι είναι αρνητικοί στον ιό, όλα τα παιδιά πέρασαν χθες την πόρτα των λυκείων και είδαν και πάλι από κοντά, μετά από αρκετούς μήνες, τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους.

Πύργος

Ήταν χαρούμενοι διότι η τηλεκπαίδευση δεν είχε να τους προσφέρει κάτι περισσότερο και σίγουρα γιατί η δια ζώσης εκπαίδευση είναι πολύ καλύτερη, ιδίως για την Τρίτη Λυκείου, όπου τα παιδιά προετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα της ζωής τους μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πύργος

Να τονίσουμε ότι οι μαθητές Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν δύο φορές τα τεστ, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, μετά την σχετική απόφαση της πολιτείας, προκειμένου να μην έχουμε διάδοση του ιού μέσα στις σχολικές μονάδες, κάτι που θα είναι καταστροφικό.

Πύργος

Φυσικά όλοι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές ευχήθηκαν να μην υπάρξει κανένα κρούσμα και να μην ξανακλείσουν τα σχολεία έως το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.

Πύργος

Οι μαθητές

Κωνσταντίνος μαθητής 1η Λυκείου

«Η επιστροφή στα σχολεία είναι λίγο παράξενη, γιατί η επιδημία υπάρχει ακόμη. Σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να περιμένουν να έρθει η ζέστη για να καθαρίσει ο ιός και σιγά-σιγά να μας βάλουν σε ένα πρόγραμμα. Πιστεύω ότι τα σχολεία θα έπρεπε να ξεκινήσουν μόνο για την Τρίτη Λυκείου, αφού τα παιδιά προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες και μετά να ξεκινήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου. Όσον αφορά την διαδικασία για το τεστ, ήταν αρκετά εύκολη θα έλεγα και δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα για να το κάνουμε».

Άρτεμις μαθήτρια 3η Λυκείου

«Πιστεύω ότι έπρεπε να ξεκινήσουν τα σχολεία, για να αλλάξουμε παραστάσεις, αφού όλη αυτή η κατάσταση μας είχε δημιουργήσει άγχος και κάποια άλλα θέματα. Είχε αλλάξει η ζωή μας και η ψυχολογία μας μέσα στο σπίτι. Τα self test δεν τα εμπιστεύομαι ιδιαίτερα, γιατί έχω ακούσει ότι δεν είναι και τόσο αξιόπιστα. Πάντως ήταν εύκολη η διαδικασία τους και δεν είχα κάποιο πρόβλημα στο να το κάνω».

Ζώη Κωνσταντακόπουλου

«Μετά από τόσο καιρό νιώθω πολύ διαφορετικά, αν και περίμενα ότι δεν θα ανοίξουμε με τις καταστάσεις που υπάρχουν γύρω μας. Για αυτές τις δύο εβδομάδες πιστεύω ότι μπορεί να μας ωφελήσει η επάνοδος στα σχολεία. Το self test δεν το είχα ξανακάνει και ούτε κάποιο τεστ γενικά, αν και πιστεύω ότι ήταν καλό να το κάνω και για την ασφάλεια τη δική μου, αλλά και για την ασφάλεια των άλλων. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει την κατάσταση και πρέπει να το κάνουμε όλοι. Θα φανεί στην πορεία πώς θα προχωρήσει αυτή η κατάσταση και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε πίσω όλοι τις ζωές μας και να είμαστε όλοι καλά. Δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα να είσαι σε μία οθόνη συνέχεια, ήταν δύσκολο για εμάς με το που ξεκινούσαμε να βρισκόμαστε πάντα μπροστά σε μία οθόνη. Καλύτερα σίγουρα είναι στο σχολείο, προτιμώ να έρχομαι εδώ».

Ποϊραζίδης Σταύρoς

«Είναι θετικό το ότι ξεκινάει και πάλι το σχολείο, γιατί πιστεύω ότι έτσι θα κάνουμε καλύτερη εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση δεν μας βοήθησε τόσο, αφού δεν συγκρίνεται με την δια ζώσης εκπαίδευση. Τα τεστ ήταν μία εύκολη διαδικασία και κρίνω την απόφαση του υπουργείου θετική, αφού ήταν μία βασική προϋπόθεση για να ανοίξουμε, για την ασφάλεια όλων μας, γιατί διάβασα ότι ήδη έχουν βρει αρκετά θετικά κρούσματα. Αν δεν γινόντουσαν τα τεστ, θα πηγαίναμε στα σχολεία και θα είχαμε διασπορά του ιού».

Μπακάλης Γεώργιος

«Αισθάνομαι πολύ καλύτερα που επιστρέφω στο σχολείο, αφού δεν μου άρεσε όλο αυτό το σκηνικό με την τηλεκπαίδευση και πιστεύω ότι με τη διά ζώσης όλα τα παιδιά θα νιώσουμε καλύτερα. Υπήρχαν με την τηλεκπαίδευση πολλά θέματα με το διαδίκτυο, αφού έπεφτε συνέχεια και το σύστημα, αλλά παρ’ όλα αυτά ανταπεξήλθαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Εγώ είχα κάποια μικρά θεματάκια στην αρχή, όμως τα αντιμετώπισα και έπαιρνα κανονικά μέρος στο μάθημα. Όσον αφορά τα self test ήταν εύκολη διαδικασία, πάντως είχα κάποιο άγχος για την όλη διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι τα καταφέραμε καλά όλα τα παιδιά».

Βλασία Λαγκαδινού

«Το τεστ το κάναμε και όλα πήγαν καλά και είναι πολύ όμορφα μετά από τόσους μήνες που ήμασταν στο webex, να επιστρέφουμε στο σχολείο. Τώρα θα δούμε πως θα κυλήσει. Με το τεστ δεν μπερδευτήκαμε καθόλου, ήταν πολύ εύκολο».

Παναγιώτα Λιανού

«Και εγώ πιστεύω ότι το τεστ ήταν μία εύκολη διαδικασία, δεν με δυσκόλεψε και είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφουμε στα θρανία μας. Πιστεύω όλα να πάνε καλά και να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα».

Γιάννης Φάκλαρης

«Η διαδικασία ήταν λίγο αγχωτική, αλλά πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το τεστ. Τώρα με την επιστροφή στα σχολεία, πρέπει να μπούμε λίγο στο κλίμα και πιστεύω ότι θα συνηθίσουμε και πάλι».

Αλέξανδρος Παππάς

«Το τεστ το κάναμε κανονικά όλα τα παιδιά και πιστεύω ότι η διαδικασία ήταν εύκολη. Δεν συναντήσαμε κάποια δυσκολία. Πάντως η επιστροφή στα σχολεία δεν πιστεύω ότι είναι σωστή, αφού μας κλείνουν με 700 και μας ανοίγουνε με 4.000 κρούσματα».

Δημήτρης Παππάς

«Η διαδικασία με τα τεστ ήταν εύκολη, βγήκαμε αρνητικοί και έτσι ήρθαμε κανονικά στο σχολείο. Πάντως θεωρώ και εγώ ότι δεν έπρεπε να επιστρέψουμε μόνο για δύο εβδομάδες, αλλά μετά το Πάσχα όπως και όλα τα άλλα σχολεία».

Κατερίνα Αλεξοπούλου

«Η διαδικασία ήταν εύκολη θα έλεγα, αλλά ήταν και λίγο κουραστική να επιστρέψουμε. Είναι σίγουρα ωραίο να επιστρέφουμε στο φυσικό μας περιβάλλον, αλλά για δύο εβδομάδες μόνο, θεωρώ ότι είναι λίγο άβολο. Σίγουρα η διδασκαλία εξ αποστάσεως δεν είναι η καλύτερη δυνατή, έκαναν ότι μπορούσαν οι καθηγητές μας, αλλά σαν το σχολείο δεν υπάρχει κάτι καλύτερο».

Οι εκπαιδευτικοί

Καββαδά Ελένη διευθύντρια 2ου Λυκείου

«Να έχουμε μία καλή αρχή για όλα τα λύκεια που αρχίζουν σήμερα την διά ζώσης εκπαίδευση. Τα παιδιά έρχονται, λίγο χαλαρά την πρώτη ώρα γιατί έχουν ξεμάθει από την διαδικασία. Μέσα στις τάξεις γίνεται ο έλεγχος των σχολικών καρτών, για να μην υπάρξει συνωστισμός στο προαύλιο. Των καθηγητών έχει γίνει ήδη ο έλεγχος και όλα είναι εντάξει. Προχωράμε και πιστεύουμε ότι με δυο φορές την εβδομάδα έλεγχο θα μπορούμε να προχωρήσουμε και να μην ξανά σταματήσουμε. Η διαδικασία των self test πιστεύω ότι είναι εύκολη, τα παιδιά του Λυκείου επειδή είναι μεγάλα παιδιά δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Είναι μία διαδικασία η οποία δεν διαρκεί πολύ, απλά κάποια παιδιά μπορεί να μπερδεύτηκαν όπως και οι γονείς τους για το ποιο έντυπο εκδίδουν. Δηλαδή μπορεί κάποια παιδιά αντί για το δικό τους να εξέδωσαν της μητέρας τους, αλλά αυτό είναι επειδή είναι η πρώτη φορά. Την επόμενη φορά δεν θα υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Τιμόθεος Κόρδας υποδιευθυντής στο 2ο Λύκειο

«Λόγω της πανδημίας φέτος είχαμε συνεχώς προβλήματα, έπρεπε να σταματάμε και να κάνουμε μαθήματα μέσω του webex με τηλεκπαίδευση. Αυτό φυσικά δεν ήταν το καλύτερο για τα παιδιά, οπότε θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο το οποίο μπορούσε να γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έπρεπε να υπάρχει μία επαφή δική μας με τα παιδιά. Προβλήματα υπήρχαν με την τηλεκπαίδευση και μάλιστα πάρα πολλά, αφού οι συνδέσεις δεν ήταν πολύ καλές, υπήρχαν αρκετές διακοπές και για τους μαθητές και για τους καθηγητές. Δεν ξέρουμε μάλιστα αν τα παιδιά πραγματικά παρακολουθούσαν το μάθημα, γιατί έχω και εγώ παιδιά στην ηλικία αυτή και ξέρω ότι δεν παρακολουθούν 100%. Με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ήδη έχει προχωρήσει αρκετά η ύλη, ίσως και πιο πολύ από την δια ζώσης διδασκαλία, όμως δεν ξέρω κατά πόσο οι μαθητές έχουν απορροφήσει όλα αυτά τα οποία έχουν ακούσει. Ήταν μία εύκολη και χρήσιμη διαδικασία τα self test, ελπίζω να είναι και μία αξιόπιστη διαδικασία. Εάν είναι αξιόπιστη η διαδικασία, είναι το καλύτερο το οποίο μπορούσε να γίνει, αφού νιώθεις πιο άνετα, με συνανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα».

Ηλίας Ρέτσος διευθυντής 1ο Λύκειο Πύργου

«Η σχολική μονάδα προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς παλιούς ρυθμούς της, όντως η Πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Προσπαθήσαμε μέσα από το webex να δώσουμε λύσεις με την τηλεκπαίδευση. Βεβαίως η τηλεκπαίδευση δεν είναι μία κανονικότητα, είναι μία παρεκτροπή γιατί δεν υπάρχει ο φυσικός χώρος της τάξης. Ωστόσο όμως καταβάλλουμε προσπάθειες να επανέλθουν τα πράγματα στους παλιούς ρυθμούς».

Γιώργος Φωτεινόπουλος

“Όλα πήγαν πάρα πολύ καλά”

Σαφώς ικανοποιημένος από την ομαλή έναρξη των μαθημάτων στα λύκεια της Ηλείας δήλωσε πως είναι ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κος Γιώργος Φωτεινόπουλος.

“Όλα πήγαν πάρα πολύ καλά, μπορώ να πω καλύτερα του αναμενόμενου. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία, με ασφάλεια μετά και την διεξαγωγή των self test. Ελπίζω όλα να πάνε καλά έως το τέλος της σχολικής χρονιάς και να μην έχουμε κρούσματα μέσα στα σχολεία. Δίνουμε μεγάλη σημασία πάνω από όλα στην ασφάλεια τόσο των καθηγητών, όσο και των μαθητών μας” επισήμανε ο κος Φωτεινόπουλος, που γνωστοποίησε ότι τα μοναδικά κρούσματα που βρέθηκαν, με την χρήση των self test, ήταν δύο μαθητές στο Λύκειο Γαστούνης οι οποίοι φυσικά και δεν πήγαν χθες στο σχολείο.

Επίσης υπήρχαν και κάποια παιδιά τα οποία είχαν ειδοποιήσει νωρίτερα, πριν τη διεξαγωγή των τεστ, ότι είναι θετικοί στον ιό και είναι και αυτά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τέλος είχαμε και μία μικρή μειοψηφία γονέων οι οποίοι θέλησαν να πάνε τα παιδιά τους χωρίς τεστ στα σχολεία, αντιδρώντας σε όλη αυτή τη διαδικασία. Με την επικράτηση όμως της ψυχραιμίας δεν δόθηκε ιδιαίτερη έκταση και δεν είχαμε κάτι το ευτράπελο.

Self test, κρούσματα και… αρνητές στην Αμαλιάδα!

Είτε με υπεύθυνες δηλώσεις ανά χείρας, είτε με το αποτέλεσμα του self test ανά… οθόνη κινητού, οι μαθητές των Λυκείων της Αμαλιάδας επέστρεψαν χθες και πάλι στα θρανία.

Και η χθεσινή μέρα στα σχολεία της Αμαλιάδας ναι μεν κύλισε ομαλά, ωστόσο υπήρχαν και θετικά κρούσματα σε μαθητές που ενημέρωναν για το αποτέλεσμα τηλεφωνικά!

Αμαλιάδα

Είχε, όμως κι άλλα, όπως  «έγγραφη δήλωση προάσπισης ατομικών ελευθεριών» από γονείς που δεν δέχονται την διενέργεια self test στα παιδιά τους, όπως συνέβη στο 2ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, αλλά και μαθητές που δήλωναν ότι δεν τους «δέχτηκε» το σύστημα για να προμηθευτούν self test!

Αμαλιάδα

Πάντως, η ρητή εντολή, ότι χωρίς το… αποδεικτικό του self test, δεν θα δέχεται κανένα σχολείο μαθητή, τηρήθηκε και οι μαθητές των Λυκείων ξεκίνησαν τα μαθήματα, αν και η χθεσινή μέρα ήταν μια μέρα «μουδιασμένη» και… αναγνωριστική!

Δημήτρης Ράλλης

Μαθητής α΄τάξης λυκείου

Έκανα το self test, εντάξει θα δούμε. Καλύτερα που ξεκίνησε και πάλι το σχολείο, γιατί μέσα στο σπίτι δεν «βγαίνει» με τίποτα η ζωή.

Μακάρι όλα να πάνε καλά και να τελειώσει η χρονιά, με εμάς στα σχολεία και όχι στα σπίτια.

Διονύσης Μπατζαλής

Μαθητής β΄τάξης λυκείου

Κάναμε το τεστ. Ήταν κατανοητά τα «βήματα», αλλά χρονοβόρα διαδικασία. Εγώ πιστεύω ότι είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Εγώ προτιμούσα τα διαδικτυακά μαθήματα. Θα δούμε πως θα πάμε.

Αμαλιάδα

Κων/να Μαρία Τσαγγαρούλια

Μαθήτρια α΄τάξης λυκείου

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι και ενθουσιασμένη που επιστρέψαμε με όλο αυτό που γίνεται με τα κρούσματα, αλλά έπρεπε κι αυτό να γίνει κάποια στιγμή. Αν δεν ήταν «κόκκινος» ο δήμος μας, σίγουρα θα ήθελα να ανοίξουν τα σχολεία. Υπάρχει ανησυχία.

Έκανα και το self test. Όλα καλά και βλέπουμε.

Φωτεινή Κωστοπούλου

Μαθήτρια β’ τάξης λυκείου

Είμαι κάπως χαρούμενη μπορώ να πω που ξαναήρθαμε σχολείο. Έχουμε χάσει ένα μεγάλο διάστημα και είναι θετικό να βρισκόμαστε στο χώρο μας.

Σίγουρα έχω έναν φόβο, γιατί στην οικογένεια έχουμε και άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, αλλά προσέχουμε, κάνουμε τεστ.

Είναι πρωτόγνωρα όλα αυτά.

Μιχαέλα Κωστοπούλου

Μαθήτρια γ’ τάξης λυκείου

Η αλήθεια είναι ότι στο σπίτι ήταν  καλύτερα. Γιατί είχαμε περισσότερο χρόνο για διάβασμα ενόψει των πανελλαδικών. Όμως τον Μάιο έτσι κι αλλιώς κάνουμε τις απουσίες μας, η επιστροφή αυτή είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε ξανά με συμμαθητές, με φίλους, γιατί αυτές θα είναι και οι τελευταίες μέρες μας στο σχολείο.

Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Μαθητής β΄τάξης λυκείου

Είμαι χαρούμενος που ξαναβλέπω τους φίλους μου και που θα κάνουμε μάθημα στο σχολείο επιτέλους.

Ελπίζω να μην ξεφύγει το πράγμα πάλι, κολλήσει κανένας απ’ εμάς και ξανακλείσουμε.

Έκανα και το self test, εντάξει εύκολο ήταν. Θα δούμε από δω και πέρα.

Αγνή Μπαλή

Διευθύντρια 2ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας

Σαν πρώτη μέρα όλα καλά. Έχουμε απολυμάνει όλους τους χώρους, τα παιδιά είναι στη θέση τους, φέρνουν τις δηλώσεις για τα self test και ελπίζω και τις επόμενες μέρες να πάνε όλα καλά.

Θέλω να πω, ότι όποιος δεν προσκομίζει την δήλωση για αρνητικό τεστ δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα, σύμφωνα πάντα με την οδηγία του υπουργείου.

Έχω ενημερωθεί τηλεφωνικά  για δύο «θετικά» αποτελέσματα από self test σε μαθητές μας. Ελπίζω και εύχομαι να είναι καλά και καλή τους ανάρρωση.

Είναι σημαντικό ότι στο σχολείο μας διαθέτουμε μεγάλους χώρους και έτσι έχουμε την δυνατότητα να κρατιούνται με ασφάλεια οι αποστάσεις.

Σίγουρα, μιλάμε για παιδιά, αλλά ο καθένας από την μεριά του, ας συμβάλλει ώστε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να είμαστε υγιείς.

Όλη η επικαιρότητα