Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Συνεντεύξεις

Η Ευσταθία Γιαννιά στην ΟΡΤ: «Ετοιμότητα και σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο»

Ακούστε το άρθρο

Έχει ξεκινήσει η περίοδος της αντιπυρικής προστασίας και όλοι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε κάποια καταστροφική πυρκαγιά, ενώ φυσικά όταν αντιληφθούμε ότι έχει ξεσπάσει φωτιά, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουμε με την πυροσβεστική υπηρεσία, έτσι ώστε να υπάρχει η αναγκαία παρέμβαση από αυτήν, για να μην ξεφύγει και γίνει ανεξέλεγκτη.

Είναι κάποια βασικά πράγματα λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε, ενώ φυσικά περιμένουμε και από την πολιτεία να είναι και αυτή σε εγρήγορση και να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα, έτσι ώστε να μπορέσει να ελέγξει τη φωτιά που θα εκδηλωθεί, πριν αυτή… ξεφύγει και προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα, απειλώντας ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας τον φυσικό μας πλούτο.

Για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά και για τον σχεδιασμό που υπάρχει από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό της OΡΤ η κα Ευσταθία Γιαννιά, συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Ελλάδα.

Πολλές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις

Να σημειωθεί πως η πολιτική προστασία, έχει πολλές αρμοδιότητες πλέον και υποχρεώσεις, λόγω της πανδημίας, ενώ σε όλα αυτά προστίθεται και η αυξημένη ετοιμότητα και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που έχει χαρακτηριστεί ήδη δύσκολη.

Για αυτόν τον σχεδιασμό η κα Γιαννιά τόνισε:

«Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε το 2020, έρχεται ουσιαστικά να διορθώσει λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, που έχουν στοιχίσει και στη χώρα μας και στην περιφέρεια και στην Ηλεία συγκεκριμένα, ανείπωτες τραγωδίες και βεβαίως καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Ο καινούργιος νόμος λοιπόν, ρίχνει το βάρος στην πρόληψη και στην ετοιμότητα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους νόμους οι οποίοι ήταν για την καταστολή περισσότερο.

Ο σχεδιασμός προβλέπει μία δικτύωση από το κέντρο προς την περιφέρεια και δημιουργούνται 13 συντονιστικά κέντρα, έτσι ώστε η κάθε περιφέρεια να έχει το δικό της συντονιστικό κέντρο, να έχει όλα τα μέσα και το προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε μία απειλούμενη καταστροφή. Θα υπάρχει λοιπόν σε κάθε περιφέρεια ένα συντονιστικό κέντρο, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα».

Η φωνή του συντονιστή

Η κα Γιαννιά στάθηκε και στη μεγάλη σημασία που έχει ο ρόλος του συντονιστή:

«Για μας τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας, δεν θα κουραστούμε να λέμε πως η πρώτη ανταπόκριση κρίνει και το καλύτερο αποτέλεσμα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι πρέπει να υπάρχει και η φωνή του συντονιστή, γιατί μία καταστροφή μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα αν δεν ελεγχθεί σύντομα. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει συντονισμός που θα διασφαλίζει τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη διαλειτουργικότητα όλων των φορέων. Αυτό έτσι ώστε καμία πληροφορία, κανένας πόρος να μην πηγαίνει χαμένος και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Αυτός είναι και ο ρόλος του συντονιστή της πολιτικής προστασίας και ο δικός μου συγκεκριμένα. Δυστυχώς η πανδημία… πάγωσε όλο τον πλανήτη και δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί στο σύνολό του ο σχεδιασμός. Ωστόσο είναι κάτι που προχωράει, που χτίζεται βήμα – βήμα. Όμως για αυτή την αντιπυρική περίοδο θα λειτουργήσουμε με τον προηγούμενο σχεδιασμό».

Έχουμε κάνει το σχεδιασμό μας, υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων

Όσον αφορά την προστασία κρίσιμων περιοχών όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία η κα Γιαννιά τόνισε:

«Η Ηλεία είναι ένας ευλογημένος νομός, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και με εξαιρετική ομορφιά. Έχει όμως ιστορικό δασικών πυρκαγιών. Έχει πολλά πευκοδάση και χρειάζεται όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται να ολοκληρωθεί 31 Οκτωβρίου. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο περιφερειάρχης μας, έχει θέσει στη διάθεση της πολιτικής προστασίας το έμψυχο δυναμικό και τα υλικά μέσα για να ανταποκριθούμε σε κάθε δυσκολία που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Άλλωστε η προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να αισθάνονται ασφαλείς και η περιφέρεια είναι αρωγός. Έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας, έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων, όσων δηλαδή εμπλεκόμαστε και της περιφέρειας και των δήμων και θέλουμε από τους πολίτες μας να είναι αρωγοί και αυτοί σε αυτό το σχεδιασμό».

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι

Ακόμη η κα Γιαννιά αναφέρθηκε στο πολύ δύσκολο καλοκαίρι που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε φέτος:

«Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Στην πλειοψηφία τους οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται στην ανθρώπινη αμέλεια και είναι λοιπόν στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να κάνουμε ο καθένας μας αυτό που χρειάζεται. Κυρίως όσον αφορά την πρόληψη. Δηλαδή τώρα που έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, δεν καίμε ξερά κλαδιά, δεν κάνουμε εργασίες στην ύπαιθρο, δεν ανάβουμε στην ύπαιθρο φωτιά σε ψησταριές και αυτό κυρίως τις ημέρες υψηλού κινδύνου, όπου πρέπει να παρακολουθούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Γνωρίζουμε από τον Δήμο μας και από την κοινότητά μας, τον χώρο συγκέντρωσης σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά και χρειαστεί να απομακρυνθούμε από την περιοχή μας. Στο σπίτι μας έχουμε καθαρίσει τους γύρω χώρους και δεν έχουμε εύφλεκτα υλικά. Έχουμε λάστιχο ποτίσματος όσοι έχουμε κήπο. Αν δούμε φωτιά ενημερώνουμε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Και βεβαίως αυτό που θα ήθελα να διαβεβαιώσω εκ μέρους της περιφέρειας, είναι ότι όλοι οι άνθρωποι της πολιτικής προστασίας θα κάνουμε το καθήκον μας. Θέλουμε όμως τη βοήθεια και τη συμμετοχή των συμπολιτών μας, γιατί ξέρετε ότι τα σχέδια χρειάζονται τους ανθρώπους για να είναι αποτελεσματικά».

Όλη η επικαιρότητα