Ηλεία

Η Κάμενα γιορτάζει τα 200 χρόνια Λευτεριάς

Στις εκβολές του Λευκυανία (Κλεφτόρεμα ή Καμενέικο ρέμα) με τον Αλφειό ποταμό υπήρχε οικισμός επί Τουρκοκρατίας που τα ερείπια του σώζονται μέχρι σήμερα.

Αυτός ο οικισμός σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφτασαν στους σημερινούς κατοίκους από στόμα σε στόμα καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τουρκαλβανούς του Λάλα με φωτιά και οι κάτοικοί του φονεύθηκαν ή έγιναν σκλάβοι στα βάθη της Τουρκιάς.

Αιτία: Ο Δεσπότης της περιοχής που σε συγκέντρωση των Χριστιανών τους ομίλησε και για τον ξεσηκωμό του γένους που πλησιάζει. Ο Δεσπότης αποκεφαλίστηκε και οι κάτοικοι είχαν την παραπάνω τύχη. Η περιοχή από τότε και μέχρι σήμερα λέγεται «Παλιοκάμενα».

Οι γεωργοί μέχρι και στις μέρες μας λένε ότι αργεί να βρέξει:

-Πώς να βρέξει; Εδώ κρεμάσανε Δεσπότη.

– Ο σημερινός οικισμός ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά του παλαιού δημιουργήθηκε από λιγοστούς βοσκούς, περίπου το 1840-1850 που κατέβηκαν στα εύφορα κτήματα με τα άφθονα νερά από τη γειτονική Νεμούτα.

Με την πάροδο του χρόνου ο οικισμός παίρνει τη σημερινή του μορφή και οι κάτοικοί του συμμετέχουν σ’ όλους τους αγώνες του ΄Εθνους. Η κοινότητα της Κάμενος από το έτος 1999 ενσωματώνεται στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας απέχοντας 10 χιλιόμετρα από την έδρα του στα Ανατολικά της.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και αρκετοί νέοι συμμετέχοντας – με τον δικό τους τρόπο και τις δυνατότητες που είχαν – στον εορτασμό για την Εθνική Παλιγγενεσία και τα 200 χρόνια της Λευτεριάς από τον Τούρκικο ζυγό στόλισαν το χωριό τους.

Όλη η επικαιρότητα