Ηλεία

Πηγάδι Τραγανού: Η «Μήδεια» κατέστρεψε 45 τόνους λεμόνια!

Νίκος Σχίζας: «Το 100% της παραγωγής «έβρασε» από τον παγετό»

Ένας από τους πιο παλιούς «λεμονάδες» του Κάμπου, ίσως ο παλαιότερος, βρίσκεται στον οικισμό Πηγάδι Τραγανού και περισσότερο από μισό αιώνα τώρα καλλιεργεί πρώιμη ποικιλία η οποία όμως φέτος «έβρασε» λόγω “Μήδειας“, σε ποσοστό που αγγίζει το 100%!

Είναι  ο παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Σχίζας Νικόλαος, από το Τραγανό που βρίσκεται σε απόγνωση. Καλλιεργεί  περίπου 380 λεμονιές που η κάθε μία τις καλές εποχές αποδίδει μέσο όρο 170 κιλά. Ο κ. Σχίζας περίμενε πως αυτή τη χρονιά θα ήταν μια καλή παραγωγή, αφού πέρυσι λόγω υψηλών θερμοκρασιών υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, αλλά ο παγετός της 15ης Φεβρουαρίου, διέψευσε τις προσδοκίες του.

“Ολοκληρωτική καταστροφή”  αυτή είναι η φράση του παλαιότερου λεμονά στον Κάμπο που αντικρύζει τα «βρασμένα» λεμόνια  και πράγματι  αυτό που είδαμε στο περιβόλι του στο Πηγάδι (Κόκλα) Δήμου Πηνειού είναι  εικόνα που ραγίζει την καρδιά.

«Από το 1967 καλλιεργώ εσπεριδοειδή εδώ στο Πηγάδι στο Τραγανό και τα δένδρα μου είναι ηλικίας 40 και 50 ετών. Στις καλές καλλιεργητικές περιόδους αποδίδουν περίπου 75 τόνους το χρόνο», τονίζει ο μεγαλοπαραγωγός κ. Νίκος Σχίζας και συνεχίζει: «Τα δέντρα υπέστησαν καταστροφή από τον παγετό που έγινε στις 15 Φλεβάρη ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε το φυσικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ» με τον ολικό παγετό.

Από τον παγετό καταστράφηκε ολοσχερώς ο καρπός των δέντρων λεμονιάς, ενώ υπέστησαν βλάβες τα δέντρα, από τις οποίες είναι άγνωστο εάν θα καταφέρουν τα δέντρα να επανέλθουν από την καταστροφή, ενώ σε θετική περίπτωση η παραγωγή καρπού θα επανέλθει μετά την διετία.

Ως αγρότης, καλλιεργώ κατεξοχήν εσπεριδοειδή, ενώ σημαντικό έσοδο προσφέρει η καλλιέργεια λεμονιάς.

Ο καρπός που καταστράφηκε είναι περί του 45 τόνους, με την ζημιά να ανέρχεται στο 100% της παραγωγής. 45 δένδρα που βρίσκονται σε άλλο αγροτεμάχιο θα τα κόψω γιατί «κάηκαν» από τον παγετό. Δεν έχω πάθει ποτέ άλλοτε τέτοια καταστροφή, σε τέτοιο μέγεθος». Τώρα τον λόγο τον έχει ο ΕΛΓΑ.

Όλη η επικαιρότητα