Ηλεία

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» για το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου

Οι Άγιες αυτές ημέρες που διανύουμε, δεν έφεραν κλίμα συμφιλίωσης και συναίνεσης στις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Πύργου, αφού με χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι κοι Κωνσταντίνος Νικολούτσος της παράταξης «Μαζί Μπροστά», Στάθης Καννής της παράταξης «Μπορούμε» και Χάρης Μιχαλακόπουλος της παράταξης «Αναγένεσις» τονίζουν ότι ο δήμαρχος Πύργου κος Τάκης Αντωνακόπουλος συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη.

Στην τοποθέτηση αυτή των τριών δημοτικών συμβούλων, απάντησε τόσο ο δήμαρχος Πύργου όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κος Νώντας Κυριαζής και μάλιστα με αρκετά αιχμηρό τρόπο.

Η ανακοίνωση των τριών και οι απαντήσεις

Όλα ξεκίνησαν με την τοποθέτηση των τριών δημοτικών συμβούλων που ανέφεραν χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάζει «στο σκοτάδι»

Ο Δήμαρχος Πύργου επιδεικνύοντας βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα των συμπολιτών μας να έχουν πρόσβαση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη. Την ώρα που η πανδημία έχει αποκλείσει κάθε δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου στον φυσικό χώρο των συνεδριάσεων και λαμβάνοντας υπόψη τις υπερεξουσίες που έχει αποκτήσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η υπεράσπιση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου συνιστά την ελάχιστη συμβολή στην άσκηση του δημοκρατικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ενημέρωσης. Υπενθυμίζουμε ότι περίπου τα 3/5 των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του έτους 2021 έγιναν σε κατεπείγουσες συνεδριάσεις, όπου οι προσκλήσεις αποστέλλονταν στα μέλη λιγότερο από μία ώρα πριν τη συνεδρίαση. Η δημοτική αρχή εκμεταλλευόμενη το έλλειμμα δημοσιότητας που επέφεραν οι δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες έχει επιδοθεί σε ένα όργιο απευθείας αναθέσεων, παράνομων κατατμήσεων και αναθέσεων χωρίς την προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών. Όλα αυτά και άλλα πολλά θέλει να κρύψει από τους συνδημότες μας ο Δήμαρχος, επιμένοντας στην απόφασή του για κλειστές συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Η δήθεν επίκληση των προσωπικών δεδομένων των δημοτικών συμβούλων που συμμετέχουν σε αυτές φαντάζει απολύτως παρελκυστική, αφού οι ίδιοι οι συμμετέχοντες (που είναι και τα υποκείμενα των δεδομένων) μπορούν να δώσουν τη ρητή συγκατάθεσή τους στη δημόσια μετάδοση.
Είναι, επομένως, απολύτως επιβεβλημένη η απόφαση των παρατάξεών μας να απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη σταθερή αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου Πύργου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ως κορυφαία τοπική έκφραση των δημοκρατικών θεσμών, δεν μπορεί να λειτουργεί «στο σκοτάδι».

Πύργος, 28 Απριλίου 2021
Για τις δημοτικές παρατάξεις

ΜΑΖΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ
ΑΝΑΓΕΝΕΣΙΣ ΧΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος

Προέχει η μικροπολιτική της υπεύθυνης συμπεριφοράς

Στην απάντηση του ο δήμαρχος Πύργου κος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η μικροπολιτική προέχει της υπεύθυνης συμπεριφοράς.

Αναλυτικά τόνισε:

«Όλοι ενθυμούνται ότι η απ’ ευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου άρχισε επί των ημερών της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ του Δημοτικού Συμβουλίου για πολλές δεκαετίες. Για θυμηθείτε ποιοι ήταν Δήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων της δεκαετίας του 2000 και του 2010 και ποιοι το 2019. Αυτοί που σήμερα ομιλούν για ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ. Και σε αυτό το θέμα ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και ΨΕΥΔΟΣ.
– Επειδή λοιπόν τους έχει ξεπεράσει η εποχή, η τεχνολογία, η τεχνογνωσία και το νέο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις χρήσεις τους.
-Επειδή δεν επιμορφώνονται.
-Επειδή δεν αλλάζουν και παραμένουν παλαιοκομματικοί, μικροπολιτικοί, υποκριτές καθώς και οριστικά μέρος του θλιβερού παρελθόντος.
Ας διαβάσουν τι σημαίνει GDPR, τι σημαίνει DPO δηλαδή διαδικασία διαχείρισης προσωπικών δεδομένων και Υπεύθυνος Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων.
Ας ρωτήσουν στη γραμματεία οποιουδήποτε Περιφερειακού Συμβουλίου της χώρας γιατί δεν μεταδίδουν απ’ ευθείας (live streaming) τις συνεδριάσεις.
Ας ρωτήσουν κάποια γραμματεία της συντριπτικής πλειοψηφίας σε Δήμους της χώρας γιατί δεν μεταδίδουν ‘‘ζωντανά’’ τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Οι συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης λαμβάνουν εικόνα από ιδιωτικούς προσωπικούς χώρους, εμπίπτουν στις αυστηρές εγκρίσεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις, έγκρισης μελέτης και ορισμό υπευθύνου.
Μήπως τελικά κάποιοι εποίησαν την ανάγκη φιλοτιμίας και υποκριτικά φερόμενοι απέφυγαν τη συμμετοχή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου;
Αγνόησαν το σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης για τη στέγαση των βρεφονηπιακών σταθμών της πόλης. Έτσι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των πολιτών; Δυστυχώς γι’ αυτούς και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί. Είναι γνωστή πλέον η μόνιμη υπονομευτική συμπεριφορά τους. Όμως ‘‘λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του’’.
Θα τελειώσει η καραντίνα και τότε σε απ’ ευθείας μεταδόσεις οι κατήγοροι θα ακούσουν τις βαριές κατηγορίες της ελληνικής δικαιοσύνης που τους αφορούν. Μαζί βέβαια θα τις ακούσουν και οι πολίτες του Δήμου. Ενώ η σιωπή είναι χρυσός σε τέτοιες περιπτώσεις η ελαφρότητα της πολιτικής τους σκέψης τους φέρνει στην επιφάνεια λόγω της εύκολης άνωσης που έχει το μικρό ειδικό πολιτικό βάρος τους».

Νώντας Κυριαζής: «Φρενάρουν τη λειτουργία του Δήμου – Υποκριτική η στάση μελών της αντιπολίτευσης»

Ακολούθησε και η απάντηση του κου Νώντα Κυριαζή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Από την έναρξη της δημοτικής περιόδου η νέα δημοτική αρχή Πύργου με δική της πρωτοβουλία εξασφάλισε τη ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα μέλη της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει την έκπληξή τους που η συνεδρίαση μεταδίδονταν στο διαδίκτυο.
Έχουμε βαθιά πίστη στη Δημοκρατία και πρώτοι εμείς δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν στο διαδίκτυο τις συνεδριάσεις του ανώτατου οργάνου του Δήμου. Γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Γιατί θέλουμε να προβάλλεται το έργο μας και οι θέσεις μας. Γιατί πιστεύουμε στη λαϊκή συμμετοχή στα κοινά και στην ενημέρωση των πολιτών. Γιατί πράγματι έχουμε την πεποίθηση ότι η άμεση ενημέρωση των πολιτών για τις δράσεις και τη λειτουργία του Δήμου συμβάλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των σκοπών και της αποστολής του.
Οι ζωντανές απευθείας μεταδόσεις διεκόπησαν απότομα εκ μόνου του λόγου της απαγόρευσης των ‘‘δια ζώσης’’ συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων όταν θεσπίστηκαν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ζωντανή μετάδοση των με τηλεδιάσκεψη συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (που δεν διαφωνούμε να γίνεται) είναι ανέφικτη. Η κυβερνητική πλατφόρμα απενεργοποίησε τη δυνατότητα από την εφαρμογή «ΖΟΟΜ» με την οποία συνεργάζεται και βέβαια υπάρχουν περιοριστικοί όροι και προϋποθέσεις εκ μέρους της εταιρίας ΕΔΥΤΕ Α.Ε. που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη κυβερνητική πλατφόρμα. Επί πλέον απαιτείται συμμόρφωσης στους όρους της GDPR (Γενικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων). Επίσης δεν υπάρχει στο Δήμο εξειδικευμένος υπάλληλος για την τεχνική υποστήριξη, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη ροή της τηλεδιάσκεψης και η ποιότητα της αναμετάδοσης.
Πολιτικός Στρουθοκαμηλισμός.
Οι παρατάξεις που απείχαν και εξέδοσαν την ανακοίνωση στο διαδίκτυο προκειμένου να δικαιολογήσουν τη μη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στρουθοκαμηλίζουν. Κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Δεν θέλουν να ληφθούν αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο. Γι’ αυτό απείχαν, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνεδρίαση. Δεν ήθελαν να προχωρήσει η διαδικασία για τη μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση των Παιδικών Σταθμών. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα λειτουργήσουν. Θέλουν να στρέψουν τους γονείς των παιδιών εναντίον της Δημοτικής Αρχής και δεν τους ενδιαφέρει αν τα παιδιά των συμπολιτών μας κινδυνεύουν να μην έχουν σχολείο.
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου γνωρίζουν καλά και έχουν ενημερωθεί ότι τον περασμένο χρόνο ξεκίνησε από τον Δήμαρχο η νόμιμη διαδικασία για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη με παράλληλη τήρηση όλων των προϋποθέσεων που όμως δεν τελεσφόρησε ακόμα λόγω της γραφειοκρατικής αγκύλωσης. Γνωρίζουν επίσης ότι κανένα Περιφερειακό Συμβούλιο και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων δεν μεταδίδουν ζωντανά τις συνεδριάσεις τους με τηλεδιάσκεψη.
Υποκριτική και προσχηματική, παρελκυστική και ενάντια στο συμφέρον του Δήμου είναι η στάση όσων από την αντιπολίτευση επέλεξαν την αποχή. Προσπαθούν με τη ματαίωση των συνεδριάσεων να βάλουν τροχοπέδη στην αποτελεσματική δράση της Δημοτικής Αρχής, γιατί η εξουσία είναι αυτοσκοπός τους. Οι λαϊκιστικές κορώνες περί δήθεν δημοκρατικής ευαισθησίας τους δεν πείθουν κανέναν. Ούτε με τον τρόπο αυτόν θα επιτύχουν τους στόχους τους. Οι δημότες έχουν αντίληψη και μπορούν να καταλάβουν ποιοι αδιαφορούν για τα προβλήματα του Δήμου και των δημοτών και ποιοι πασχίζουν να τα λύσουν.
Η Δημοκρατία, η λαϊκή εντολή και η υπεύθυνη πολιτική στάση απαιτεί συμμετοχή και όχι αποχή».

Όλη η επικαιρότητα