Αχαϊα Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΠΔΕ εξασφάλισε χρηματοδότηση 1.770.141,53 ευρώ για την προώθηση των οίνων της Αχαΐας και της Ηλείας σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Συμμετέχουν έξι οινοποιητικές επιχειρήσεις από την Ηλεία -Τι λένε οινοποιοί του νομού για την πρωτοβουλία αυτή

Την έγκριση ποσού 1.770.141,53 ευρώ εξασφάλισε η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στις αγορές της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Οι συγκεκριμένες αγορές αποτελούν στοίχημα για το ελληνικό κρασί ποιότητας, καθώς σημειώνουν ραγδαία αύξηση κατανάλωσης οίνου και συνεχώς αυξανόμενη προτίμηση σε προϊόντα από μη παραδοσιακές αγορές. Τα ελληνικά κρασιά έχουν αρχίσει να διεισδύουν στις αγορές αυτές με ιδιαίτερη επιτυχία.

Στην προσπάθεια της Περιφέρειας, που αποδεικνύει ότι είναι συνεπής στη δέσμευσή της για υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής ευθύνης της, πολύτιμοι αρωγοί υπήρξαν τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας, με τα οποία συνυπογράφηκε Συμφωνητικό Συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών».

Μέσα από το πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων, όπως συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, διοργάνωση σεμιναρίων και master classes, ψηφιακή προώθηση και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Η χρηματοδότηση αγγίζει το 100%, ενώ δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Φεβρουάριο 2021 έως και τον Αύγουστο 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής, με τη συμμετοχή 21 οινοποιείων.

“Θεωρώ πάντως ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την προώθηση των κρασιών  είναι εξαιρετική γιατί η οινοποιία έχει πληγεί πάρα πολύ από το lockdown λόγω του ότι έχει άμεση σχέση με την εστίαση. Θεωρώ ότι οποιεσδήποτε ενέργειες έχουν ως στόχο στο να κάνει αναγνωρίσιμο τον  οίνο της περιοχής  είναι πάρα πολύ θετικές. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι θα το δουν θετικά και θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό για το οποίο ακόμα δεν γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες “, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ  Βασίλης Κανελλακόπουλος από το Κτήμα “Μερκούρη” 

Από την Π.Ε. Ηλείας οι έξι εταιρείες που συμμετέχουν είναι: το  Κτήμα Σταυρόπουλου Ο.Ε. ,  Κτήμα Μπριντζίκη Α.Ε. , Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. ,     Υιοί Ι. Χριστόπουλοι Ο.Ε. ,   Κτήμα Ολυμπία Γη Foods Ο.Ε. και το .      Κτήμα MikroBio

“Αν όντως ολοκληρωθεί μία τέτοια προσπάθεια θα είναι πολύ σημαντικό γιατί το κρασί της Ολυμπίας θα γίνει αναγνωρίσιμο στην προωθούμενη περιοχή. Βέβαια εμείς στο Κτήμα Μπριτζίκη μπορούμε να καταθέσουμε  προτάσεις για να βοηθήσουμε και να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εικόνα μας προς τα έξω,  λόγω της εμπειρίας μας, αφού  έχουμε υλοποίηση στο εξωτερικό  πολλά προγράμματα προώθησης τοπικού οίνου της Ηλείας. Ούτως ή άλλως η παγκόσμια οινική αγορά ενδιαφέρεται για τα τοπικά προϊόντα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και στην προκειμένη περίπτωση τις ελληνικές ποικιλίες που πρέπει να παρουσιάσουμε για να διαφοροποιηθούμε”, επεσήμανε η κ.  Διονυσία Μπριτζίκη από το Κτήμα “Μπριτζίκη”

Από την Π.Ε. Αχαΐας είναι οι  Αφοί Κανακάρη ΟΕ, Π. Δημητρόπουλος (Sant’or),  Καβίνο Α.Ε. , Τετράμυθος Ε.Π.Ε. ,  Κιντώνης Γ. Ο.Ε. ,      Μέγα Σπήλαιο Οινοποιητική Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. ,  Παρπαρούσης Αθανάσιος & ΣΙΑ Ο.Ε.,  Οινοποιΐα Κοτρότσος Ι.Κ.Ε.,  Αχαϊα Clauss Α.Ε.,  Παπανικολάου Ελένη / Λαρίσος ,  Λιγδόπουλος Φίλιππος / Edanos Wines ,  Ε.Α.Σ. Πάτρας ,  Οινοποιΐα Ερύμανθου Α.Ε. ,  Οινοφόρος Α.Ε. και η  Κληρονόμοι Κων. Κατσικώστα Ο.Ε.

«Η συνεχής προσπάθειά μας για την ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας αρχίζει να δρέπει καρπούς. Ιδιαίτερα στην δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, η οποία έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε ανάγκη αναζήτησης νέων αγορών, κάθε υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας προϊόντων οφείλει να μας βρει αρωγούς και συμπαραστάτες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης                                                                                                     

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη ελληνική Περιφέρεια στην οποία εγκρίνεται αντίστοιχο πρόγραμμα, ενώ τα επόμενα βήματά της περιλαμβάνουν ανάπτυξη παρόμοιων προτάσεων και για άλλα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Όλη η επικαιρότητα