Αρθρογραφία

Η Τεσσερακονταετία της Αρχιερατείας του ηγέτη της τοπικής εκκλησίας Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανού

Του Γιάννη Ζαφειρόπουλου*

Το 2021 είναι αναμφισβήτητα Έτος Σταθμός στην ιστορική πορεία του λαού, του έθνους και της χώρας μας. Γιατί τα 200 χρόνια από την επίσημη κήρυξη της Επανάστασης του «Γένους των Γραικών» εναντίον της Οθωμανικής σκλαβιάς αποτελούν λαμπρό τμήμα της, πολλών χιλιετιών, Ιστορίας των Ελλήνων. Ιστορία που ταυτίζεται σε σημαντικό βαθμό και με τη Γη των Ολυμπιακών Αγώνων την οποία οι σύγχρονοι Ηλείοι και Ολύμπιοι κατοικούμε και διαφυλάττουμε!

Όμως το 2021 έχει – κατά τη γνώμη μας – και μια ειδικότερη ιστορική σημασία για την Ηλεία και για την Τοπική Εκκλησία, την Ιερή Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση Σαράντα Ετών (1981 – 2021) από την εκλογή του ως Μητροπολίτη Ηλείας του Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη ΓΕΡΜΑΝΟΥ Παρασκευόπουλου και την προαγωγή και χειροτονία του ως Επισκόπου και την Ενθρόνισή του [Σεπτέμβριος / Οκτώβριος 1981] στην ηγεσία της Τοπικής μας Εκκλησίας σε διαδοχή του «συμπατριώτη, συνταξιότη και συμμοναστή στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού του αείμνηστου Μητροπολίτη Ηλείας ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Βασιλοπούλου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας Γέροντας Ηλείας κ. κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ ποιμαίνει επί Σαράντα Έτη Θεοφιλέστατα την Ι.Μ. Ηλείας, έχοντας τη πλέον μακρά Αρχιερατεία από όλους τους προκατόχους του, ενώ επί διάστημα τουλάχιστον είκοσι ετών κήρυξε το Θείο Λόγο ως Ιεροκήρυκας και διεύθυνε διοικητικά τη Μητρόπολη ως Πρωτοσύγκελος Αυτής επί Αρχιερατείας των αειμνήστων Μητροπολιτών Γερμανού Γκούμα και Αθανασίου Βασιλοπούλου, ενώ το διάστημα 1979 – 1981 διετέλεσε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Προηγουμένως επί διετία [1974 – 1975] μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία σε θέματα Ποιμενικής Θεολογίας, εγγραφείς ταυτόχρονα [Μάριος 1974] στον Α΄ Κατάλογο των προς αρχιερατείαν υποψηφίων [Εφημ. «Το ΒΗΜΑ» 15.3.1974].

Η επί εξήντα έτη πνευματική και βιολογική – σωματική ανάλωσή του υπέρ του συνόλου του πληρώματος της Ηλειακής Εκκλησίας και όχι μόνο, καθιστά στον Πολιό Ποιμενάρχη μας Άριστο Υπόδειγμα, Υπηρέτη και Λειτουργού του Χριστιανισμού και της Ορθόδοξης Παράδοσης του Ελληνισμού. Αυτή η αξιολογική κρίση και διαπίστωση συμπληρώνεται με το μοναδικής αξίας πνευματικό – συγγραφικό και κοινωνικό έργο του Δεσπότη μας ανά την Ηλεία, Έργο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πνευματικής Αρωγής προς τους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας και κάθε Άνθρωπο που έχει ανάγκη συνδρομής και πνευματικής ενίσχυσης ασχέτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος.

Ταυτόχρονα και παράλληλα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι δημιουργός και σημαντικού πνευματικού – θεολογικού έργου με ιδιαίτερη επιστημονική συμβολή στον τομέα του Κανονικού Δικαίου, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και της Εκκλησιολογίας.

Είναι προφανές ότι ο Κλήρος και ο Λαός της Ηλείας και οι Ηλείοι της Διασποράς πρέπει με την πρωταγωνιστική παρουσία και φροντίδα όλων των θεσμικών και κοινωνικών συλλογικών φορέων και των Μέσων Ενημέρωσης να τιμήσουμε με ειδικές εκδηλώσεις – κατά τον Οκτώβριο 2021  – την ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑΕΤΙΑ) ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ: 1981 – 2021 του Ποιμαντικού, του Πνευματικού, του Κοινωνικού, του Επιστημονικού κλπ. Έργου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη συγκρότηση μιας Τιμητικής Επιτροπής με την πρωτοβουλία και ευθύνη της Τοπικής Εκκλησίας, των Δημάρχων των Δήμων της Ηλείας [της Περιφέρειας της Ι.Μ. Ηλείας] καθώς και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και όλων των θεσμικών – κοινωνικών συλλογικών φορέων για την παρουσίαση, οργάνωση και υλοποίηση των σχετικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή βέβαια και των πιστών και όλων των ενεργών – κοινωνικών δυνάμεων των Ενοριών της Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιότατος Ηλείας κ.κ. Γερμανός με τη συνετή και δημιουργική ποιμεντορία του σέμνυνε την Τοπική Εκκλησία, την Εκκλησία της Ελλάδος την Μητέρα Εκκλησία και την Ορθοδοξία και του οφείλουμε Τιμή, Σεβασμό και Αναγνώριση! Εις Έτη Πολλά, Σεβασμιότατε!

 

*πρ. Υφυπουργού Εξωτερικών

Όλη η επικαιρότητα