Εκπαίδευση Ηλεία

Η τηλεκπαίδευση εξακολουθεί να πληγώνει – Θύματα μαθητές σε πολλές περιοχές της Ηλείας

Εικόνες όπως η πρόσφατη του μαθητή στην Αμαλιάδα να προσπαθεί να συνδεθεί με το Webex για να κάνει μάθημα τηλεκπαίδευσης αλλά και των μαθητών στην Πεύκη, πριν λίγο καιρό, εξακολουθούν… να πληγώνουν και –παράλληλα- να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα καταρρίπτοντας τον «μύθο» των ίσων ευκαιριών για γνώση και εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές…

Αν και το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μαθητές, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία, συμμετέχουν στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης έχουν βελτιωθεί, χάρις στην προσφορά και προμήθεια ενός αριθμού συσκευών και καρτοσυνδέσεων στο ίντερνετ, υπάρχουν ακόμα προβλήματα και ελλείψεις εξοπλισμού σε πολλές περιοχές της Ηλείας…

Η στήριξη των Δήμων και οι προσφορές συλλόγων, φορέων και ιδιωτών είναι σημαντική (χωρίς να έχουν αρμοδιότητα), πλην όμως δεν μπορεί να καλύψει όλα τα κενά και τις αδυναμίες της Πολιτείας -και του υπουργείου Παιδείας- προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τη μη ολοκληρωμένη υλοποίηση ενός προγράμματος  που εφαρμόζεται από την προηγούμενη Άνοιξη και το πρώτο λόκντάουν λόγω της πανδημίας…

Η εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» συνομίλησε με εκπρόσωπους της Εκπαίδευσης (Δ/ντες Α`θμιας και Β`θμιας) και τους αντιδημάρχους Παιδείας των δήμων του νομού, οι δηλώσεις των οποίων αποκαλύπτουν τις ελλείψεις. Ελλείψεις που είναι μεγαλύτερες για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (καθώς υπερτερούν και αριθμητικά σε σχέση με τη Δευτεροβάθμια) και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την απουσία συνδέσεων ίντερνετ κυρίως σε ορεινές περιοχές…

Νίκος Κλάδης: «Οι ανάγκες στην πρωτοβάθμια είναι για 1.400 tablet»

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Νίκος Κλάδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.400 ανάγκες σε laptop σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της Ηλείας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κλάδης τόνισε πως «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου ανάγκες για 1.400 tablet σε όλη την Ηλεία, σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ανά δήμο αυτές οι ανάγκες είναι ως εξής:

80 στην Ανδραβίδα – Κυλλήνη,

20 στην Ανδρίτσαινα-Κρέστενα,

25 στην Αρχαία Ολυμπία,

30 στη Ζάχαρω,

600 στην Ήλιδα,

40 στον δήμο Πηνειού,

580 στον δήμο Πύργου.

Στον Πύργο ήδη έχουν δώσει κάποια tablet και έχουν καλυφθεί κάποιες ανάγκες. Επίσης γίνονται κινήσεις μεμονωμένα από φορείς για να προσφέρουν tablet στους μαθητές, όπως έγινε πρόσφατα στη Ζαχάρω, ενώ και ο δήμος Ήλιδας ετοιμάζεται να κάνει μία προσφορά σε εξοπλισμό στους μαθητές».

Γιώργος Φωτεινόπουλος: «Περίπου 80 οι ανάγκες για tablet στη Δευτεροβάθμια»

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος τόνισε ότι «Υπάρχουν περίπου 80 ανάγκες για tablet στα γυμνάσια και στα λύκεια όλης της Ηλείας, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό από τις ανάγκες που υπήρχαν στην αρχή, έχει καλυφθεί και από τους δήμους, αλλά και με κάποιες άλλες δωρεές που έχουν κάνει φορείς».

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Γιάννης Παπαδημητρίου (Αντιδήμαρχος): «Ίδιες ευκαιρίες στη γνώση για όλους τους μαθητές»

«Η κρίση της πανδημίας πέρα από τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες που επέφερε στην οικονομία  επέφερε και τεράστιες αλλαγές στο τρόπο εκπαίδευσης του συνόλου της μαθητικής κοινότητας της χώρας μας . Οι μαθητές πλέον όλων των βαθμίδων καλούνται να παρακολουθούν τα μαθήματά τους όσο διαρκεί το lockdown εξ αποστάσεως με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης και την χρήση   laptop, tablet, σύγχρονους  ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά.

Όπως σε ολόκληρη την επικράτεια έτσι και στον Δήμο Πύργου οι ελλείψεις αυτών των μέσων για να παρακολουθούν οι μαθητές απρόσκοπτα τα μαθήματά τους  τόσο στη Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι τεράστιες αφού περίπου 500 μαθητές του Δημοτικού και 100 μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν διαθέτουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών τον κατάλληλο εξοπλισμό. Συνέπεια αυτής της έλλειψης είναι να αδυνατούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους ή να τα παρακολουθούν  κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσω κινητού τηλεφώνου.

Εμείς σαν Δήμος άμεσα και με ταχύτατες διαδικασίες προμηθευτήκαμε και παραδώσαμε 217 tablet, 117 στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Ηλείας και 100 στην Δευτεροβάθμια. Έτσι καλύψαμε σε ποσοστό 100% τις ανάγκες όλων των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ σε ποσοστό πάνω από 50% καλύψαμε τις ανάγκες των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας.

Να τονίσω ότι είμαστε ο πρώτος Δήμος που έπραξε κάτι τέτοιο και μας ακολούθησαν και άλλοι Δήμοι της χώρας. Δείξαμε με αυτή μας την ενέργεια ότι διαθέτουμε γρήγορα αντανακλαστικά και βρισκόμαστε με πράξεις κοντά στο πλευρό των δημοτών.

Θα πρέπει και το κεντρικό κράτος να δείξει ανάλογα αντανακλαστικά και να προχωρήσει άμεσα  στον εφοδιασμό του απαραίτητου εξοπλισμού σε όλους τους μαθητές της χώρας. Η μάθηση είναι πρωταρχικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των μαθητών και όλοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη γνώση».

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

Δυσκολίες σε οικογένειες που διαθέτουν πάνω από δύο παιδιά

Αν και σε πολλές οικογένειες, που διαθέτουν από δύο παιδιά και άνω, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες σχετικά με την προμήθεια τάμπλετ και υπολογιστών, στις κοινότητες του δήμου Ήλιδας, δεν παρατηρούνται άλλα προβλήματα.

Οι περισσότεροι μαθητές, προσπαθούν να κάνουν τηλεκπαίδευση με τον εξοπλισμό που διαθέτουν, ακόμη και μέσω κινητών τηλεφώνων, ώστε να συμμετέχουν καθημερινά στα μαθήματα, αν και συχνά είτε δεν μπορούν με ευκολία στο webex ή κάποιες στιγμές «βγαίνουν» εκτός.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Ρόη Αντωνοπούλου (Αντιδήμαρχος): «Προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες προμήθειας εξοπλισμού»

«Υπάρχουν πράγματι προβλήματα στην τηλεκπαίδευση στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, που έχουν να κάνουν αφενός με την έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές, αφετέρου με τις δυσκολίες πρόσβασης στο διαδίκτυο. Αυτά τα προβλήματα, βέβαια, έπρεπε να έχουν επιλυθεί από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, κάτι που όπως διαπιστώνουμε, δεν έχει γίνει, τουλάχιστο σε βαθμό που να εξαλείφει το πρόβλημα. Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα, και συναισθανόμενοι ότι υπάρχουν μαθητές σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές που συναντούν μεγαλύτερες δυσκολίες, αναζητήσαμε λύσεις.

Μαζί με τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών Α`θμιας και Β`θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, κ.κ. Βασίλη Αρβανίτη και Γιάννη Αλεξανδρόπουλο αντίστοιχα, ήρθαμε σε επικοινωνία τόσο με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων όσο και με τους διευθυντές Α`θμιας και Β`θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Έγινε αρχικά καταγραφή των προβλημάτων και διαπιστώσαμε ότι κάποιοι μαθητές είχαν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά όχι πρόσβαση στο διαδίκτυο και το αντίστροφο. Καθώς είχε προαναγγελθεί κυβερνητική παρέμβαση για χορήγηση των μέσων αυτών, τηρήσαμε μια στάση αναμονής και όταν διαπιστώσαμε ότι ο εξοπλισμός που θα παράσχει η Κυβέρνηση καλύπτει ένα μόνο μέρος των μαθητών, προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες προμήθειας και προσφοράς δικών μας μέσων (τάμπλετ, κάρτες δεδομένων σύνδεσης στο διαδίκτυο κλπ), τα οποία σύντομα θα προσφερθούν στα παιδιά. Επίσης, στη διάθεση όσων μαθητών δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, εκτός από την προσφορά της κάρτας δεδομένων, εξετάζουμε τη δυνατότητα παραχώρησης χρήσης κάποιων Κοινοτικών γραφείων στα οποία υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο».

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Παιδιά εκτός τηλεκπαίδευσης

Δυστυχώς αρκετοί μαθητές, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αδυνατούν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση γιατί για οικονομικούς λόγους δεν διαθέτουν τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. «Ελλάν Πασσέ» που ανέδειξε το θέμα.

Χωρίς laptop

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού συλλόγου Νέα Ελπίδα Ελλήνων Ρομά κ. Κοράκης Ασημάκης, δήλωσε στην  εφημ. ΠΑΤΡΙΣ ότι «Δυστυχώς κανένα παιδί ρομά, για οικονομικούς φυσικά λόγους, δεν έχει λαπτοπ. Μόνο κινητό από τον πατέρα ή την μητέρα και με αυτό προσπαθούν κάθε μέρα να μπουν στο σύστημα για μάθημα. Φυσικά είναι δύσκολο και μερικές φορές ακατόρθωτο».

Πρόβλημα στη Ν. Μανωλάδα

Πρόβλημα υπάρχει και με μαθητές στο Δημοτικό Μανωλάδας. Ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Νέας Μανωλάδας Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε: «Στο δημοτικό σχολείο Νέας Μανωλάδας όπου φοιτούν 70 μαθητές αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα. Περίπου 11 μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για παιδιά αλλοδαπών που μένουν πολλά χρόνια στην περιοχή αλλά δεν έχουν την δυνατότητα αγοράς υπολογιστών. Διαθέσαμε ως σχολείο όσα είχαμε αλλά δεν έχουμε άλλα τάμπλετ για να τους δώσουμε, αν και κάνουμε προσπάθειες για να βρούμε και άλλα. Πρέπει να στηριχθούν αυτά τα παιδιά».

Μπόρσι: Λύθηκε το πρόβλημα

Στο Μπόρσι, στα ημιορεινά του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, λειτουργεί διθέσιο Δημοτικό σχολείο με περίπου 20 μαθητές. Επίσης στο χωριό σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Χρήστο Παναγόπουλο διαμένουν και 12 παιδιά που είναι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

«Στο Μπόρσι έχουμε διαδίκτυο  και όλοι οι μαθητές συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση» τονίζει ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος και συνεχίζει: «Τα παιδιά μας συμμετέχουν στην εκπαίδευση από το σπίτι τους χωρίς πρόβλημα. Για τρεις μέρες την περασμένη εβδομάδας τρεις μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου είχαν πρόβλημα σύνδεσης το οποίο λύθηκε αφού με πρωτοβουλία μου και χωρίς αντίρρηση τα παιδιά ήρθαν στο Περιφερειακό Ιατρείο όπου το σήμα ήταν εξαιρετικό και συνέχισαν τα μαθήματά τους»

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

Παναγιώτης Γριβάκης (Αντιδήμαρχος): «Έχουμε καλύψει αρκετές τις ανάγκες των μαθητών»

«Αυτή την περίοδο οι ανάγκες μας σε tablet στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία του δήμου είναι οι εξής:

Νηπιαγωγείο Κρεστένων 2, Νηπιαγωγείο Ανδρίτσαινας 2, Νηπιαγωγείο Μακρισίων 2, Νηπιαγωγείο Καλλικώμου 2, Νηπιαγωγείο Βρίνας 1 & Νηπιαγωγείο Καλλιθέας 1, Δημοτικό σχολείο Λεύκης 1, Δημοτικό σχολείο Πλατιάνας 1, Δημοτικό Σχολείο Ανδρίτσαινας 2, Δημοτικό σχολείο Φρίξας 1, Δημοτικό σχολείο Μακρισίων 3, Ειδικό σχολείο Κρεστένων 3, Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας 1 και Δημοτικό Σχολείο Κρεστένων 7. 
Οι ανάγκες καταγράφονται βάσει του αριθμού μαθητών του κάθε σχολείου. Εμείς κάνουμε μία προσπάθεια για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες μέσω του Υπουργείου Παιδείας και μέσω ΕΣΠΑ. Σε πρώτη φάση πιστεύω ότι θα υπάρξει μία αρκετά μεγάλη κάλυψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει κάλυψη στο 100%».

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Δήμητρα Σκαλτσά (Αντιδήμαρχος): «Σημαντικές ενισχύσεις ελαχιστοποιούν τα προβλήματα»

«Η κατάσταση φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί και μοναδικός βραχνάς παραμένει η πτώση του συστήματος ορισμένες φορές. Ιδιαίτερα σημαντική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάνεις την προσφορά του Υπουργείου Παιδείας που το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχύσει για ακόμα μία φορά με tablet τους μαθητές και να καλύψει τυχόν ελλείψεις. Παράλληλα από πλευράς δήμου θα γίνει χορήγηση στις σχολικές επιτροπές προκειμένου να αγοραστούν 60 tablet για τα σχολεία, 20 για μαθητές πρωτοβάθμιας και 40 σε μαθητές της δευτεροβάθμιας.

Καλύφθηκαν επίσης αρκετές ελλείψεις, αφού πρόσφατα προσφέρθηκαν tablet από τον Εμπορικό Σύλλογο Ζαχάρως.

Προβλήματα εντοπίζονται στο Γυμνάσιο και Λύκειο Φιγαλείας και κατόπιν συνεννοήσεως με το διευθυντή, τα παιδιά συνδέονται κανονικά αλλά αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλημα με το σύστημα. Στο δημοτικό της Φιγαλείας υπάρχουν τρία παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν καθώς βρίσκονται εκτός οικισμού. Τα νηπιαγωγεία και το δημοτικό της Ζαχάρως δεν έχουν πρόβλημα να μπουν στο webex, απλά οι πτώσεις είναι συχνές. Ακόμα και στην περιοχή του Κακόβατου παρατηρούνται ελάχιστα προβλήματα με το σύστημα».

Όλη η επικαιρότητα