Ηλεία

Η 18η Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση

Η κακοποίηση είναι γένους αρσενικού και αφορά κυρίως αγόρια 0-6 ετών 

 1412 παιδιά ζήτησαν βοήθεια από τον Ιανουάριο μέχρι  και τον Οκτώβριο του 2020 από το Χαμόγελο του Παιδιού –Στο στόχαστρο τα παιδιά και η αθωότητά τους

«Όταν λέμε παιδική σεξουαλική κακοποίηση εννοούμε την κακοποίηση κατά την οποία ένας ενήλικας ή μεγαλύτερος έφηβος χρησιμοποιεί ένα παιδί για σεξουαλική διέγερση. Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει παράκληση ή πίεση στο παιδί για να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες και στην άσεμνη έκθεσή του με σκοπό να ικανοποιήσει κάποιος τις δικές του σεξουαλικές επιθυμίες με το να εκφοβίσει ή να το προσεγγίσει φιλικά ή να το ωθήσει να συμμετέχει στην παραγωγή παιδικής πορνογραφίας, για τα οποία υπάρχει έλλειψη της συνειδητής κατανόησης της έννοιας και του περιεχομένου της πράξης από την πλευρά του παιδιού και έλλειψη της συναίνεσής του».  

«Όαση» για τα παιδιά το Χαμόγελο του Παιδιού 

Είναι η υπόθεση της διπλανής πόρτας που όταν κλείνει κανείς δεν ξέρει τί συμβαίνει μέσα. Είναι το παιδί που το αφήνουν οι γονείς του σε οικεία, γνωστά και πρόσωπα εμπιστοσύνης.. Τις περισσότερες φορές είναι και οι ίδιοι οι γονείς – ναι καλά διαβάσατε- οι γονείς τέρατα που κάνουν παιδιά και τα παραμελούν, τα εκθέτουν σε κινδύνους και πολλές φορές τα οδηγούν οι ίδιοι στη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην εφημ. Πατρίς Το Χαμόγελο του Παιδιού, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 συνολικά καταγγέλθηκαν 1131 υποθέσεις που αφορούσαν συνολικά 1412 παιδιά που δέχτηκαν κακοποίηση.  Από τις 1131 υποθέσεις οι 737 οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Πρώτα στην κακοποίηση είναι τα αγόρια με τα περισσότερα θύματα να είναι κάτω από 6 ετών.. Μωρά δηλαδή και νήπια, ψυχούλες απροστάτευτες και εκτεθειμένες σε κίνδυνο, ακόμη και από πρόσωπα που εμπιστεύονται, πονεμένα κορμάκια που ζητούν την αγκαλιά και το χάδι από το Χαμόγελο….

Στα σπίτια που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Χαμόγελου του Παιδιού αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται συνολικά 295 παιδιά από όλες τις ηλικίες.  Από αυτά τα 135 παιδιά εντάχθηκαν φέτος και αφορούν παιδιά εκτεθειμένα σε κίνδυνο που δεν είχαν οικογενειακή ασφάλεια από τα οποία τα 88 είναι ελληνόπουλα και τα 47 από άλλες χώρες. Παιδιά που βρήκαν αγάπη και φροντίδα στον Οργανισμό που το εξειδικευμένο προσωπικό και η πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών αποτελούν ελπίδα και ένα ζεστό σπιτικό για περισσότερα από 1.5 εκατομ.παιδιά εδώ και 25 χρόνια.

Δεν αρκεί η συγκίνηση, απαιτείται και δράση

Ο ακριβής αριθμός των κακοποιημένων παιδιών παραμένει άγνωστος σε όλες τις χώρες και σχεδόν κάθε μέρα ένα τέτοιο περιστατικό βγαίνει στο φως της δημοσιότητας.

Το θέμα της γενετήσιας κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και διογκώνεται από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό.

Αυτές λοιπόν οι τραγικές ιστορίες με πρωταγωνιστές μωρά, νήπια, παιδιά και εφήβους που όσο κι αν προκαλούν συγκίνηση, πόνο και θλίψη γι αυτά τα αθώα πλασματάκια, προκαλούν και άλλη τόση οργή και αηδία για τους δράστες που αποτελούν κι αυτοί μέρος της κοινωνίας μας, που ζουν ανάμεσά μας και είναι και αυτοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που πολλές φορές μας λένε και …καλημέρα..!

Αυτές λοιπόν οι ιστορίες για να αντιμετωπιστούν απαιτούν ενημέρωση, καταρτισμένο προσωπικό και σχέδιο δράσης από όλα τα κράτη, για να γιατρέψουν, να μειώσουν και να σταματήσουν τέτοιου είδους περιστατικά …

Στο θέμα της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην εφημ. Πατρίς ο Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για τις εξαφανίσεις παιδιών και των παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης κ. Στέφανος Αλεβίζος -Ψυχολόγος, τονίζοντας ότι «οι θύτες είναι άτομα του οικείου περιβάλλοντος και μπορεί να εκβιάζουν και να δωροδοκούν το παιδί που από την πλευρά του έχει άγνοια,  φόβο ή μπορεί και να μη θέλει να βλάψει το δράστη λόγω της σχέσης που έχει μαζί του και της αγάπης που ενδεχομένως τρέφει για το πρόσωπό του.».

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η οικογένεια να δυσκολεύεται να το αντιληφθεί αν και υπάρχουν συμπτώματα στη συμπεριφορά του τα οποία σχετίζονται με «Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού χωρίς αίτια όπως προβλήματα στον ύπνο, στο φαγητό, στη διάθεση, άρνηση να επισκεφθεί άτομα που μέχρι χθες επισκέπτονταν. Σε αρκετές περιπτώσεις η κακοποίηση μπορεί να συνοδεύεται και με δωροδοκία και το παιδί να έχει χρήματα και δώρα χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή που του τα προμήθευσε.. Επίσης το να δυσκολεύεται να καθίσει, να περπατήσει είναι συμπτώματα και μπορούν να εντοπιστούν από τρίτους. Σε πολλές περιπτώσεις το παιδί μπορεί να προσβληθεί από αφροδίσια νοσήματα ή και να ακολουθήσει μια εγκυμοσύνη .».

Η οικονομική και υγειονομική κρίση με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό μεγαλώνει και αυξάνει την παιδική κακοποίηση όπως μας εξηγεί ο κ. Αλεβίζος «Η απομόνωση και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός διογκώνει την κατάσταση λόγω αύξησης της χρήσης των social media όπου ο δράστης «αλιεύει» υποψήφια θύματα, με τους γονείς να είναι ήσυχοι που το παιδί τους βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τί ακριβώς κάνει στο διαδίκτυο».

Στο ερώτημα για την ελληνική νομοθεσία και την ασφάλεια που προσφέρει στα παιδιά ο κ. Αλεβίζος ανέφερε «Η νομοθεσία στη χώρα μας έχει προβλέψει σε πολλά επίπεδα για την υπεράσπιση και τη μη επαναθυματοποίηση του παιδιού όπως στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, ωστόσο

Σε…προηγμένες χώρες της Ευρώπης «1 στα 5» παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης  

Ασημίνα Μουρτεζά Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος: Πολλές, σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οι συνέπειες της Παιδικής Κακοποίησης
Για τις επιπτώσεις που έχει στο παιδί η σεξουαλική κακοποίηση μίλησε στην εφημ. Πατρίς η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος  κ. Ασημίνα Μουρτεζά τονίζοντας τα εξής «Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση, συνιστά τραυματικό γεγονός το οποίο επιφέρει σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες σωματικές, κοινωνικές, διανοητικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και άλλες συνέπειες στη ζωή του ανηλίκου που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την εξέλιξή του. Οι αιτιολογικοί παράγοντες του φαινομένου συνήθως εντοπίζονται σε κοινωνικό και ψυχοπαθολογικό επίπεδο.»
Όσο για το θύτη μας είπε «Μπορεί να είναι μέλος της οικογένειας, κάποιος γνωστός ή ακόμη και οικογενειακός φίλος ή ακόμη και κάποιος άγνωστος. Η ψυχοπαθητική προσωπικότητα του θύτη, η πρότερη σεξουαλική θυματοποίηση του ίδιου, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αδυναμία ελέγχου του θυμού και της παρορμητικότητάς του, μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την ακραία μορφή
επιθετικότητας.».
Η κ. Μουρτεζά αναφέρθηκε στους κοινωνικούς και οικογενειακούς παράγοντες, στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, στις δυσαρμονικές οικογενειακές σχέσεις, αλλά και πιθανά προβλήματα υγείας ή σχέσεων, στοιχεία που συνθέτουν ένα υπόβαθρο για τη διαμόρφωση αποκλίνουσας σεξουαλικής συμπεριφοράς. Όσο για τα παιδιά που είναι εξαρτώμενα πρόσθεσε «Λόγω της φυσικής τους αδυναμίας και της ευάλωτης θέσης τους, εξαρτώνται πλήρως από τους ενήλικες και κάθε μορφή βίας παραβιάζει το δικαίωμα της ευημερίας και της ανάπτυξής τους. Η προστασία τους απαιτεί την εμπλοκή όχι μόνο του κράτους, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, τόσο για την καταπολέμηση του φαινομένου, όσο και για την πρόληψή του. Η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στο θέμα της γενετήσιας κακοποίησης και εκμετάλλευσης, η σωστή ενημέρωση τόσο των ενηλίκων, όσο και των ανηλίκων, η εκπαίδευση των παιδιών σε τρόπους προστασίας του εαυτού τους και υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, η καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης και ασφαλών δεσμών με τους γονείς και τους ”σημαντικούς άλλους”, αποτελούν σημαντικούς προστατευτικούς παράγοντες ενάντια στην εμφάνιση και την εξάπλωση του φαινομένου.»  

    

«Σεξουλικός τουρισμός»
Παρά τις προσπάθειες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο αριθμός των ιστοσελίδων με παιδοπορνογραφικό υλικό αυξάνεται συνεχώς με τα παιδιά να παραμένουν στο στόχαστρο των εκμεταλλευτών και διεφθαρμένων παιδόφιλων χωρίς ουσιαστική προστασία και εκτεθειμένα στο διαδίκτυο και τον «σεξουαλικό τουρισμό», όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη που χιλιάδες παιδιά εκδίδονται ικανοποιώντας τις ορέξεις «συνταξιούχων» της Δύσης που αρέσκονται στην παιδοφιλία. Οι προσπάθειες από την ΕΕ για την καταπολέμηση της παιδοφιλίας συνεχίζονται με μέτρα και κανόνες και πρόσφατη νέα οδηγία τιμωρεί τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών καθώς και την παιδική πορνογραφία σε όλη την ΕΕ, εναρμονίζοντας περίπου 20 σχετικά εγκλήματα και θεσπίζοντας όρια για τις ανώτατες ποινές. Επίσης αποπειράται να πατάξει τον σεξουαλικό τουρισμό και την παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο.

Κάθε χρόνο από το 2007  

Η ενημερωτική εκστρατεία για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει σαν στόχους την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών, την ανάγκη πρόληψης, τη διευκόλυνση της ανοιχτής συζήτησης για την προστασία των παιδιών από τη γενετήσια εκμετάλλευση, την επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Λανθαρότε, ενός μοναδικού και νομικά δεσμευτικού εργαλείου, που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να ποινικοποιήσουν όλες τις μορφές της γενετήσιας κακοποίησης των παιδιών.

Εθνική Γραμμή SOS 1056  

Μην κλείνετε τα αυτιά και τα μάτια σε τέτοια περιστατικά. Επικοινωνήστε ανώνυμα στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 και ανώνυμα ενημερώστε για ένα παιδί που κινδυνεύει…διαφορετικά είμαστε συνένοχοι..

Όλη η επικαιρότητα