Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: “Γίνεται πόλεμος εδώ” – Δραματικές στιγμές μέσα από τον θάλαμο κορονοϊού των νεφροπαθών στο Ιπποκράτειο [Βίντεο]

Βίντεο ντοκουμέντο φέρνει στο φως το Mega, μέσα από τον θάλαμο κορωνοϊού των νεφροπαθών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου δίνεται άνιση μάχη με τον ιό.

“Νιώθω ότι έχω χάσει σαν άνθρωπος την αξιοπρέπειά μου. Τελείως. Αντί να παρακαλάς να βγεις έξω, κάνε μία προσευχή να βγει ένας άρρωστος έξω. Κάνε μία προσευχή να βγει ένας άρρωστος έξω”, είναι τα λόγια του κ. Κοσμά, ενός νεφροπαθούς που αφηγείται στην εκπομπή “Live News” τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονται στον θάλαμο Covid-19 για αιμοκαθαιρόμενους.

Το Ιπποκράτειο είναι το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης που δέχεται θετικούς νεφροπαθείς.

Σύμφωνα με τους νοσηλευόμενους, όμως, δε διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα προκειμένου οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

“Σπαρταράμε από το κρύο”

“Τα μηχανήματα αυτά είναι, δεν ξέρω ποιας χρονολογίας, δεν δουλεύουν τα νερά με ζεστό τρόπο και εμείς εδώ σπαρταράμε πάνω στο κρεβάτι σαν ψάρια από το κρύο. Γιατί οι σάκοι είναι κάτω από 15 βαθμούς. Είμαι 60 χρόνων, είμαι νέος άνθρωπος είμαι κι έχω νέο παιδί 15 χρονών. Γιατί δηλαδή να μην το ευχαριστηθώ το παιδί αυτό;”.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, γίνεται προσπάθεια από το νοσοκομείο να δημιουργηθεί μια μονάδα ειδικά για εκείνους, μέχρι τότε όμως κάθε δεύτερη μέρα που υποβάλλονται στη θεραπεία τους, υποφέρουν.

“Γίνεται πόλεμος εδώ πέρα. Όταν λέω πόλεμος, πόλεμος. Πόλεμος. Είμαστε στην ορθοπεδική, στον τρίτο όροφο και τον έχουν κάνει covid. Έχουν διώξει τα πάντα. Έχουν αποκλείσει χειρουργεία, έχουν αποκλείσει τα πάντα. Παντού γκρεμίζουν και φτιάχνουν δωμάτια. Γκρεμίζουν και φτιάχνουν δωμάτια. Αυτό κάνουν συνέχεια. Φοράμε συνέχεια μάσκες. Μάσκες, μάσκες, μάσκες. Μάσκες. Κοιμόμαστε με μάσκες”, είναι τα λόγια του.

“Έχουμε δύο μέρες να το δούμε το αντισηπτικό. Παρακαλάμε να μας δώσουν αντισηπτικό. Οι καθαρίστριες δηλαδή έρχονται, έχουνε μία καθαρίστρια για τρεις ορόφους δηλαδή. Γίνεται ένας χαμός. Δεν προλαβαίνουμε να καθαρίσουμε τις τουαλέτες, δεν προλαβαίνουμε.

Προσπαθούν οι άνθρωποι, εγώ δεν έχω αντίρρηση. Αλλά είναι στα όρια αυτών των προσπαθειών. Να φανταστείς εδώ έχουμε τον κ. Μιχάλη, είναι 88 χρόνων τον ταΐζουμε εμείς τον κύριο Μιχάλη”, λέει ο 60χρονος νεφροπαθής.

“Με κόλλησε η κόρη μου”

Ο κ. Κοσμάς νοσηλεύεται για 14η ημέρα στο Ιπποκράτειο, όμως παραμένει ασυμπτωματικός, όπως και η 15χρονη κόρη του, που κόλλησε στο σχολείο της από συμμαθητή της κι έφερε τον ιό στο σπίτι τους.

“Κόλλησα από την κόρη μου. Δεν τα έκλεισαν τα σχολεία. Είναι ασυμπτωματικά τα παιδιά. Τα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά όλα. Κόλλησε από το σχολείο, ήρθανε στο σπίτι ασυμπτωματικά και μας κόλλησαν όλους, όχι μόνο εμένα. Όλους όμως. Δηλαδή εμένα, τη γυναίκα μου, την πεθερά μου, την κουνιάδα μου”, είπε στο Mega.

via

Όλη η επικαιρότητα