Ηλεία

Θωρακίζονται οι πυρόπληκτες περιοχές απέναντι στις άγριες διαθέσεις του χειμώνα

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΔΕ συμπληρωματική σύμβαση 2 εκ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα

Την δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης στις περιοχές που θα διαπιστωθούν προβλήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα στις πυρόπληκτες, δίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας με την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος της πρώτης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου: «Αντιμετώπιση Απρόβλεπτων Προβλημάτων Οδικής Ασφάλειας στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Π.Ε. Ηλείας για την τριετία 2019-2021», με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων/ΣΑΕΠ501, κ.ε.: 2018ΕΠ50100002, ενώ ανάδοχος του έργου είχε αναδειχθεί η εταιρεία «ΑΝΔΡΕΑΣ & ΘΕΜ. ΝΙΚΙΑ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΤΕ.».

Σύμφωνα με την συμπληρωματική σύμβαση ο  φορέας κατασκευής του έργου έχει το δικαίωμα αν προκύψει ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό ανατεθέν έργο, ούτε στην πρώτη συναφθείσα σύμβαση και οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων κατά την εκτέλεση του έργου. Επίσης να συνάπτει σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου με την προϋπόθεση ότι οι συμπληρωματικές εργασίες δεν μπορούν τεχνικά ή οικονομικά να διαχωριστούν από την κύρια σύμβαση, χωρίς να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα για τις αναθέτουσες αρχές ή όταν αυτές οι εργασίες, μολονότι μπορούν να διαχωριστούν από την αρχική σύμβαση είναι απόλυτα αναγκαίες για την τελειοποίησή της χωρίς να μεταβάλλουν τη συνολική της φύση» προκειμένου να περιλάβει συμπληρωματικό κονδύλιο που προέκυψε από την ανάγκη πρόσθετων εργασιών, μετά από απρόβλεπτες καταστάσεις, που διαπιστώθηκαν κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου.

Η διασφάλιση της άμεσης δυνατότητας παρεμβάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω πλημμυρικών φαινομένων ή διάβρωσης των εδαφών ή κατολισθήσεων, είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Αντιπεριφερερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, ο οποίος μετά τις πυρκαγιές έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα προς κάθε αρμόδια αρχή και στην Περιφέρεια ώστε να αποφευχθεί η χρονοκαθυστέρηση που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων των διαδικασιών που ακολουθούνται. Μάλιστα είναι γνωστό ότι  τις περισσότερες φορές οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται κατόπιν εορτής και είναι ίσως η πρώτη φορά που αντιπεριφερειάρχης ενεργώντας προνοητικά συμβάλλει στην αύξηση της θωράκισης των περιοχών αυτών απέναντι στις άγριές διαθέσεις του χειμώνα που κανείς δεν ξέρει ακόμα πως θα εκδηλωθούν.

Που διαπιστώθηκαν βλάβες

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν βλάβες, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, στις υποδομές του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας της Π.Ε. Ηλείας και συγκεκριμένα αυτού το οποίο ευρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας (Δημοτικές ενότητες Αρχαίας Ολυμπίας και Φολόης) και Δήμου Πύργου (Δημοτικές Ενότητες Πύργου και Ωλένης), όπως αναφέρεται στο εισηγητικό υπόμνημα που κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Π.Δ.Ε.

Οι βλάβες προκλήθηκαν από ασυνήθιστο φυσικό καιρικό φαινόμενο, και δη αυτό των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξε τους προαναφερθέντες Δήμους, κατά το χρονικό διάστημα από τις 4 έως και τις 10 Αυγούστου 2021 και σε ουδεμία περίπτωση δεν ήταν εφικτό να προβλεφθούν κατά τη σύνταξη της μελέτης με την οποία δημοπρατήθηκε το εν λόγω έργο.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Αρχαία Ολυμπίας διαπιστώθηκαν ζημιές στους δρόμους Μιράκα -Λάλα-111 Ε.Ο, Βασιλάκι- Νεμούτα- Αχλαδινή, από εθνική οδό  Πύργου -Τριπόλεως μέχρι επαρχιακή  Οδό Μιράκα- Λάλα διασ/ση 33 Ε.Ο.,    Νεμούτα προς Τρανήν Λάκκα όρια Νομού από επαρχιακή  οδό Βασιλάκι -Νεμούτα- Αχλαδινή και Καρούτα – Λαντζόι- Λάλα δια Γραμματικού, Χελιδονιού, Κρυονερίου και Λάσδικα.

Στον Δήμο Πύργου σε Πύργο – Λαμπέτι – Λάνθι δια Μονής Κρεμαστής.

Τι λέει η Τεχνική Έκθεση

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση που έχει συνταχθεί οι υπάρχοντες ασφαλτοτάπητες, αν και η οπτική τους εικόνα εμφανίζεται λειτουργική και καλή, έχουν απολέσει την αντοχή τους εξαιτίας της απώλειας της συνοχή των υλικών από τα οποία συντίθεται. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλές θερμοκρασίες -οι οποίες αναπτύχθηκαν στα πληγέντα τμήματα από τις πυρκαγιές- είχαν ως αποτέλεσμα η άσφαλτος να καταστραφεί (καίγεται σε θερμοκρασίες άνω των 160 βαθμών κελσίου) και να μην εμφανίζει πλέον συνοχή με τα αδρανή υλικά με τα οποία αναμιγνύεται για την παραγωγή του ασφαλτοτάπητα. Ως εκ τούτου, η μη ύπαρξη πλέον της συνοχής των υλικών θα προκαλέσει κατά την εμφάνιση των πρώτων βροχών έντονα φαινόμενα αποσάθρωσης των ασφλατοταπήτων.

Οι υπάρχουσες τσιμεντοστρώσεις που υφίστανται σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, μετά των επενδεδυμένων τάφρων αυτών για τη συλλογή και απομάκρυνση των όμβριων υδάτων της οδού σε φυσικούς ή τεχνητούς αποδέκτες, και οι οποίες ήταν ήδη επιβαρυμένες από φαινόμενα έντονης διάβρωσης και παρουσίας μεγάλου εύρους ρηγματώσεων και καθιζήσεων -λόγω της παλαιότητας τους- υπέστησαν σοβαρή βλάβη πρόσθετης απώλειας της αντοχής τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών από τις πυρκαγιές. Ειδικότερα, ως γνωστόν το οπλισμένο σκυρόδεμα όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες εμφανίζει απώλεια τόσο των μηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών του (τσιμέντου και του οπλισμού) όσο και απώλεια της συνάφειας μεταξύ αυτών. Ως εκ τούτου, τα υφιστάμενα σκυροδέματα χρήζουν άμεσης αποκατάστασης και ανακατασκευής προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργούν με ασφάλεια και αντοχή για τον σκοπό που ήδη έχουν κατασκευαστεί. Το ίδιο φαινόμενο σημειώνεται ότι παρουσιάζεται και σε υφιστάμενα τοιχεία που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό την συγκράτηση των πρανών των οδών.

Υπάρχει άμεση ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των καμένων δέντρων και θάμνων από τα ερείσματα των οδών και των πρανών που γειτνιάζουν με τις επαρχιακές οδούς, καθώς και από τις υφιστάμενες χωμάτινες τάφρους, με σκοπό την πρόληψη πρόσθετων προβλημάτων που θα παρουσιαστούν κατά τον επερχόμενο χειμώνα σε περίπτωση όπου αυτά παρασυρθούν από τις βροχοπτώσεις και την ανεξέλεγκτη κίνηση των όμβρυων υδάτων λόγω της απουσίας βλάστησης και φυτικού συστήματος.

Επίσης άρσης καταπτώσεων των πρανών, βράχων κλπ λόγω αποσταθεροποίησης αυτών από την έλλειψη πλέον φυτικού συστήματος.

Διαπιστώθηκε δε η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης / ανακατασκευής στα αποχετευτικά δίκτυα (τεχνικά, αγωγούς στραγγιστήρια) και στα φρεάτια απορροής όμβριων στα οποία έχουν εισέλθει προϊόντα/ υπολείμματα καύσης (π.χ. δένδρα, θάμνοι, λασπορροές) και έχουν απολέσει την αντοχή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Της οδοσήμανσης  των οδών (πινακίδες, διαγράμμιση, στηθαία ασφαλείας) η οποία υπέστη ουσιαστική βλάβη λόγω των πυρκαγιών και δεν είναι πλέον διακριτή.

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν

Προκειμένου να αποκατασταθούν οι απρόβλεπτες βλάβες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο πρέπει να γίνουν, ενδεικτικά, οι εξής εργασίες:

Αποκατάσταση βλαβών οδοστρώματος που θα περιλαμβάνει αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα, στον οποίο επήλθε βλάβη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν καθώς και στρώσεων οδοστρωσίας, όπου απαιτηθεί., με ταυτόχρονη επέμβαση στα ερείσματα που αποσταθεροποιήθηκαν.

Άρση καταπτώσεων, απομάκρυνση και αποκατάσταση πρανών που αποσταθεροποιήθηκαν σε θέσεις όπου προκλήθηκαν βλάβες (καταστροφή φυσικής αντιστήριξης λόγω ύπαρξης δένδρων), κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και κατασκευή συρματοκιβωτίων.

Αποκατάσταση αποχετευτικών συστημάτων των οδών με καθαρισμό, διάνοιξη, διαμόρφωση των υπαρχόντων στοιχείων που φράχθηκαν ή και ανακατασκευή αυτών όπου απαιτείται (φρεάτια, διαμήκεις χωμάτινοι τάφροι όμβριων, εγκάρσια τεχνικά, αγωγοί, στραγγιστήρια, κλπ.).

Μετά τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου οι εργασίες αυτές θα γίνουν άμεσα,  αφού άναψε το πράσινο φως η Οικονομική Επιτροπή για την υλοποίησή τους,  αναγνωρίζοντας το αναγκαίο  των παρεμβάσεων αυτών προς την κατεύθυνση της θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που φέρνει ο Χειμώνας μαζί του.

Όλη η επικαιρότητα