Ηλεία

Θ. Κονδύλης: «Έκπληξη η χιονόστρωση στα 250 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας»

Ακούστε το άρθρο

Θεόδωρος Κονδύλης Msc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων

Στα προβλεπόμενα επίπεδα κινήθηκε ο σύντομος χιονιάς της Δευτέρας στην Ηλεία, με δύο εκπλήξεις, η μια ήταν το Βασιλάκι Αρχ.Ολυμπίας και η άλλη η Φιγαλεία.

Στο Βασιλάκι είχαμε ανέλπιστη χιονόστρωση σε μόλις 240 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, καταγραφή η οποία περνά στα μετεωρολογικά αρχεία της Ηλείας. Αυτό συνέβη διότι η ολίσθηση των ψυχρών αερίων μαζών από ψηλότερες ορεινές γύρω περιοχές συσσωρεύτηκαν στην επιφάνεια της εσωτερικής λεκάνης με αποτέλεσμα να διατηρεί τον υετό σε μορφή χιονιού. Βαθμιαία, ωστόσο, το πρωί επικράτησε χιονόνερο και το χιόνι σταδιακά έλιωσε.

Αντιθέτως, στην Φιγαλεία η οποία ήταν αναμενόμενη για χιονόστρωση καθώς βρίσκεται στα 500μ, δεν κατάφερε να υπάρξει χιονόστρωση, διότι ήταν η μόνη περιοχή που επηρεάστηκε από τις περισσότερο θερμές αέριες μάζες του βαρομετρικού χαμηλού. Γενικότερα, το βορειοανατολικό ρεύμα που επικράτησε διατήρησε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα περίπου από τα 300 μέτρα.

Στην εξέλιξη του καιρού, ο παγετός θα είναι το κρύο χαρακτηριστικό του 48ωρου Τρίτη & Τετάρτη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεφώσεις που περιμένουμε το πρωί της Τρίτης φαίνεται να αποτρέπουν τον σχηματισμό παγετού στα πεδινά, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα ορεινά με -4 ελάχιστες θερμοκρασίες. Επίσης, ίσως αφήσουν ασθενή πολύ τοπικά φαινόμενα χιονόνερο ή χιόνι, σε κάθε όμως περίπτωση άνευ σημασίας φαινόμενα. Γενικά την Τρίτη θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός με τσουχτερό κρύο. Την Τετάρτη φαίνονται ιδανικές οι συνθήκες για ισχυρό παγετό και στα πεδινά. Αλλαγή καιρού μέσα στην ημέρα, μαλακώνει από το απόγευμα με νοτιάδες και βροχές Πέμπτη και Παρασκευή, κακοκαιρία με καταιγίδες περιμένουμε το Σάββατο.

Όλη η επικαιρότητα