Ηλεία

Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: «Σχέδιο» για την βιωσιμότητα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας

Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας εξουσιοδοτήθηκε για την ιεράρχηση προτάσεων κατά την προχθεσινή σύσκεψη

Τις προτάσεις που κατατέθηκαν για το παρόν και το μέλλον του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κατά την προχθεσινή σύσκεψη, θα αξιολογήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

Τις προτάσεις αυτές, σύμφωνα με την απόφαση της σύσκεψης που έγινε στο ξενοδοχείο Amalias Hotel, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου εξουσιοδοτήθηκε να τις ιεραρχήσει και αφού καταρτιστεί ένα «σχέδιο» πάνω σε αυτές θα επανέλθουν για να ακολουθήσει η διεκδίκηση…

Κ. Τσαούσης: «Δεν θέλουν να ενισχύσουν το νοσοκομείο ως νοσοκομείο»

Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Τσαούσης, ο οποίος έθεσε κάποιες προτάσεις, για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας τις οποίες χαρακτήρισε μη δεσμευτικές, αλλά διαπραγματεύσιμες ως προς την τελική μορφή. Ξεκαθάρισε ότι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας θα πρέπει να έχει αυτόνομη διοίκηση και οι κλινικές, τα τμήματα και γενικότερα ο χαρακτήρας που θα μπορούσε να λάβει μέσα από το σχέδιο των προτάσεων αυτών να διέπεται από μια αρτιότητα και να «εξυπηρετεί» ακόμα και σε επίπεδο νομού. Εξήγησε ότι το πλαίσιο των προτάσεων διαμορφώθηκε από την αντίληψη ότι πλέον η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η Πολιτεία δεν επιθυμούν και δεν πρόκειται να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας με βάση τον υπάρχοντα Οργανισμό, αλλά αντίθετα – σε πανελλαδικό επίπεδο – επιχειρούν να κλείσουν νοσηλευτικές μονάδες.

Γ. Λυμπέρης: «Ο αγώνας να εστιαστεί στην ενίσχυση του Νοσοκομείου»

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης έκανε μια αναφορά σε ίσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα για να φτάσει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας να μην μπορεί να λειτουργήσει, με αποκορύφωμα τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που δίνουν το «δικαίωμα» ανεξέλεγκτα για μετακινήσει προσωπικού… Πρόσθεσε ότι ο αγώνας θα πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσλήψεις και επιστροφή όλου του προσωπικού του από το Νοσοκομείο Πύργου σε συνδυασμό με την λειτουργία της Νέας Πτέρυγας, γιατί διαφορετικές προτάσεις όσο ενδιαφέρουσες και σημαντικές είναι για τον τομέα της Υγείας στον νομό, θα απορριφθούν εν τη γενέσει τους. Τις επόμενες μέρες θα επιδιώξει και πάλι συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι αυτό που θα πρέπει να ζητηθεί πρωτίστως είναι η άμεση λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, της Χειρουργικής Κλινικής.

Γ. Λέντζας: «Δεν λειτουργεί η διασύνδεση των νοσοκομείων»

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας είπε ότι κοινή παραδοχή αποτελεί ότι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν λειτουργεί.
Λύση, ανέφερε, είναι η λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με προκήρυξη δικών του θέσεων γιατρών γενικής ιατρικής και στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου με σημαντικές ειδικότητες. Πρόσθεσε ότι η διασύνδεση των δύο Νοσοκομείων της Ηλείας εδώ και χρόνια, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και να αποδώσει, προς όφελος των πολιτών, αλλά και των προσωπικού σε αυτά.

Σ. Σωτηρόπουλος: «Να λειτουργήσει ως νοσοκομείο και μόνο»

Κάθετος ότι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν θα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα, αλλά να επαναρχίσει να λειτουργεί ως Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Οργανισμό του, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος. Η πλειονότητα των πολιτών, ανέφερε, θα ζητήσει να έχει νοσοκομείο και όχι μονάδα τύπου κέντρου αποκατάστασης κ.α. Ζήτησε να επιστρέψει όλο το προσωπικό και να λειτουργήσει με όλες τις κλινικές, όπως προβλέπεται από τον Οργανισμό.

Δ. Κράλλης: «Σχέδιο με σοβαρές προτάσεις»

Στην συνέχεια ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Δημήτρης Κράλλης μίλησε για κυβερνητική πολιτική που στόχο έχει να «συντρίψει» το τομέα της Υγείας. Πρότεινε την δημιουργία ομάδας εργασίας των αρχών και των φορέων, ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο με σοβαρές και καίριες προτάσεις, το οποίο να κατατεθεί στην επιτροπή του υπουργείου που έχει «ανοίξει» την διαβούλευση για τον «φάκελο» Υγεία στην Ελλάδα…

Δ. Θεοδωρόπουλος: «Δεν θα «φτιάξουν» νοσοκομείο στα 20 χλμ.»

Για μνημονιακή λογική σε όλα αυτά που συμβαίνουν και στο τομέα της Υγείας, μίλησε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος. Δεν υπάρχει πιθανότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά, να «φτιάξουν» πλέον ένα νοσοκομείο στα 20 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο Πύργου, προτρέποντας αρχές και φορείς να ενημερώσουν τους πολίτες του δήμου Ήλιδας και της ευρύτερης περιοχής ότι δεν έχουν νοσοκομείο και ούτε υπάρχει πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση από την Πολιτεία.

Ν. Παναγιωτάρα: «Όχι εκπτώσεις στις διεκδικήσεις»

«Δεν μπορείς όταν διεκδικείς, να διεκδικείς με εκπτώσεις…», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας κα Νατάσα Παναγιωτάρα. Μίλησε για δωρεάν δημόσια υγεία και χαρακτήρισε αποτυχία όλων το ότι δεν κατέστη δυνατό να κινητοποιηθεί για αυτό το σημαντικό θέμα ο λαός.

Χρ. Χριστοδουλόπουλος: «Δεν διαπραγματευόμαστε την δημόσια δωρεάν υγεία»

Ότι δεν διαπραγματευόμαστε την δημόσια δωρεάν υγεία, επεσήμανε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Ζήτησε η τελική πρόταση, που θα πρέπει να καταρτιστεί από τους ειδικούς του χώρου της Υγείας, να «μιλά» για αυτονομία του νοσοκομείου, χωρίς διασύνδεση με το Νοσοκομείο Πύργου.

Θ. Θεοδόσης: «Εφαρμόζουν παντού τον «Καλλικράτη»

Για εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στον τομέα της Υγείας, μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του ότι είναι τέτοια και καλά μελετημένη αυτή η πολιτική, που δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Παρόλα αυτά, τόνισε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση σε όλη αυτή την υποβάθμιση.

Α. Παρασκευόπουλος: «Ένα νοσοκομείο υποστηρικτικά μαζί με Πύργο»

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Ηλείας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, επεσήμανε ότι το Επιμελητήριο συντάσσεται με το αίτημα λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας με βάση την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής των πολιτών της Ηλείας. «Να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο υποστηρικτικά μαζί με τον Νοσοκομείο Πύργου», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ν. Σιαψάλης: «Αυτόνομο και στελεχωμένο νοσοκομείο»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας κ. Νίκος Σιαψάλης, ζήτησε η προσπάθεια να εστιαστεί στην λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας σύμφωνα με τον Οργανισμό του και όχι να κατατεθούν προτάσεις για την μετατροπή του σε κάτι άλλο.

Άμεσα, ανέφερε, να επιστρέψει το προσωπικό, να γίνουν προσλήψεις, να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα και να αποκτήσει αυτόνομη διοίκηση.

Όλη η επικαιρότητα