Ελλάδα Ηλεία Υγεία

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου: Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι δίπλα μας…

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 11. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στη λίστα προστέθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα 30 επιπλέον ασθενείς και 6 νεκροί.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανήλθε στους 107 και των νεκρών στους 11, έναντι 77 και 5 την περασμένη εβδομάδα.

Η διάμεση ηλικία ασθενών με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι τα 71 έτη, ενώ συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί σε άτομα από 11 έως 94 ετών.

Τα κρούσματα ωστόσο είναι πολύ περισσότερα, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης που έγινε στην Ελλάδα, για  κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει και άλλες διαγνώσεις περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και θεωρεί πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πέρα από αυτές που έχει ήδη καταγραφεί.

Κίνδυνος – θάνατος

Στην Ηλεία μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο οι πιθανότητες εκδήλωσης στο μέλλον είναι πολύ μεγάλες καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές με λιμνάζοντα νερά που ευνοούν την εξάπλωση των κουνουπιών…

Ο  Ιατρικός Σύλλογος  Πύργου-Ολυμπίας με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις τους έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ειδικότερα με παλαιότερο έγγραφο του προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το δήμο Πύργου που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Νίκος Κατσαρός «εφιστά την προσοχή στην ανάγκη λήψης μέτρων  προστασίας σε συλλογικό επίπεδο, για την εφαρμογή των οποίων είναι αυτές υπεύθυνες, δικαιούμενες  για το σκοπό αυτό και  σχετικής χρηματοδότησης, έχουν ήδη δε   ενημερωθεί λεπτομερώς τόσο για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με το ζήτημα όσο και για τις  μεθόδους τήρησής  τους,  με  ανάλογη εγκύκλιο από το Υπουργείο Υγείας.»

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα πρoφύλαξης  που προτείνονται σε συλλογικό επίπεδο είναι

 • Καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων και αρδευτικών καναλιών από οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.
 • Καθαρισμός επιφανειακών υδάτων από αγριόχορτα και βλάστηση
 • Καθαρισμός ή εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημεία όπου συγκεντρώνονται τα λιμνάζοντα ύδατα όπως σιντριβάνια και κολυμβητικές δεξαμενές εκτός λειτουργίας, αποχετεύσεις, διαρροές των συστημάτων ύδρευσης, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κρατούν το νερό της βροχής ή ποτίσματος, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια όπου συσσωρεύονται απορρίμματα πάσης φύσεως , βιολογικοί καθαρισμοί κ.λ.π.
 • Εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών.

                «Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου που τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους και όχι τον Άυγουστο», επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου κ. Βαγγέλης Παπαγεωργίου και προσθέτει «Δυστυχώς όλα γίνονται κατόπιν εορτής. Η λέξη πρόληψη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των αρμοδίων. Γι αυτό και δεν εφαρμόζεται ποτέ. Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να κάνει τον καθήκον της. Θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αυτοί οι άδικοι θάνατοι των συμπολιτών μας»

Ατομικά μέτρα προφύλαξης

Εκτός όμως από τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνει η πολιτεία είναι αναγκαία και ατομικά μέτρα προφύλαξης . Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου προτείνει:

 • Μακριά ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα τα οποία να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από το σώμα
 • Εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
 • Εντομοαπωθητικά στον αέρα ( «φιδάκια», ταμπλέτες)
 • Κουνουπιέρες για τα βρέφη
 • Συχνά λουτρά ώστε να απομακρύνεται ο ιδρώτας
 • Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) σε πόρτες και παράθυρα
 • Απομάκρυνση στάσιμου νερού από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς (π.χ. αυλές, μπαλκόνια) χώρους των σπιτιών.
 • Κούρεμα γρασιδιού θάμνων φυλλωσιών
 • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
 • Χρήση ανεμιστήρων, κλιματιστικών.
 • Πότισμα φυτών κατά τις πρωινές και όχι κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

          Τέλος,  εφιστούμε την προσοχή στην  αναγνώριση των κυριότερων και συχνότερων συμπτωμάτων της ελονοσίας τα οποία είναι:  πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, ρίγη, ξηρός βήχας, ναυτία, έμετος, πόνοι στους μύες και στη μέση, διόγκωση  σπληνός. Συμπτώματα τα οποία δεν διαφέρουν σε γενικές γραμμές σημαντικά από τα προηγούμενα  εμφανίζουν και οι πάσχοντες από λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου  – όσοι εμφανίσουν καθώς στους περισσότερους η νόσος είναι ασυμπτωματική – με επιπρόσθετη πιθανή εμφάνιση διόγκωσης λεμφαδένων, εξανθήματος, κοιλιακού άλγους ή διάρροιας ενώ σπανίως στις σοβαρότερες των περιπτώσεων θα εμφανισθούν  και συμπτώματα μηνιγγοεγεφαλίτιδας (έντονο πονοκέφαλο, πολύ υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση). Χωρίς να σημαίνει ότι τα ανωτέρω συμπτώματα πρέπει να αποδίδονται υποχρεωτικά σε ελονοσία ή σε λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς συχνά παρατηρούνται και στα πλαίσια άλλων νόσων, ακόμη και σε  μια απλή ίωση, ωστόσο η εμφάνισή τους θα πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Οι 9 συχνές ερωτήσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

Η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσηµα που µεταδίδεται κυρίως από τσίµπηµα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.

Πώς µεταδίδεται η λοίµωξη από ιό του ∆υτικού Νείλου;

– Μολυσµένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος µετάδοσης είναι µέσω τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια µολύνονται από άρρωστα πτηνά.

– Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις: Σε πολύ µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος και σπάνια από τη µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).

– Ο ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Ποια είναι τα συµπτώµατα της λοίµωξης από ιό του ∆υτικού Νείλου;

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.

– Ασυµπτωµατική λοίµωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόµων που µολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύµπτωµα.

– Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που µολύνονται µε τον ιό αναπτύσσουν ήπια συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

– Σοβαρή µορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτοµα (κυρίως άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή µορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα). Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.

Πόσο σύντοµα εµφανίζονται τα συµπτώµατα;

Μετά το τσίµπηµα του κουνουπιού µεσολαβούν συνήθως 2-14 ηµέρες (χρόνος επώασης) µέχρι την εµφάνιση των συµπτωµάτων.

Πόσο διαρκούν τα συµπτώµατα από τον ιό του ∆υτικού Νείλου;

Συνήθως διαρκούν µερικές µέρες, αν και µερικές φορές η διάρκεια είναι µεγαλύτερη. Τα συµπτώµατα της σοβαρής µορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα) µπορεί να διαρκέσουν µερικές εβδοµάδες.

Πώς θεραπεύεται η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου;

∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συµπτώµατα περνούν µόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε µονάδα εντατικής θεραπείας για µηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).

Υπάρχει εµβόλιο για τον ιό του ∆υτικού Νείλου;

∆εν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιµο εµβόλιο έναντι του ιού.

Γιατί λέγεται ιός του ∆υτικού Νείλου;

Ονοµάστηκε έτσι γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του ∆υτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.

Υπάρχει πιθανότητα να µολυνθώ αν κάνω µετάγγιση αίµατος ή µεταµόσχευση;

Παρότι υπάρχουν κάποιες µεµονωµένες αναφορές για µετάδοση του ιού µε αυτό τον τρόπο, θεωρείται πολύ σπάνιος τρόπος µετάδοσης.

Όλη η επικαιρότητα