Ηλεία Ιστορικά

Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας: Στο φως η ιστορία 92 χρόνων -Λόγω Covid19 ακυρώνεται η φετινή 86η Ιππική Έκθεση

Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ΠΠ δε θα καλπάσουν τα άλογα στην Έκθεση Ανδραβίδας

Με ετήσια παρουσία από το 1928 κάνοντας παύση για πέντε χρόνια μόνο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η 86η φετινή Ιππική έκθεση Ανδραβίδας τελικά δε θα διεξαχθεί λόγω του νέου κορωνοιού. Οι ειδικοί έκριναν ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας και λόγω της κοσμοσυρροής που επικρατεί κάθε Σεπτέμβριο στην Ανδραβίδα τόσο από την Ηλεία όσο και από άλλες περιοχές της χώρας, η έκθεση θα έβαζε σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Και αφού λοιπόν φέτος δε θα έχουμε παρέλαση και ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ούτε επισκέπτες και εκδηλώσεις στην Ανδραβίδα, εμείς συνεχίζουμε την ιππική παράδοση θέλοντας να τιμήσουμε τους εμπνευστές-δημιουργούς της αλλά και να ενθαρρύνουμε όσους συμβάλλουν στη διατήρησή της. Έτσι η Ηλειούπολη με αγάπη και σεβασμό στους φίλους αναγνώστες και κυρίως στα αξιαγάπητα τετράποδα που έχουν την τιμητική τους και που επέλεξαν τον τόπο μας να ζήσουν, κάνει αναδρομή σε παλαιότερες εκθέσεις και για πρώτη φορά ανοίγει το άλμπουμ των αναμνήσεων από τη δεκαετία του 1930..!!!!!

Η ιστορία της έφιππης πόλης μέσα στους αιώνες από το 1000 π.Χ
Η αγάπη των κατοίκων για το άλογο και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής είναι οι βασικοί λόγοι της εκτροφής αλόγων στην Ηλεία χρήζοντας την Ανδραβίδα έφιππη πόλη πριν ακόμη γίνει η πρωτεύουσα του Γαλλικού κράτους της Πελοποννήσου, καθώς αιώνες πριν ο Αθηναίος στρατηγός Ξενοφών έγραψε στην Ηλεία εγχειρίδια που αναφερονται στην ιππολογία, στην εκτροφή και περιποίηση του αλόγου με τίτλο «Περί Ιππικής» και «Ιππαρχικός» .

Γύρω στα 1000 π.Χ έγιναν οι πρώτοι ιππικοί αγώνες στην περιοχή με δικαίωμα συμμετοχής μόνο για τους Ανδραβιδαίους.

Στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έγιναν παγκόσμιοι και τότε χάθηκε η αρχική τους αίγλη. Κατά το Μεσαίωνα οι φράγκοι ιππότες διασταύρωσαν τα άλογά του με εκείνα της περιοχής και τα νέα άλογα συμμετείχαν στους ιππικούς τοπικούς αγώνες. Το 1448 στην αυλή της Άννας της Αγγλίας έφτασε η φήμη των αγώνων όπου εντυπωσιασμένοι, δημιούργησε τον ιππόδρομο του Άσκοτ. Με αφορμή αυτό το γεγονός το 1958 ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Τσώρτσιλ εξέφρασε στο επιστημονικό περιοδικό ΤΗΕ CENTURY την ευγνωμοσύνη του προς την Ανδραβίδα με τη φράση ”God bless Andravida” .

Ήταν το γεγονός που όλοι περίμεναν

Η Ιππική Έκθεση κατά ομολογία πολλών ανθρώπων που έζησαν δίπλα στους μεγάλους ηλικιακά ανδραβιδαίους διοργανώθηκε από τη Φίλιππο Ένωση με σκοπό την ενίσχυση της αναπαραγωγής των ίππων όπου ήταν οι κατάλληλοι για την αγροτική οικονομία και διοργανώνονταν το Σαββατοκύριακο κοντά στη γιορτή της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτέμβρη.  Στη δεκαετία του 1980 η Ιππική Έκθεση ως γεγονός ήταν κορυφαίο και μοναδικό, οι γειτονιές μοσχομύριζαν από τους κουραμπιέδες και τα παντεσπάνια όπου ήταν απαραίτητα για να κεράσουν τους φιλοξενούμενους ιπποπαραγωγούς. Τα εδέσματα ήταν αρνί με πατάτες, κοτόπουλο με χυλοπίτες, παπί με κουσκουσέ. Με τις αυλές και τα πεζοδρόμια να έχουν ασβεστωθεί και τα κάτασπρα σεντόνια με τις ασορτί κεντημένες μαξιλαροθήκες έτοιμα για να ξαποστάσουν οι φιλοξενούμενοι.

Σήμερα η Ιππική Έκθεση πραγματοποιείται εκτός των άλλων ιπποπαραγωγών και με τη συμμετοχή δύο ιππικών συλλόγων «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» και «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».
Τα χαρακτηριστικά των τελευταίων χρόνων έχουν διαφοροποιηθεί και είναι μέρος της σύγχρονης πλέον εποχής που διανύουμε, καθώς τα άλογα έπαψαν  να χρησιμοποιούνται για εργασία. Όπως και να έχει η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας αποτελεί έναν μοναδικό γεγονός τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την Ηλεία γενικότερα.

Ευχαριστούμε θερμά τον αντιπρόεδρο του Ιππικού Ομίλου Ανδραβίδας κ. Κώστα  Κοτσαύτη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο πατέρας του έζησε από πολύ κοντά τα πρώτα χρόνια της έκθεσης και ο ίδιος σήμερα διατηρεί φάρμα με 6 άλογα..

 

Ο Γιάννης Μικελής τη δεκαετία του 1950 ερχόταν από χωριό της Ζαχάρως για την Ιππικη Έκθεση Ανδραβίδας
Τέλη της δεκαετία του 1930 
Από την Έκθεση το 1957
  Από την Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας το 1974   
Τέλη 1970, ίσως και αρχές 1980
Από έκθεση της δεκαετίας του 1950
Από δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ, στις 4 Σεπτεμβρίου 1932, δηλ, στην 5η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας με ημερομηνία διεξαγωγής της 17-20 Σεπτέμβρη 1932, υπογεγραμμένο από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Ανδρέα Κοτσαύτη.

Όλη η επικαιρότητα