Ηλεία

Ιππικό Κέντρο ιδρύεται στο Δήμο Πηνειού

Αναβιώνει η σχέση του τόπου με τα άλογα

Ιππικό Κέντρο ιδρύει ο Δήμος Πηνειού σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το ντόπιο άλογο και ιδιαίτερα η φυλή Ανδραβίδας. Το υπό μελέτη έργο «Ιππικό Κέντρο  Δήμου Πηνειού» αφορά στην δημιουργία ιππικού κέντρου σε τεμάχιο ιδιοκτησίας του Δήμου Πηνειού έκτασης  περίπου 15 στρεμμάτων. Ήδη έχει κατατεθεί το  Τεχνικό Δελτίο για την σύνταξη μελέτης.

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Οι κλιματολογικές συνθήκες της εύφορης πεδιάδας του Δήμου Πηνειού σε συνδυασμό με την πείρα των κατοίκων στην εκτροφή των αλόγων, αλλά κυρίως η αγάπη τους προς αυτά δημιουργεί την ανάγκη για την κατασκευή ενός σύγχρονου Ιππικού Κέντρου στο Δήμο Πηνειού. Πρόκειται για νέο έργο που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει υπαίθρια ιπποδρόμια έκταση , περιφερειακό διάδρομο περιπάτου, αποθήκες για τροφές αλόγων, πεταλωτήριο χώρο παρακολούθησης θεατών και όλες τις υποδομές για ένα σύγχρονο Ιππικό Κέντρο. Δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά με το Ιππικό Κέντρο Ανδραβίδας που έχει μεγάλη ιστορία, αλλά συνεργατικά».

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε στη Λάκκα Σισίνη με πρωτοβουλία του ΝΠ Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος του Δήμου Πηνειού σχετική εκδήλωση όπου εκτροφείς αλόγων από το δήμο έφεραν τα άλογά τους για να τα δει ο διεθνής κριτής Στέλιος Μακαρίτης.

Ο πρόεδρος του ΝΠ Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε: Κάνουμε προσπάθεια  εδώ και κάποιους μήνες να δημιουργήσουμε  «Ιππικό Κέντρο  Δήμου Πηνειού»  με όλα τα άλογα από  το δήμο μας  τα οποία και είναι πάρα πολλά και αυτό αποδεικνύει την αγάπη των συνδημοτών μας γι’ αυτό το όμορφο ζώο. Παράλληλα αναγνωρίζουμε την Ανδραβιδαίικη φυλή  που είναι από τις παλαιότερες. Λίγα βέβαια  είναι σήμερα τα αυθεντικά άλογα αυτής της φυλής γιατί  το είδος  έχει δεχθεί προσμίξεις. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την φυλή και με την βοήθεια των εκτροφέων θα το πετύχουμε».

Ο  διεθνής κριτής  Στέλιος Μακαρίτης που επί σειρά ετών ασχολείται με όλες τις ελληνικές φυλές είδε κάποια δείγματα της φυλής Ανδραβίδας και με τον τρόπο του όπως τόνισε θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της ίδρυσης Ιππικού Κέντρου  στο Δήμο Πηνειού.

Ανδρέας Μαρίνος, Δήμαρχος Πηνειού

«Η αγάπη των συνδημοτών μας προς τα άλογα καλλιεργεί την ανάγκη για την κατασκευή ενός σύγχρονου Ιππικού Κέντρου στο Δήμο Πηνειού»

Δημήτρης Βασιλόπουλος , Πρόεδρος ΝΠ

«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την φυλή και με την βοήθεια των εκτροφέων θα το πετύχουμε. Οι ιπποπαραγωγοί στο δήμο μας είναι πολλοί και η αγάπη τους για τα άλογα μεγάλη»

Στέλιος Μακαρίτης, Διεθνής κριτής

«Βλέπω εδώ διαφορετικά άλογα που σημαίνει ότι κάποια από αυτά έχουν δεχθεί ξένο αίμα. Εγώ ήρθα εδώ για να ανιχνεύσω αυτό το αρχαίο αυθεντικό ντόπιο  ανδραβιδαίϊκο γενετικό υλικό που είχε φόρμα τύπο χαρακτηριστικά και όνομα: το άλογο της Ανδραβίδας. Ήταν μια φυλή που ήταν αναγνωρισμένη και ήταν εργασιακό άλογο και καθαρά πεδινό. Θεωρώ ότι σήμερα πρέπει να υπάρχουν αυθεντικά άλογα Ανδραβίδας. Το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα που βλέπω εδώ στη Λάκκα Σισίνη, είναι η Αθηνά, ένα άλογο ψηλό αλλά με εύρος, συγκεκριμένο κεφάλι, ευθεία κατατομή κατά βάση ή και λίγο καμπουρωτή στην άκρη της μύτης, εύρος θώρακος πλευρών, διπλοκάπουλο, γερά σκέλη»

Κολλιόπουλος Κωνσταντίνος, Εκτροφέας από τον Κόροιβο

« Η Αθηνά  που ξεχώρισε από τον κ. Μακαρίτης είναι 3,5 ετών τα αίματά της βαστάνε από την Ανδραβίδα και το έχω στα χέρια μου μόνο 4 μήνες.  Φυσικά διαθέτω  σταύλο και την προσέχουμε ιδιαίτερα. Με τον κτηνίατρό της, την κατάλληλη τροφή της τις βόλτες της. Φυσικά ο καθένας μπορεί γίνει εκτροφέας αλόγων αρκεί να σέβεται και να αγαπά το άλογο και φυσικά να διαθέτει μεγάλο χώρο».

Μίχος Δημήτριος,  Εκτροφέας από Γαστούνη

Το άλογο είναι 6χρονών συμμετέχει σε ιππικές εκθέσεις είναι ντόπιο και το προσέχω σα τα μάτια μου. Έχει τον σταύλο του, τον γιατρό του τα φάρμακά του και φυσικά μεγάλο χώρο. Η πρωτοβουλία του δημάρχου να ιδρύσει ιππικό κέντρο είναι πολύ καλή γιατί στο δήμο οι εκτροφείς είναι πολλοί»

Γερασιμόπουλος Ανδρέας, εκτροφέας

«Εκτρέφω πολλά άλογα όπως και ο παππούς μου. Πρέπει να διατηρήσουμε την  Φυλή Ανδραβίδας και αν υπάρχει οργάνωση θα το πετύχουμε. Η σκέψη του Ανδρέα Μαρίνου να ιδρύσει Ιππικό Κέντρο είναι πολύ καλή. Και ο γιός μου αγαπάει τα άλογα και θα συνεχίζει την παράδοση. Συμμετέχω πάντα στην ιστορική Έκθεση Ανδραβίδας. Είμαστε πολλοί ιπποπαραγωγοί  στο Δήμο Πηνειού»

Γιάννης Ντόλας, Εκτροφέας από  Βαρθολομιό

« Ο επιβήτορας που βλέπετε είναι φυλής Ανδραβίδας  και συμμετέχει στην Ιππική Έκθεση της Ανδραβίδας κερδίζοντας τις εντυπώσεις . Είμαι εκτροφέας αλόγων, αγαπώ τα συγκεκριμένα ζώα και τα προσέχω ιδιαίτερα.  Η κίνηση για δημιουργία Ιππικού Κέντρου είναι πολύ σωστή»

Βαγγέλης Καλαρύτης, Ο παλαιότερος εκτροφέας

«Μεγάλωσα με τα άλογα. Τα θυμάμαι από τον παππού μου από την ημέρα που γεννήθηκα.  Έχω 6 άλογα ντόπια που πάντα βραβεύονται σε εκθέσεις. Μεγάλωσε 4 παιδιά που επίσης αγαπούν τα άλογα. Πριν από περίπου 50 χρόνια γινόταν στη Γαστούνη ένα παζάρι για άλογα που κρατούσε επτά ημέρες.  Μπράβο στον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο που δίνει σημασία στην παράδοση. Θα τον στηρίξουμε»

Όλη η επικαιρότητα