Ηλεία Πολιτισμός

«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» στο θέατρο Φλόκα: Πήραν το θερμότερο χειροκρότημα

«Ένα έργο που ξεγυμνώνει το μεγαλείο της αδελφικής αγάπης»

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας το βράδυ της Πέμπτης στο θέατρο Ολύμπια στο Φλόκα. Ο σκηνοθέτης συνεργάστηκε με την Λένα Παπαληγούρα που ήταν συνεπέστατη ερμηνευτικά ως Ιφιγένεια.

Επίσης  με το Μιχάλη Σαράντη που αποτέλεσε την μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη αλλά και με την Χάρις Αλεξίου όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε παράσταση Αρχαίου Δράματος.

Συγκλονιστική στιγμή η εμφάνιση της Χάρις Αλεξίου ως θεά Αθηνά, ως από μηχανής θεά που έρχεται να δώσει τη λύση.

Το κοινό δεν σταματούσε να χειροκροτά. Η παράσταση που ήταν εξαιρετική απέσπασε το θαυμασμό του κοινού τόσο από ερμηνευτικής πλευράς όσο από σκηνοθετική και σκηνική παρουσία.

Ο Νίκος Ψαρράς, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Κίττυ Παϊταζόγλου και ένας εξαμελής χορός πρωταγωνιστούν επίσης σε αυτόν τον εξαιρετικό θίασο που γοήτευσε με την ερμηνευτική του δεινότητα το κοινό.

Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης – που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή – ο Ευριπίδης γράφει την Ιφιγένεια η εν Ταύροις, εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται. Είναι τα στοιχεία που αποκρυπτογραφεί  η θεατρική αυτή παράσταση, με ένα μαγικό τρόπο.

Αναλυτική κριτική από το Patrisnews μέσα στο Σαββατοκύριακο…

Όλη η επικαιρότητα