Συνεντεύξεις

Ι. Κούβελος για έργα ΔΟΑ: Ένα όραμα, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, ένα έργο πνοής

Ισίδωρος Κούβελος στην εφ.«Πατρίς»: «Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, όπου η Ακαδημία όχι μόνο αναβαθμίζεται από πλευράς εγκαταστάσεων, αλλά και από πλευράς  δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων»

 Συνέντευξη στη Γιούλη Ηλιοπούλου

Η ΔΟΑ θα απογειωθεί και η Ολυμπία θα ξαναγίνει το κέντρο του πραγματικού Ολυμπισμού

Νέα εποχή ξεκινά για την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ), με στόχο να αποτελέσει το παγκόσμιο κέντρο της Ολυμπιακής εκπαίδευσης.

Εν μέσω πανδημίας και lockdownέχει στηθεί ένα τεράστιο εργοτάξιο στην Αρχαία Ολυμπία.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρου Κούβελουπου αφορά στην μια ριζική ανακαίνιση της ΔΟΑ η οποία εισέρχεται σε νέα εποχή, με νέες δραστηριότητες και με νέους στόχους. Όλες οι εργασίες γίνονται δίχως να αλλοιωθεί ο ιστορικός και εμβληματικός χαρακτήρας της Ακαδημίας.

Ο κ. Ισίδωρος Κούβελος σε συνέντευξή του στην εφ. Πατρίς, μας μίλησε για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ, στην Αρχαία Ολυμπία, που γίνεται προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να αποτελέσουν παγκόσμιο κέντρο της Ολυμπιακής εκπαίδευσης.

Παράλληλα  αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο της ΔΟΑ, που στη διάρκεια έξι δεκαετιών έχει οργανώσει εκπαιδευτικές δράσεις για περισσότερους από 100.000 σπουδαστές, καθηγητές, ερευνητές και φίλους του Ολυμπισμού.

 

 

Εργοτάξιο οι εγκαταστάσεις στη Ολυμπία. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός;

Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία γιορτάζει φέτος 60 χρόνια ζωής και συνεχούς δράσης. Το όραμα του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων PierredeCoubertin για δημιουργία στην Αρχαία Ολυμπία ενός κέντρου Ολυμπισμού, ανάπτυξης της Ολυμπιακής Παιδείας και διάδοσης των Ολυμπιακών Αξιών, πραγματοποιήθηκε το 1961, κάτω από περιορισμένες συνθήκες διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων και επισκεπτών, τις οποίες επέτρεπε η εποχή και η οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η μεγάλη φωτιά του 2007, ευτυχώς ναι μεν δεν κατέστρεψε την βασική δομή των εγκαταστάσεων αλλά επέφερε σημαντικές ζημιές σε κτήρια και αθλητικούς χώρους. Παράλληλα, η συνολική παλαίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων δεν επέτρεπε στην ΔΟΑ να στραφεί σε μεγάλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις αθλητικού περιεχομένου, περιορίζοντας έτσι την δυνατότητα της να καταστεί αυτάρκης. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Πρόεδρος ThomasBach, λάτρης της ΔΟΑ και του έργου της, εισάκουσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου για οικονομική συνδρομή βελτίωσης των εγκαταστάσεων και τον Δεκέμβριο του 2019, αποφάσισε να τις ανακαινίσει εκ βάθρων, δημιουργώντας ένα νέο πλέον περιβάλλον, κατάλληλο να φιλοξενήσει κάθε είδους εκπαιδευτική δράση. Παράλληλα όμως, η ΔΟΕ, αφού αναγνώρισε την μοναδικότητα της ΔΟΕ ως παγκόσμιου κέντρου Ολυμπιακής Παιδείας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, κάτι που θα αναβαθμίσει αποφασιστικά τον ρόλο της Ακαδημίας στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Τι περιλαμβάνει η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η μεγάλη αυτή ανακαίνιση της ΔΟΑ, δεν προβλέπει καμία αλλαγή στον περιβάλλοντα χώρο ή την εξωτερική διαρρύθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα άλλαζε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του διεθνούς αυτού θεσμού. Όμως στο εσωτερικό όλων των εγκαταστάσεων διαμονής, εστίασης και διοίκησης, επέρχονται σημαντικές εσωτερικές αλλαγές που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για την φιλοξενία επισκεπτών υψηλού επιπέδου και κάθε ηλικίας. Οι χώροι παρασκευής γευμάτων και εστίασης διαμορφώνονται έτσι ώστε να καλύπτουν περισσότερες επιλογές ακολουθώντας τις απαιτήσεις των καιρών μας. Οι αθλητικοί χώροι ανακατασκευάζονται ώστε να εξυπηρετούν περισσότερα αθλήματα, πέραν των υπαρχόντων, όπως BeachVolley, Τοξοβολία, και Handball. Επίσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις φιλοξενίας ενός μεγάλου αθλητικού event, όπως άλματα εις ύψος, εις μήκος και επί κοντώ.

Ποιο το κόστος κι από πού καλύπτεται;

Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων έχει αναλάβει αποκλειστικά η ΔΟΕ, θεωρώντας ότι, η οικονομική αυτή κάλυψη αποτελεί ουσιαστικά επένδυση/προσφορά προς το Ολυμπιακό Κίνημα. Η πρώτη φάση της μεγάλης αυτής επένδυσης ανέρχεται σε περισσότερα από €12εκ. και η ΔΟΕ επέλεξε την εργοληπτική εταιρία και την εταιρία ελέγχου προόδου του έργου (monitoring). Στόχος του συνολικού σχεδιασμού είναι, στο τέλος μιας δοκιμαστικής τετραετούς δράσης, να καταστεί η ΔΟΑ αυτοχρηματοδοτούμενη και ανεξάρτητη, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της απρόσκοπτα.

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα;

Η πρώτη και πιο ουσιαστική φάση της ανακαίνισης ολοκληρώνεται στο τέλος του προσεχούς Μαΐου, όπως προβλέπεται από την σχετική Σύμβαση, πιθανότατα όμως θα παραταθεί για μικρό χρονικό διάστημα, λόγω νέων, επί πλέον εργασιών, που αποφασίστηκαν να υλοποιηθούν σε αυτή τη φάση, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που επιβάλει ο πρόσφατος Νόμος περί προστασίας από τον COVID-19.

Η πανδημία δημιούργησε εμπόδια;

Ευτυχώς, στην 12μηνη διάρκεια των εργασιών, η εργοληπτική εταιρία, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα που είχαν επιβληθεί δεν είχε ούτε ένα κρούσμα, με αποτέλεσμα οι εργασίες να μην σταματήσουν ούτε μία ημέρα! Παρά ταύτα, πριν λίγες ημέρες, μετά από μία επίσκεψη στον εργασιακό χώρο ενός εξωτερικού συνεργάτη της εταιρίας, εμφανίστηκαν δύο κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείσει το εργοτάξιο για 15 ημέρες. Σήμερα, όλα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα και οι εργασίες έχουν εντατικοποιηθεί ώστε να ανακτηθεί όσο είναι δυνατόν ο χαμένος χρόνος.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την νέα εποχή της ΔΟΑ

Όταν το 2009 ανέλαβα την τύχη της ΔΟΑ, έβαλα ως στόχο την αναβάθμιση του έργου της κάτω από τις τότε συνθήκες λειτουργίας της. Πετύχαμε να ιδρύσουμε το μοναδικό στον κόσμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών σε επίπεδο Master’s σε συνεργασία με το Παν/μιο Πελοποννήσου, αυξήσαμε τον αριθμό των εκδηλώσεων και του χρόνου λειτουργίας της ΔΟΑ, εξασφαλίσαμε χορηγίες και δωρεές για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, φέραμε την ΔΟΕ πιο κοντά μας με αποτέλεσμα την μεγάλη αυτή επένδυση που επωμίστηκε αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της ΔΟΑ. Η νέα εποχή της Ακαδημίας αρχίζει στις 17 Οκτωβρίου, όταν με την παρουσία της ΑΕ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Προέδρου της ΔΟΕ DrThomasBach, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων. Η παρουσία των δύο αυτών προσωπικοτήτων στην Αρχαία Ολυμπία για την εκδήλωση των εγκαινίων, δηλώνει χαρακτηριστικά, την σημασία που δίνει το Ελληνικό Κράτος και η Διεθνής Ολυμπιακή Οικογένεια στον θεσμό και το έργο της ΔΟΑ. Τα σχέδια για την νέα εποχή της ΔΟΑ βασίζονται (α) στην συνεχή στήριξη του Ολυμπιακού Κινήματος στο έργο της, (β) την ανάληψη κοινών εκπαιδευτικών δράσεων με την ΔΟΕ και Πανεπιστήμια της χώρας μας και του εξωτερικού, (γ) τις νέες τεχνικές μεθόδους που αναπτύχθηκαν λόγω της πανδημίας (onlineevents) και (δ) το νέο στρατηγικό οικονομικό και εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης (BusinessPlan) που εκπονείται αυτήν την εποχή από διαπρεπείς επιστήμονες και ολοκληρώνεται εντός του μηνός Ιουνίου!

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος και νιώθω απόλυτα δικαιωμένος, μετά από 12 χρόνια δουλειάς που κατόρθωσα, με την βοήθεια των συνεργατών και των εκλεκτών στελεχών ΔΟΑ, να οδηγήσω τον διεθνή αυτόν εκπαιδευτικό αυτόν θεσμό, που προβάλλει κυρίως την Αρχαία Ολυμπία και την Ελλάδα μας, στο κατώφλι της νέας εποχής του.

Όλη η επικαιρότητα