Εκκλησία Ηλεία

Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου: Αφιέρωμα στους Α΄ Χαιρετισμούς προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον

Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή αγαπητοί μας φίλοι και Χριστιανοί, μπήκε για τα καλά εδώ και λίγες ημέρες και το κλίμα στους Ιερούς Ναούς μας, είναι ήδη κατανυκτικό και πένθιμο, έτσι όπως αρμόζει άλλωστε την Ιερή και ευλογημένη αυτή περίοδο.

Είναι δε η ομορφότερη και γλυκύτερη περίοδος του Εκκλησιαστικού έτους, καθώς μας δίνεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για προσευχή και μετάνοια από μέρους μας και η απόλυτη κατάνυξη, κάνει αυτή τη θέλησή μας, ακόμα πιο δυνατή. Η λατρευτική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας όπως ήδη έχουμε προαναφερθεί αυτή την ιερή περίοδο περιέχει ως γνωστόν όμορφες και κατανυκτικές ακολουθίες, όπως ο κατανυκτικός Εσπερινός κάθε Κυριακή απόγευμα, το Μέγα Απόδειπνο από την Δευτέρα έως και την Πέμπτη βράδυ, οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, καθώς επίσης και οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου, που μας δίνουν ιδιαίτερη δύναμη αυτή την ευλογημένη περίοδο.

Κάθε Παρασκευή βράδυ των πέντε πρώτων εβδομάδων της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χαρμόσυνα θα χτυπούν οι καμπάνες των Εκκλησιών μας, καλώντας τους Χριστιανούς και πιστά μέλη της Εκκλησίας μας, να τιμήσουν την Πάναγνη Μητέρα του Χριστού που είναι η μεγαλύτερη μεσίτρια στον Πανάγαθο Θεό μας ψάλλοντας, τμηματικά τον Ακάθιστο Ύμνο, για τον οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα συν Θεώ την Παρασκευή του Ακαθίστου. Οι χαιρετισμοί στην Παναγία είναι υμνωδία που ο κάθε πιστός χαίρεται ιδιαίτερα να διαβάζει την μεγάλη Τεσσαρακοστή. Στους πρώτους χαιρετισμούς συν θεώ αγαπητοί μας, την ερχόμενη Παρασκευή και από τους στίχους Α΄ έως Ζ΄ που θα ακουσθούν αναφέρονται τα γεγονότα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, η επίσκεψη της εγκύου Θεοτόκου στην Ελισσάβετ την μητέρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, με την οποία είχαν στενή συγγενική σχέση και τέλος στις αμφιβολίες του Ιωσήφ του μνήστορος για το γεγονός της ενσαρκώσεως του Υιού και λόγου του Θεού από την Παρθένο Μαρία.

xairetismoiA2

Γιατί όμως η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, εντάσσει τους Χαιρετισμούς της Παναγίας την Μεγάλη Τεσσαρακοστή; Τι σχέση μπορεί να έχουν με τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας που θα ζήσουμε σε λίγο καιρό; Ο ρόλος της Παναγίας στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μεγάλος. Μεσιτεύει για εμάς στον Θεό Πατέρα για την σωτηρία της ψυχής μας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και η Αγία Εκκλησία μας, επέλεξε να εντάξει την Ακολουθία των Χαιρετισμών στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή του Πάσχα. Μέσω αυτής της Ιερής Ακολουθίας των Α΄ χαιρετισμών, όλοι μας παρακαλούμε την Μητέρα μας να μας στηρίζει στον αγώνα μας που μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκίνησε και θα διαρκέσει 44 ημέρες ακόμη μέχρι το Πάσχα! Να πρεσβεύει για εμάς στον Θεό Πατέρα μας για την σωτηρία της ψυχής μας και για το αίσιο τέλος αυτού του αγώνα, να είναι δηλαδή ειρηνικός και αναμάρτητος και με καθαρή την ψυχή μας να βιώσουμε τα Άγια και φρικτά Πάθη του Κυρίου μας και εν συνεχεία την λαμπροτέρα Ανάστασή Του!

Η παρουσία της Παναγίας στον κόσμο είναι μεγάλη και σωτήρια στην καθημερινή ζωή, ιδιαίτερα σε μεγάλα γεγονότα. Αυτό που θα ζήσουμε σε λίγο καιρό θα είναι κάτι το φοβερά μεγάλο γεγονός και η ψυχή μας πρέπει να είναι καθαρή για να ζήσει αυτό το γεγονός, τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας! Για αυτό και παρακαλούμε την Παναγία να μας στηρίξει αυτή την περίοδο με την μητρική αγάπη και στοργή της, να πρεσβεύει για εμάς στον Θεό Πατέρα μας και Υιόν της, για να τελειώσει αυτός ο αγώνας, που θα κάνουμε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, αισίως, ειρηνικά και αναμάρτητα, όπως και κάθε αγώνας μας για τη σωτηρία μας, ώστε να απολαύσουμε τη Βασιλεία του Θεού!

Οι Χαιρετισμοί είναι ο υψηλότερος, ο οσιότερος και Θεοπρεπέστερος Ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο και πολύ ευχαριστείται με την ανάγνωση τούτων και παρέχει τη Χάρη και την Βοήθεια της σε εκείνους, που τους διαβάζουν καθημερινά, καθώς και η ίδια το είπε σε πολλούς αγίους μας: «Όστις Με χαιρετίζει μίαν φοράν την ημέραν με τους Χαιρετισμούς, τους οποίους πολύ αγαπώ, θα τον προστατεύω, θα τον διαφυλάττω από παν κακόν, θα τον επιβλέπω καθ’ όλην την ζωή του και εν εκείνη την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας, θα τον υπερασπισθώ ενώπιον του Υιού μου». Στην ταραγμένη και πολυκύμαντη σημερινή δύσκολη εποχή μας, που στενάζει από την πνευματική, ηθική αλλά και την υφιστάμενη πανδημία του κορονοϊού, η πνευματική μας σχέση με την Υπεραγία Θεοτόκο είναι απόλυτα αναγκαίο να ενδυναμωθεί, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την γαλήνη και την δύναμη που απαιτείται, για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις-κρίσεις των καιρών.

Αγαπητοί μας Χριστιανοί, ήδη σηκώσαμε άγκυρα και πλέουμε στο πέλαγος της μετανοίας, της νηστείας και της προσευχής, με μοναδικό στόχο την συνταφή αλλά και την συνέγερση-συνανάσταση με το Χριστό. Σε αυτή μας την πνευματική οδοιπορία μεγάλη ευλογία έχουμε, γιατί μας συνοδεύει η Θεόπαιδα Μαρία, η φαεινή λαμπάδα, η Δέσποινα του κόσμου, η Κυρία των Αγγέλων. Μας συντροφεύει με τις ευχές της, με την αγάπη της, με την φροντίδα της. Μας συντροφεύει και μας ενισχύει. Ας την παρακαλέσουμε λοιπόν από την προσεχή Παρασκευή αγαπητοί μας, αλλά και κάθε Παρασκευή βράδυ της Ιερής αυτής περιόδου, προστρέχοντας στους Ιερούς μας Ναούς, τηρώντας μάλιστα αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα για την μη διασπορά του Covid-19, αφήνοντας κάθε ασχολία εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να είναι μαζί μας, σε αυτό το ταξίδι το πνευματικό και να μας αξιώσει διάπλου ευλογημένο και αποτελεσματικό. Ας είναι Ευλογημένο το Πανάγιο όνομα της και δεδοξασμένη η Χάρη της. Αμήν!

(Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ Α΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ THN ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΩΡΑ 6:30 ΕΩΣ 8:00 Μ.Μ.)

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Όλη η επικαιρότητα