Αγροτικά Ηλεία

Κάμπος: Ολική καταστροφή στα εσπεριδοειδή – Νέο πλήγμα για τους αγρότες η ακαρπία

Η ακαρπία και στα εσπεριδειδή του Κάμπου αποτελεί πλήγμα για τους παραγωγούς αφού η φετική παραγωγή σε πορτοκάλια και ιδιαίτερα σε λεμόνια θα είναι μηδενική.

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, επικοινώνησε και ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο για το μέγεθος της καταστροφής.

Κυπριώτης: πλήγμα στα πρώιμα

Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εσπεριδοειδών του Κάμπου ο Κώστας Κυπριώτης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης παραγωγών «Δίας», που καλλιεργεί 100 στρέμματα στην περιοχή «Ποταμιά» της Όλγας Τραγανού, δήλωσε στην «Πατρίς»:

«Έχει μεγάλη ακαρπία. Ειδικά στα πρώιμα πορτοκάλια στη Ναβαλίνα και τα Μέρλιν η ακαρπία αγγίζει χωρίς υπερβολή το 100%. Αυτά ίσως μπούνε στα ΠΣΕΑ για αποζημίωση. Ο πάγος τις δύο μέρες του Μάρτη και η χαμηλή θερμοκρασία των επόμενων ημερών, είναι η αιτία της ακαρπίας. Είχανε πετάξει λουλούδι και τα έκαψε. Τα όψιμα τα lanelate ίσως κάτι να κάνουν. Ο ΕΛΓΑ για την τωρινή ακαρπία δεν έχει ακόμη περάσει, αλλά και να περάσει δεν αποζημιώνει γιατί δεν έχουν καρπό. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει γιατί έχουν αλλάξει και οι καιρικές συνθήκες. Έχουμε στείλει επιστολή στην Περιφέρεια και αναμένουμε».

Σχίζας: Καταστροφή στο 100%

Ο πιο παλιός παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Σχίζας Νικόλαος, από το Τραγανό  βρίσκεται σε απόγνωση. Καλλιεργεί περίπου 380 λεμονιές όπου η κάθε μία τις καλές εποχές αποδίδει μέσο όρο 200 κιλά. Φέτος η παραγωγή θα είναι μηδενική. Ίσως και την επόμενη περίοδο. Ο κ. Σχίζας δήλωσε στην «Πατρίς»: «Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή ειδικά στις λεμονιές. Έχασα τον καρπό, έκοψα και οκτώ λεμονιές από τη ρίζα και φοβάμαι ότι ούτε και του χρόνου θα έχουν καρπό.

Η ποικιλία που έχω εγώ η interdonato έχει πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Εγώ έχω 380 λεμονιές. Από τις 10 Σεπτέμβρη ξεκινούσαμε για την συγκεκριμένη ποικιλία την πρώτη συγκομιδή. Και στις 20 Οκτώβρη ξεκινούσαμε το δεύτερο χέρι. Η παραγωγή είναι μεγάλη και όχι όση δηλώνουμε στον ΕΛΓΑ και αυτό το κάνουμε γιατί ο Οργανισμός αποζημιώνει συγκεκριμένη ποσότητα. Υπήρχαν εποχές που μαζεύαμε από κάθε ρίζα 24 τελάρα! Και το τελάρο είναι 20 κιλά.»

«Οι πορτοκαλιές έχουν επίσης πάθει μεγάλη ζημιά. Η ακαρπία τις έχει γονατίσει. Μιλάμε για περίπου 400 πορτοκαλιές. Ελάχιστες από αυτές μπορεί να αποδώσουν μισό τελάρο. Δηλαδή η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη κατά 90%. Αυτά τα μαζεύουμε ανάλογα με την ζήτηση, αλλά τον Δεκέμβριο οπωσδήποτε. Φέτος το 70% είχε πέσει κάτω. Φέτος η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη.»

Όλη η επικαιρότητα