Ηλεία

Κάτοικοι Ορεινής και Αστρά: «Κάντε κάτι για τον… Παρθενώνα του τόπου μας!»

Αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας κατέθεσαν οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Ορεινής και Αστρά που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου.

Ειδικότερα, κάνουν λόγο για «έγκλημα» που έχει συντελεστεί στον Ερύμανθο και καλούν τους φορείς να σεβαστούν τον ποταμό που τους δίνει το νερό που πίνουν.

Στο αίτημα των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών που διαβιβάστηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας και υπογράφει εκπροσωπώντας τους υπογράφοντες ο Πολιτικός Μηχανικός, Κωνσταντίνος Αβραμόπουλος αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Το θέμα αφορά το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στον ποταμό Ερύμανθο από το 2006 που περιγράφω εν τάχει: έχουν μπαζωθεί οι όχθες του ποταμού σε μήκος 2 χιλιόμετρα καθιστώντας πλέον αδύνατη την προσπέλαση και δραστηριότητες κατά μήκος τα όχθης που από αιώνες ήταν προσπελάσιμη.

Επίσης έχουν δημιουργηθεί εκσκαφές πρανών πλησίον και μακριά και είναι ορατά από το παραλογγίτικο γεφύρι και όλο το σκηνικό έχει δώσει μια αποκρουστική εικόνα στο φυσικό περιβάλλον λες και είναι νταμάρι.

Επίσης μπαζώθηκαν τα υπάρχοντα μονοπάτια που όδευαν κατά μήκος του ποταμού και σε απόσταση από αυτόν. Σε αυτά τα μονοπάτια γίνονταν τα Ερυμάνθεια κάθε χρόνο (διάθεση του Ερύμανθου μέχρι το Διβριώτικο ρέμμα από εκατοντάδες επισκέπτες) έκτοτε, δηλαδή μετά το έτος 2005, σταμάτησαν λόγω των καταστροφών που έγιναν σε αυτά τα οποία έφταναν μέχρι το Διβριώτικο Ρέμμα και συνεχίζουν. Ομοίως καταστράφηκαν οι κοινοτικοί δρόμοι τόσο προς Ορεινή όσο και προς Λαμπεία που ξεκινούσαν από το παραλογγίτικο γεφύρι.

Τότε, το 2005, οι κάτοικοι μείναμε ήσυχοι ότι το κράτος επέβαλλε την νομιμότητα και επέβλεψε την αποκατάσταση όμως διαψευστήκαμε, τα συντρίμμια κείνται ακόμα εκεί και το διαπιστώσαμε από την πρόσφατη επί τόπια αυτοψία μας.

Ουδέποτε αποκαταστάθηκε λοιπόν η ζημιά. Είναι σαν να γίνεται ένας δρόμος για τη Μιράκα από τα Ολύμπια και τα μπάζα να τα ρίχνει ο κατασκευαστής μπροστά στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας κάτω από τον δρόμο.

ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΤΕ το δημοτικό συμβούλιο; Ακριβώς το ίδιο πρέπει να κάνει στην περίπτωσή μας, διότι ο ποταμός Ερύμανθος είναι για τα χωριά τα οποία διασχίζει ότι είναι για την Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος, είναι με μια λέξη ο Παρθενώνας του τόπου μας».

Παράλληλα, όπως ενημερώνουν οι κάτοικοι, για αυτά τα θέματα έχει ήδη γίνει καταγγελία στο τμήμα περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας αλλά και στο Δασαρχείο.

Όλη η επικαιρότητα