Ηλεία

«Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο!» – Ξεκάθαρο μήνυμα των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ηλείας

«Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο» ήταν το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν χθες τα πρωτοβάθμια σωματεία στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το δεύτερο λύκειο Πύργου με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΕΛΜΕ Ηλείας, σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Π.Ε. Ηλείας, ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως και απλός κόσμος εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση και ένωσαν την φωνή τους για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τρύφωνας Αθανασόπουλος, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας

«135 χρόνια μετά από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, τόσο το ίδιο το οκτάωρο όσο και η σταθερή και μόνιμη εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, η Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια, τα δημοκρατικά δικαιώματα μπαίνουν στο στόχαστρο. Η ανεργία διογκώνεται, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων εντείνεται. Η συνεχιζόμενη πανδημία αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις ως καταλύτης για να επιταχυνθούν αντιδραστικές ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων Η κυβέρνηση νομοθετεί το δεκάωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθιερώνει εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία. Παράλληλα, επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία, απελευθέρωση των απολύσεων, μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας. Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται, σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά».

Χρήστος Γαρύφαλλος, Πρόεδρος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας & Ζαχάρως

«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συμπίπτει φέτος με την προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω ενός σχεδίου Νόμου που επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, να καταργήσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα απέμειναν από την λαίλαπα των μνημονίων, όπως και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες και εργάτριες στο Σικάγο το 1886 και συνέχισαν έκτοτε να δίνουν το… αίμα τους οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνία του πλανήτη. Η κυβέρνηση σε πλήρη ταύτιση με τα εγχώρια και ξένα εργοδοτικά επιχειρηματικά συμφέροντα ετοιμάζει μία ακόμη επίθεση στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους. Με ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για ψήφιση καταργεί το 8ωρο και το πενθήμερο θεσμοθετώντας παράλληλα τη 10ωρη εργασία, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, βάζει απαγορευτικό στο δικαίωμα της απεργίας και μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε ιδιώνυμο αδίκημα».

Σωκράτης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

«Πέρασε πάνω από ένας χρόνος με την Πανδημία παρούσα, και τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Δομές Υγείας στη Πρώτη Γραμμή να δίνουν τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες. Χωρίς ουσιαστική στήριξη με μηδέν προσλήψεις, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι καλούνται να διεκπεραιώσουν ένα εμβολιαστικό πλάνο πάνω από τις δυνατότητες που έχουν. Η απουσία σωστής Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στη χώρα μας και ενός συνολικού σχεδίου που θα βασίζεται στην έγκαιρη προετοιμασία του εμβολιαστικού μηχανισμού και όχι στην αποξήλωση των νοσοκομείων και μετατροπή τους σε εμβολιαστικά κέντρα, καταδεικνύουν την προχειρότητα και «ανεμελιά» της ανεύθυνης κυβέρνησης της ΝΔ. Οι ιδεοληπτικές εμμονές της με την προνομιακή μεταχείριση του ιδιωτικού τομέα να μένει στο απυρόβλητο ενώ οι δημόσιες δομές βρίσκονται καθημερινά σε πόλεμο, επιτείνουν την ήδη άσχημη κατάσταση».

Μίνα Γιαννοπούλου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την διάλυση του οκτάωρου. Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν πρόκειται να επιτρέψει να διαλυθούν κατακτήσεις ενός αιώνα. Μας οδηγούν στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας την οποία θα αποτρέψουμε μέσα από νέους αγώνες. Ο αγώνας για δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη είναι πιο επίκαιρος από ποτέ».

Ευρυδίκη Παυλοπούλου, Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας

«Την κινητοποίηση την οργάνωσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία, κανένα κόμμα δεν πήρε καμία άδεια να μιλήσει υπέρ της κινητοποίησης γιατί πολύ απλά ότι έχει οργανωθεί και όλα τα αιτήματα που έχουν γίνει διαχρονικά σχετικά με την πρωτομαγιά, υπάρχουν κόμματα που τα έχουν υπηρετήσει αντίστροφα και τα έχουν υπονομεύσει. Αυτά τα δικαιώματα διαχρονικά βρίσκονται στο στόχαστρο και θα πρέπει να βρισκόμαστε σε πολύ περίσκεψη γιατί όλα αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο μας γυρίζουν 100 χρόνια πίσω».

Σωτήρης Παπαηλίου, Πρόεδρος Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας

«Oι νομοθετικές πρωτοβουλίες της νύχτας θα βρεθούν απέναντι στο φως και την αλήθεια. Πίσω από τα ελαστικά ωράρια και τις διαβεβαιώσεις κρύβονται άλλα πράγματα. Πρέπει να επιδειχθούν γρήγορα και δυνατά αντανακλαστικά, ο κόσμος της εργασίας να μην εφησυχάζει, το κίνημα να βγει μπροστά και επιπλέον σε αυτές τις δύσκολες της ήπιας ή και παραπληροφορημένης ενημέρωσης, ο κόσμος της εργασίας να ενημερωθεί σωστά».

Όλη η επικαιρότητα